• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#98809  autor: nstn
 26 sie 2006, 12:42
SirmarK pisze:przeciez rozmawiamy o SMSach wiec jakie 128 i 256 znakow??
Chodziło mi o to, że stosując kodowanie 7 bitowe maksymalnie mozemy wyróżnic 128 RÓŻNYCH znaków, a nie np 130. Jak już wymyślisz sobie 128 znaków i będziesz chcial dodac jeszcze jakis np z ogonkiem to nie da rady bo jak.

kodowanie 7 bitowe = 128 mozliwych kombinacji
................8...............256................................

Czy juz wiesz o co mi chodzilo?

#98924  autor: GregPepe
 26 sie 2006, 18:15
pajorro pisze:Mnie się wydaje, że problem z polskimi znakami występuje głównie w telefonach z Symbianem. Jakoś jak pisałem na 6310i i na 6230i obecnie smsy z wykorzystaniem słownika T9 mimo że na wyświetlaczu ma polskie znaki to odbiorca wiadomości nie będzie miał polskich znaków :-)
Znaczy ze sa nokie ktore wysyłają polskie litery po uzyciu słownika t9 i sa takie ktore wycinaja i puszczają bezogonkowo ??

#98926  autor: pajorro
 26 sie 2006, 18:18
Wysłałem teraz z 6230i jakiś tekst z ó, ą, ę, ł itp. na 6021- tam przyszło bez polskich znaków tylko o, a, e, l :-)

#98927  autor: gm
 26 sie 2006, 18:24
Od kolegi dostaje smsy pisane na 6630 pisane z polskimi znakami i na 6230 odbieram też z tymi znakami.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#98934  autor: D@rio
 26 sie 2006, 18:41
GregPepe pisze:
pajorro pisze:Mnie się wydaje, że problem z polskimi znakami występuje głównie w telefonach z Symbianem. Jakoś jak pisałem na 6310i i na 6230i obecnie smsy z wykorzystaniem słownika T9 mimo że na wyświetlaczu ma polskie znaki to odbiorca wiadomości nie będzie miał polskich znaków :-)
Znaczy ze sa nokie ktore wysyłają polskie litery po uzyciu słownika t9 i sa takie ktore wycinaja i puszczają bezogonkowo ??
na to wygląda że tak.

Obrazek

#99096  autor: GregPepe
 27 sie 2006, 07:01
pajorro pisze:Wysłałem teraz z 6230i jakiś tekst z ó, ą, ę, ł itp. na 6021- tam przyszło bez polskich znaków tylko o, a, e, l :-)
6230i ma opcje w menu która pozwala przełączyć sposów bywsyłania polskich znaków.

#190913  autor: Trim
 09 cze 2007, 11:39
Nie chce mi się tego parafrazować więc przytoczę innego swojego posta:

Stałem się posiadaczem telefonu LG KU 800 i kart operatora PLAY. Jednak od kilku dni zastanawiało mnie dlaczego jednego smsa dzieli mi na kilka części. Co więc się stało, zawsze kiedy piszę polski znak dajmy na to napiszę wyraz "bać" to sms jest skracany ze 160 do 69 znaków oO. Obsługa klienta powiedziała, że to dlatego, iż znaki polskie są uznawane za 3 normalne, ok, ale dlaczego po jednym znaku tracę ich 100. Proponowali wyprawę do punktu operatora etc, ale nie gwarantują, że zmiana oprogramowania pomoże. Dodatkowo sugerują żebym wysyłał "długie" smsy jako mms, ale przecież nie każdy może odbierać mmsy Sad.

Nie wiem czy da się wyłączyć polskie znaki albo znaleźć jakieś inne wyjście :/.

Da sięcośz tym zrobić ? Nie wiem jak mam to naprawaić na tym KU 800. :cry:

#190914  autor: Kaczy
 09 cze 2007, 11:41
Już Ci napisałem, że wszystko jest w normie.

To nie sprawa telefonu, tylko aspekt technologiczny w innym sposobie kodowania.
Wizyta w serwisie nie pomoże.
Obsługa Play`a nie zna sie na rzeczy. Nie wiem skąd oni sobie wzięli ten przeliczik 3 znaki normalne = 1 polski :)

Ps. Wyjściem jest pisanie bez polskich znaków.

...::: Made for loneliness :::...

#190918  autor: Trim
 09 cze 2007, 12:01
Aha :D czyli nie ma żadnego głupiego przelicznika i wychodzi na to, że telefon nie jest przystosowany do pisania polskich znaków ? :D. Bo to trochę dziwne, że jeden polski znak czyli sms składający się z litry "ć" albo "ą" zmniejsza pojemność smsa o 100 znaków ;(.

A nie da się jakkolwiek wyedytować polskiego słownika żeby usunąć polskie znaki i pozamieniać wyrazy domyślne albo wyłączyć w tym modleu poslkie znaki ? Cokolwiek :D, nie chce wysyłać sms "Chodźmy do ......." w 3 częściach :/.