• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #160189  autor: Maciej.Dz
 07 mar 2007, 21:13
witajcie

jak na dzień dzisiejszy wygląda sprawa z pozycjonowaniem gsm w polsce/na świecie ?

czy są ogólnie jakieś wytyczne dla pozycjonowania dla Polski (podobne do amerykanskiego E911) ?

czy polscy operatorzy udostępniają pozycjonowanie komercyjnie? jakie są dokładności oraz metody pozycjonowania?

#160190  autor: D@rio
 07 mar 2007, 21:17
Maciej.Dz pisze:czy są ogólnie jakieś wytyczne dla pozycjonowania dla Polski (podobne do amerykanskiego E911) ?
z tego co wiem, to odpowiednia ustawa jest "w drodze"...
Maciej.Dz pisze:czy polscy operatorzy udostępniają pozycjonowanie komercyjnie? jakie są dokładności oraz metody pozycjonowania?
tak. Co do reszty pytania - trzebaby było potestować na dłuższą metę ;)

Obrazek

#160195  autor: Maciej.Dz
 07 mar 2007, 21:23
D@rio pisze: z tego co wiem, to odpowiednia ustawa jest "w drodze"...
czy dostępny jest jakiś projekt ustawy? czy ustawa bedzie dostępna w bliżej (dalekiej) nieokreślonej przyszłości?
jednak służby jakoś określają położenie, pewnie bez ustawy albo w trybie roboczym, ale jednak czasem im sie udaje

może znasz przykłady komercyjnego rozwiązania pozycjonowania? coś ciekawszego niż pozycjonowanie floty samochodów w firmie ?

#160205  autor: D@rio
 07 mar 2007, 21:36
Maciej.Dz pisze:czy dostępny jest jakiś projekt ustawy?
tak. Mówili ostatnio o tym w radiu. Pozatym MSWiA z tego co wiem też naciska.
Maciej.Dz pisze: czy ustawa bedzie dostępna w bliżej (dalekiej) nieokreślonej przyszłości?
ja tego nie wiem - o ile przejdzie. Zawsze można powiedzieć "nie mamy pieniędzy"...
Maciej.Dz pisze:jednak służby jakoś określają położenie, pewnie bez ustawy albo w trybie roboczym, ale jednak czasem im sie udaje
ta...tylko kto? Jedynie WOPR, TOPR i GOPR, dzięki infrastrukturze sieci Plus potrafią w kilkanaście sekund to zrobić. A więc są w to włożone pieniądze sponsora. A reszta, Policja, Pogotowie? Godziny, a nawet im zejdą aż operator przekaże dane telemetryczne i lokalizacyjne. No chyba, że ktoś dzwoni z "budki" to inna sprawa...
Maciej.Dz pisze:może znasz przykłady komercyjnego rozwiązania pozycjonowania? coś ciekawszego niż pozycjonowanie floty samochodów w firmie ?
oj, dużo musiałbym pisać. Jednak każdy z Naszych operatorów oferuje wachlarz usług pozycyjnych dla Biznesu, dla swoich klientów.

Z nazwy mogę przytoczyć chociażby Orange Navigator w sieci Orange, w Plusie jest usługa "monitoring przemysłowy", "monitoring operacyjny" oraz wspomniana przez Ciebie usługa "Flota Plus". Era też coś podobnego ma, tylko nie pamiętam nazwy.
Oczywiście, to są już zaawansowane usługi, pozwalające na tzw. ciągły monitoring położenia (odświerzanie pozycji co 30sec. najmniej) a nie jakieś rozwiązanie dla klienta indywidualnego typu jednorazowa lokalizacja via SMS...

Obrazek

#160244  autor: Maciej.Dz
 07 mar 2007, 23:07
D@rio pisze:Jedynie WOPR, TOPR i GOPR, dzięki infrastrukturze sieci Plus potrafią w kilkanaście sekund to zrobić. A więc są w to włożone pieniądze sponsora.
oj mylisz sie bardzo bardzo bardzo
jestem bardzo ciekaw skąd posiadasz takie informacje, zdradzisz informatora?

nie mają takiej możliwości, prawnie tego nie mogą zrobić, ich numery są "ratunkowe" a nie "alarmowe" a to duuuża różnica

#160245  autor: D@rio
 07 mar 2007, 23:10
Maciej.Dz pisze:oj mylisz sie bardzo bardzo bardzo

nie mają takiej możliwości, prawnie tego nie mogą zrobić, ich numery są "ratunkowe" a nie "alarmowe" a to duuuża różnica
oj oj oj....naprawdę się mylę?

To dlaczego jak widzialem jakąś relację foto i ten ich system ratunkowy, powiadamiania i rejestracji zgłoszenia to wyświetlała tam się im szacunkowa lokalizacja położenia jeśli ktoś dzwonił z telefonu sieci Plus? ;)

Nie wydaje abym się mylił. Fakt faktem działają dla dobra społecznego, jako instytucja. Ale, jeśli się mylę to przepraszam. Choć, dam głowę że tak pisało kiedyś w "Magazyn Plus GSM" ... :|

Obrazek

#160246  autor: Maciej.Dz
 07 mar 2007, 23:13
hmmm, napisze Ci na prv kilka słów ;)
D@rio pisze:Z nazwy mogę przytoczyć chociażby Orange Navigator w sieci Orange, w Plusie jest usługa "monitoring przemysłowy", "monitoring operacyjny" oraz wspomniana przez Ciebie usługa "Flota Plus". Era też coś podobnego ma, tylko nie pamiętam nazwy.
Oczywiście, to są już zaawansowane usługi, pozwalające na tzw. ciągły monitoring położenia (odświerzanie pozycji co 30sec. najmniej) a nie jakieś rozwiązanie dla klienta indywidualnego typu jednorazowa lokalizacja via SMS...
skoro ta technologia istnieje, to dlaczego nie mogą ubrać tego w "przepisy" i dać służbom ratunkowym?

#160249  autor: D@rio
 07 mar 2007, 23:17
Maciej.Dz pisze: skoro ta technologia istnieje, to dlaczego nie mogą ubrać tego w "przepisy" i dać służbom ratunkowym?
bo klient indywidualny/biznesowy to nie instytucja społeczna. Pozatym, zapewne nie ma odpowiednich aktów wykonawczych - to raz.

A dwa - co to znaczy dać? Nie ma takiego słowa w biznesie. To instytucje muszą być zainteresowane, muszą ogłosić przetarg itp. itd, warunki, cel przetargu, regulamin i ta cała machina związana z tym musi ruszyć. Pewnie dlatego...

Pozatym, napewno słyszałeś o systemie TETRA. Tak hucznie i idealnie miało być, właśnie dla służb ratowniczych. A co wyszło? Jak zwykle, jedna wielka "kupa"...
Dlaczego, to już pozostawię odpowiedź samemu sobie...

Obrazek

#160250  autor: Kaczy
 07 mar 2007, 23:19
Maciej.Dz pisze:skoro ta technologia istnieje, to dlaczego nie mogą ubrać tego w "przepisy" i dać służbom ratunkowym?
Istnieje taka technologia.
Wiele osób i instytucji narzekało na to, że nie mogą z tego korzystać.
Technicznie da się szybko osobę namierzyć.

Jednak prawo zabrania takich praktyk. No i dopóki politycy nie ruszą swoich głów to prawo będzie dalej takie samo i cała ta technologia pójdzie w piz** :?

...::: Made for loneliness :::...

#160251  autor: Maciej.Dz
 07 mar 2007, 23:26
D@rio pisze:Pozatym, napewno słyszałeś o systemie TETRA. Tak hucznie i idealnie miało być, właśnie dla służb ratowniczych. A co wyszło? Jak zwykle, jedna wielka "kupa"...
owszem, słyszałem i to bardzo dużo
jednak pamiętaj, ze tetra jest do łączności między służbami, między ratownikami a nie do wzywania pomocy
w tej chwili rozmawiamy o wzywaniu pomocy i lokalizacji osoby która wzywa pomoc
Technicznie da się szybko osobę namierzyć.
to wiem, ale jakie techniki w polsce sie stosuje? TDOA, TOA, AOA, E-OTD inne ?

[ Dodano: 2007-03-07, 23:35 ]
news otym, ze topr (więc rownież wopr) nie mają pozycjonowania dla połączeń z numerów ratunkowych
http://www.fkn.pl/1,0,1495284,1,rss,wiadomosc.html

#160255  autor: D@rio
 07 mar 2007, 23:36
Maciej.Dz pisze:to wiem, ale jakie techniki w polsce sie stosuje? TDOA, TOA, AOA, E-OTD inne ?
kolega obeznany widzę ;)

obstawiam że AOA ze względu na w miare nie duży koszt (w porównaniu z GPS) i łatwość zaimpletowania rozwiązania. Nowe matryce anten już obsługują ten standard.

Natomiast inne:
TOA - ten system słabo sobie radzi na terenach słabo wyposażonych w infrastrukturę (wsie).

Maciej.Dz pisze:owszem, słyszałem i to bardzo dużo
jednak pamiętaj, ze tetra jest do łączności między służbami, między ratownikami a nie do wzywania pomocy
tak, ale fakt faktem jest to nowszy wachlarz usług dla ratownictwa tak czy tak...

Obrazek

#160256  autor: Maciej.Dz
 07 mar 2007, 23:40
tak, ale fakt faktem jest to nowszy wachlarz usług dla ratownictwa tak czy tak...
owszem, jednak aby uruchomić tetre na terenie polski trzeba postawić całą strukturę od zera, zakupic tysiące specjalnych radiostacji itp, koszty na "dzień dobry" są ogromne

a sieć GSM jest, działa, ma sie dobrze ;)

pomysł postawienia tetry był w umowie z USA gdy dostawalismy F16, jednak ani widu ani słychu

obstawiam, że szybciej będzie uchwała o pozycjonowaniu niż powstanie sieć tetra w polsce

#160257  autor: D@rio
 07 mar 2007, 23:42
Maciej.Dz pisze:owszem, jednak aby uruchomić tetre na terenie polski trzeba postawić całą strukturę od zera, zakupic tysiące specjalnych radiostacji itp, koszty na "dzień dobry" są ogromne
wiesz, że miałą przyjść w tzw. offset'cie. Motorola miała dostarczyć infrastrukturę.

Jeszcze był kiedyś pomysł aby dla celów ratowniczych polączyć możliwości (dla wybranych grup oczywiście, taki operator 3in1 ;) ) wszystkich sieci w jedną całość i możliwość korzystania z najbardziej optymalnej w danym regionie.

Obrazek