• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#193213  autor: GSM_Maniak
 16 cze 2007, 20:58
Wszystko zależy od telefonu i oprogramowania ;) Na mojej Nokii 6630 jest tylko napis PLAY i nic się nie zmienia na szczeście, a na brata Motoroli już PLus GSM i pod spodem PLAY. Podobnie jest w Heyah u góry Era a na dole HEYAH.

#193242  autor: pawel_k
 16 cze 2007, 22:22
GSM_Maniak pisze:Wszystko zależy od telefonu i oprogramowania ;) Na mojej Nokii 6630 jest tylko napis PLAY i nic się nie zmienia na szczeście, a na brata Motoroli już PLus GSM i pod spodem PLAY. Podobnie jest w Heyah u góry Era a na dole HEYAH.
Na k700i pisze mi tylko PL-PLUS (+ info ze stacji bazowej) a mam karte z play'a :roll:

--edit--

wylaczenie informacji o stacji bazowej tez nie pomaga dalej jestem "klientem" plusa ;)
soft w telefonie mam najnowszy (niedawno komorka wrocila z serwisu) info o SS pokazywal jak nalezy, takze stawiam na nie do konca udana karte sim ;)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2007, 23:20 przez pawel_k, łącznie zmieniany 1 raz.

:)

#193247  autor: Pawrzes
 16 cze 2007, 22:50
pawel_k pisze:Na k700i pisze mi tylko PL-PLUS (+ info ze stacji bazowej) a mam karte z play'a

Jak wyłączysz na chwilkę Info o st. bazowej to pod PL-PLUS powinno być PLAY tak jak jest to z np. Heyah , nazwa dodatkowa operatora / brandu sieci jest zastąpiona przez Informacje stacji bazowej.

Pozdrawiam

#193257  autor: Dideq
 16 cze 2007, 23:50
Ciekawe kiedy Łódź odpala w Play, znając życie to na końcu z dużych miast :P Wtedy pofatyguje się po jakieś 3G do kieszeni :)

I tak w Nokii 6151 na wyświetlaczu zawsze jest PLAY, czy to w Plusie czy to w sieci włąsnej Play :)

TAK WIEC DRODZY PANSTWO, DZISIAJ MOJ FONIK POKAZAL NA WYSWIETLACZU POL 06 W LODZKIEJ DZIELNICY WIDZEW WSCHOD!! :shock: :shock: :shock:

Co to oznacza, nie muszę chyba wyjasniać. 8)

PS. Sorki za CAPS ale to chyba wydarzenie.

#227978  autor: marcin444
 18 paź 2007, 17:09
Witam, mam pytanko. Jak to jest możliwe, że skoro w domu telefon samsung d900, ma zasięg (Plus) w całym mieszkaniu, a telefon nokia 6100 (Play) a na wyświetlaczy logo Plus zasięg tylko w niektórych miejscach? Czy jest to kwestia aparatu? Bo jak to inaczej wytłumaczyć?
Może zmiana aparatu by pomogła?? Dziękuję za pomoc

#227986  autor: mariusz9a
 18 paź 2007, 17:34
marcin444, wygląda na to że ta nokia 6100 jest uszkodzona.

#228006  autor: Prometo
 18 paź 2007, 18:38
marcin444 pisze:Witam, mam pytanko. Jak to jest możliwe, że skoro w domu telefon samsung d900, ma zasięg (Plus) w całym mieszkaniu, a telefon nokia 6100 (Play) a na wyświetlaczy logo Plus zasięg tylko w niektórych miejscach? Czy jest to kwestia aparatu? Bo jak to inaczej wytłumaczyć?
Może zmiana aparatu by pomogła?? Dziękuję za pomoc
Jeżeli masz ściągnięte simlocki w telefonach spróbuj pozamieniać karty sim i już będziesz wiedział gdzie jest problem.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#236071  autor: metpablo
 28 lis 2007, 20:20
Wszyscy snujecie tylko domysły co do długości trwania umowy roamingowej Playa z Plusem. Naprawdę nikt nie wie na jaki czas została podpisana? Przecież jak Play na różnego typu promocje nałapie klientów to... różnie może być. Skończą współpracę z Plusem i osoby z telefonami GSM900/1800 zostaną na lodzie

#236538  autor: widex
 30 lis 2007, 22:06
metpablo pisze:Skończą współpracę z Plusem i osoby z telefonami GSM900/1800 zostaną na lodzie
kiedyś na pewno zrezygnują z GSM, tyle, że dla (bez obrazy) ludzi z cegłówkami lub nokiami 3310 zostaną na lodzie... ale za te 10 lat Play liczy, że jego sieć rozwinie się na tyle, że pokryje zasięgiem cały kraj... a od początku jest założone, że priorytetem sieci jest 3G.

ś.p. Idea na początku też zaczynała podobnie... i teraz Orange nie ma większych problemów (są dziury) ale nie jest źle... Tyle, że polski umts jest mało-pokrywający :D

Życzę im powodzenia i szybkiego zerwania umowy z Plus-em by mogli oferować własne usługi internetowe (przesyłanie danych, pakiety) bo wierzę że i tutaj pokażą swoją inwencję

#236548  autor: D@rio
 30 lis 2007, 22:24
widex, Twoje wizje i proroctwo na prawdę mnie przeraża...

aż nie mam siły komentarz. I nie odbierz tego jako komplement.

Obrazek

#236552  autor: elrond
 30 lis 2007, 22:31
widex pisze:kiedyś na pewno zrezygnują z GSM, tyle, że dla (bez obrazy) ludzi z cegłówkami lub nokiami 3310 zostaną na lodzie... ale za te 10 lat Play liczy, że jego sieć rozwinie się na tyle, że pokryje zasięgiem cały kraj... a od początku jest założone, że priorytetem sieci jest 3G.
Ja uważam, że zasięg 2G Plusa może zostać już dożywotnio. Będzie to zależeć od umów, ale i tak Play płaci Plusowi za minuty, a nie ryczałtowo. Wszystko może się tak skończyć, że usługi w GSM Plusa mogą być obcięte np. do rozmów i smsów, i będzie kampania na rzecz korzystania z UMTS. Tak jak dziś dobiego końca cyfryzacja na 450MHz i Orange swoich wiernych "analogów" przenosi do sieci cyfrowych, to podobnie kiedyż może zrobić Play.

Wyobrażacie sobie jak rozwścieczyła by sie Streżyńska (lub następca), gdyby nagle Play odciął klientów od GSMu? ;-) Byłaby wojna, jakiej nie było jeszcze nawet z TPsa. Poza tym, skargi klientów, procesy...

#236588  autor: mungo
 01 gru 2007, 10:31
Moim zdaniem powinni blokować nie tyle sieć GSM co użytkowników telefonów GSM (nie zadziała jak włożysz sim do telefonu bez 3g). Oczywiście w przypadku pre-paid musieli by sobie to przekalkulować a potem powiadomić o tym tak rok przed taką akcją i dodatkowo promować sprzedaż taniego telefonu z 3g. W przypadku abonamentu mogli by to zrobić od zaraz - przecież tacy klienci kupili dotowany telefon 3g. Oczywiście byłby jakiś mechanizm odblokowywania użytkowników telefonów gsm w skrajnych sytuacjach: kradzież telefonu (na podstawie zgłoszenia na policji), zniszczenie telefonu (za okazaniem zniszczonego telefonu). Dlaczego oferta dla uczciwych ludzi ma być gorsza przez cwaniaków sprzedających telefony i przez użyszkodników FCT.

Dodatkowo mogli by świadczyć tańsze usługi na własnej sieci. Można by tu zacząć od słabego punktu oferty Playa - transmisji danych. Przecież 5gr/10kB na własnej infrastrukturze to jest rozbój w biały dzień - a taka oferta jak nawet np. 5gr/100kB mogła by być właśnie pierwszym krokiem do promowania własnej infrastruktury.

#236589  autor: yagi
 01 gru 2007, 10:50
Oni maja tyle straty do odrobienia ze takie zabawy tylko pociagnelyby ogromne koszty. Myslisz ze oni beda sie bawic we wdrazanie tego. Za duzo klopotu.

Po prostu beda budowac i uniezalezniac sie od Plusa. A roaming krajowy zostawia jeszcze spory czas... Mysle ze z czasem jego warunki beda zmienione na wieksza korzysc Playa. P4 zostanie wiecej w kieszeni a Plusowi nadal wpadnie pare groszy ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#236591  autor: widex
 01 gru 2007, 11:27
No tak taka symbioza, po prostu z biegiem czasu mogą nawet tym zwykłym prepaid owcom zaoferować zwykły telefon 3G za 90 zł (za 10 lat to będzie normalka) np jakiś z170 (samsung). czy nie wiem co tam wymyślą

Za kilka lat popiszemy na forum o tym.

#236792  autor: senshiro
 02 gru 2007, 03:11
Ja mam SE W880i z Play'a i nie pokazuje mi on, kiedy jestem w roamingu, a kiedy korzystam z sieci Play'a :( Myślałem, że będzie jakaś ikonka "R" przy znaczniku zasięgu, a tu nic. Mogę tylko to sprawdzić, gdy kliknę "Wybierz sieć" i telefon pokaże wszystkie dostępne sieci w pobliżu i tą, do której jest obecnie podłączony wyszczególni...

Obrazek

#236817  autor: widex
 02 gru 2007, 11:04
Sony Ericssony nie wyświetlają R, samsungi to bardzo wyszczególniają :D