• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #222327  autor: Animatter
 21 wrz 2007, 20:23
Witam, znalazłem w sieci coś takiego:
"Obiecującą technologię wymiany danych pomiędzy telefonami komórkowymi opracowała szwedzka firma telekomunikacyjna. Wykorzystuje ona zasadę działania sieci peer-to-peer (p2p) i w efekcie może doprowadzić do sytuacji, w której rozmowy przez komórki będą darmowe. Niestety, zainteresowanie ze strony operatorów i producentów telefonów jest nikłe. (DI)

Rozwiązanie szwedzkiej firmy TerraNet zostało opracowane z myślą o terenach słabo zaludnionych, gdzie budowa nadajników jest nieopłacalna. Może zatem okazać się szansą dla krajów Afryki czy Azji Środkowej, a także dla wszelkich obszarów wiejskich - donosi BBC.

Cała idea polega na takim dostosowaniu telefonów, by pracowały one na zasadzie peer-to-peer (P2P). Wtedy do zrealizowania połączenia nie byłyby konieczne stacje naziemne telefonii komórkowej. Telefony same spełniałyby role nadajników, przekazując rozmowy niczym strumienie danych. Brak tej drogiej infrastruktury spowodowałby zredukowanie kosztów rozmów prawie do zera.

Jeden telefon ma zasięg ok. 1 kilometra, połączone w sieć znacznie zwiększają możliwości darmowego przekazywania rozmów. Zaraz po zalogowaniu aparat szukałby innych dostępnych w swoim zasięgu, powodując reakcję łańcuchową.

Zainteresowania nową technologią i modelem biznesowym nie wykazują jednak na razie ani operatorzy, ani producenci telefonów komórkowych. Póki co, jedynie Ericsson zdecydował się na przekazanie 3 milionów funtów na wsparcie projektu. Prototypowe rozwiązanie zostało zastosowane już w Tanzanii i Ekwadorze."

Źródło: Dziennik Internautów

Co o tym sądzicie? czy takie coś miałoby rację bytu? Czy techniczne działałoby to sprawnie? Chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat

#222347  autor: tesla
 21 wrz 2007, 22:15
jak dla mnie to pierwszy kwietnia :roll:

za darmo to można w papę dostać :wink:

masz jakiś link do dokumentacji?

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#222358  autor: Animatter
 21 wrz 2007, 23:14
TimeSlot pisze:jak dla mnie to pierwszy kwietnia :roll:

za darmo to można w papę dostać :wink:

masz jakiś link do dokumentacji?
Niestety to wszystko co znalazłem. Nie miałem na celu propagować rozmów za darmo, lecz poznać wasze zdanie na temat technologii tutaj użytej, czy jest to technicznie możliwe.
Niestety jest to cały artykuł jaki znalazłem, żadnych danych nie posiadam.

#222359  autor: tesla
 21 wrz 2007, 23:23
Animatter pisze:czy jest to technicznie możliwe.
im więcej o tym myślę, tym bardziej się utwierdzam, że nie jest to możliwe :|

Wyobraź sobie że "przez" Twój telefon zechce nagle rozmawiać 20 osób, a co z BCCH, handoverami, sygnalizacją.. uff, niemożliwe 8)

#222375  autor: tesla
 22 wrz 2007, 09:01
Animatter pisze:Znalazłem stronę tej firmy:
Pomimo tego jestem sceptycznie nastawiony do tej informacji. Strona www z zarysem pomysłu, to wciąż za mało żeby mnie przekonać. Jeżeli "to" zacznie działać na skalę masową, w dowolnym miejscu Świata, to przebiegnę na golasa po dowolnym rynku miasta w Polsce :-D

Niemniej jednak trzymam kciuki za takich wizjonerów :)

#222404  autor: mariusz9a
 22 wrz 2007, 10:40
Jakby wykorzystać wbudowany w telefonie moduł wifi i zainstalować jakiś specjalny programik to może i by to działało... W każdym razie ja tego pomysłu nie przekreślam i jak dla mnie CHYBA byłoby to teoretycznie możliwe. Ale mowa jest w artykule że rozwiązanie ma być docelowo stosowane na obszarach mało zaludnionych więc to się trochę wzajemnie wyklucza. Bo chyba żeby to działało to potrzebujemy kilku telefonów na stosunkowo niedużym obszarze...

#222550  autor: D@rio
 22 wrz 2007, 18:02
jak dla mnie też to się nie trzyma całości...

Obrazek

#222617  autor: yagi
 22 wrz 2007, 20:21
Jak dla mnie to trzebaby chodzic z pradnica zeby telefon zasilic - chodzilby na max nawet gdyby sie nie rozmawialo posredniczac w przekazie danych...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#222704  autor: D@rio
 23 wrz 2007, 02:23
no dobrze, ale przy tej koncepcji umiera idea połączeń międzynarodowych...

Obrazek

#222736  autor: Publius
 23 wrz 2007, 10:41
Można by wprowadzić jakieś punkty styku przy granicy? Tzn. infrastruktura stacjonarna zredukowana do minimum - obecna tylko przy granicy. Ze środka kraju idzie od telefonu do telefonu do telefonu do telefonu i na końcu łapie go stacja bazowa i przekazuje dalej do innego kraju?

Snuje takie tylko domysły bo nie znam się na tym najlepiej, ale to co dzisiaj wydaje się bzdurą, za parę lat może być zrealizowane. Mało razy tak było? :P

#223145  autor: tesla
 24 wrz 2007, 22:25
butterfly, daj spokój - będę gadał z kumplem o du.. dziewczynach i w połowie rozmowy przerwie nam na 5 minut reklama proszku dosia albo innych tamponów.Ja dziękuję za taką sieć :-D

#223149  autor: butterfly
 24 wrz 2007, 22:34
Nie mówię o nas, 'dorosłych'. Spójrz na to od strony małolatów. :P

#223152  autor: tesla
 24 wrz 2007, 22:48
butterfly pisze:Spójrz na to od strony małolatów
pewnie tak, mówię że dla mnie byłoby to nie do przyjęcia.
Tak Apropos, w założeniach dla systemu GSM usługa SMS miała być całkiem darmowa i nie wróżono jej najmniejszej nawet popularności. :)

#223156  autor: butterfly
 24 wrz 2007, 23:04
Ehhh, szkoda, że nie jest. Nie wydawałabym co miesiąc, a może częsciej 6 złotych na pakiet sms w erze do ery. :P

#223165  autor: mariusz9a
 24 wrz 2007, 23:42
TimeSlot pisze:Tak Apropos, w założeniach dla systemu GSM usługa SMS miała być całkiem darmowa
Tzn z tego co ja się orientuję to usługa sms była przez pewien czas darmowa (nie w Polsce), ale to z takiego powodu że operatorzy nie potrafili naliczać za nią opłat. O założeniu darmowości smsów to nie słyszałem. Być może się mylę (ale od tego jest to forum aby rozwiewać wszelkie wątpliwości).