• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #190345  autor: tomi81
 07 cze 2007, 22:09
Hej

Nie wiem czy ktoś przeczyta w poście odnośnie Olsztyna, nie mniej napiszę to jeszcze raz :) Era odpaliła UMTS w Ełku, nie wiem czy komercyjnie czy tylko testowo, dziś przejazdem znalazłem tam niebieskie 3G. Bliższe testy w sobotę, wówczas też więcej info. W Giżycku niebieskie 3G śmiga z HSDPA, całe miasto pokryte. Pozdrowenia

EDIT:
I jeszcze jedno info z dzis - znalazłem erzane 3G w Węgorzewie, tel Nokia N73 oraz modem Globertrotter 3G+, po wymuszeniu 3G udało się zalogować, przy automacie trzyma się GSMu. 1 NodeB jest odpalony ale pokrywa całe miasto i okolice. VC do Warszawy na Play'a odbyty. Widać ostro się wzieli za mazury :))) Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony 08 cze 2007, 13:01 przez tomi81, łącznie zmieniany 1 raz.

#190383  autor: pyp
 07 cze 2007, 23:44
tomi81 pisze:dziś przejazdem znalazłem tam niebieskie 3G
To znaczy jak znalazłeś ?? Na telefonie czy zobaczyłeś jakiś BTS z napisem UMTS czy coś podobnego ?
Bliższe testy w sobotę, wówczas też więcej info. W Giżycku niebieskie 3G śmiga z HSDPA, całe miasto pokryte. Pozdrowenia
To niedlugo cała Polska bedzie w zasięgu 3G ERY chyba... co to się dzieje te nadajniki 3G sie rozwijają i pojawiają jak grzyby po deszczu !!

Pozdrawiam - pYp

#190414  autor: D@rio
 08 cze 2007, 06:01
pyp pisze:To znaczy jak znalazłeś ?? Na telefonie czy zobaczyłeś jakiś BTS z napisem UMTS czy coś podobnego ?
proszę Cię - pomysł trochę... :|
pyp pisze:To niedlugo cała Polska bedzie w zasięgu 3G ERY chyba... co to się dzieje te nadajniki 3G sie rozwijają i pojawiają jak grzyby po deszczu !!
chyba w Twoim śnie jedynie...

Obrazek

#190446  autor: przemek910
 08 cze 2007, 09:22
pyp- telefon mu pokazał, że jest w zasięgu UMTS.

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#190813  autor: pyp
 09 cze 2007, 00:06
Alez się mnie uczepiliście :-( Dobra glupio zagadałem, ale jak komus telefon pokazuje 3G to odrazu nie oznacza że to 3G jest. Takie watki pojawaiłay się w sąsiednim temacie ( UMTS - Olsztyn ) cos takiego...

Pozdrawiam - pYp

#190822  autor: Pawrzes
 09 cze 2007, 00:28
pyp pisze:jak komus telefon pokazuje 3G to odrazu nie oznacza że to 3G jest
A co ? Przecież telefon nie zasygnalizuje 3G gdy będzie w 2G ... :|

Pozdrawiam

#190930  autor: pyp
 09 cze 2007, 12:34
Pawrzes pisze:Przecież telefon nie zasygnalizuje 3G gdy będzie w 2G ...
To dlaczego kupiełm jakis czas temu telefon 3G jakoś Nokie. Mieszkam w miejscowości gdzie jest niecałe 20 tys mieszkańców i na dodoatek jest to jedna wielka dziura. I prze jeden cały dzień tzn. około 3 godzin cały czas telefon mi sygnalizował że jestem w 3G. A miało to miejsce bardzo dawno kiedy UMTS był Tylko w Warszawie...

Pozdrawiam - pYp

#191065  autor: tomi81
 09 cze 2007, 19:04
pyp pisze:Alez się mnie uczepiliście :-( Dobra glupio zagadałem, ale jak komus telefon pokazuje 3G to odrazu nie oznacza że to 3G jest. Takie watki pojawaiłay się w sąsiednim temacie ( UMTS - Olsztyn ) cos takiego...
Aby zamknąć to nieporozumienie oświadczam, iż zalogowałem się do erzanego 3G zarówno w Ełku (1 Node B na miasto), Giżycku (2 Node B) oraz Węgorzewie (1 Node B). Wszędzie przeprowadziłem VC albo na PLay'a albo na Plusa. Udało mi się też we wszystkich powyższych mieścinkach wymusić i wbić się do sieci UMTS poprzez modem Globertortter 3G+. Mam nadzieję, że to już rozwiewa wszelkie wątpliwości :) Pozdrawiam

#191549  autor: pyp
 11 cze 2007, 00:02
tomi81 pisze:Mam nadzieję, że to już rozwiewa wszelkie wątpliwości Pozdrawiam
No i wszystko jasne... Tylko chciałbym też zwrócić na to uwage że telefony tez lubią dostac jakoś zawieche i pokazywac, to co jest nie realne. !

Pozdrawiam - pYp