Maciej.Dz pisze:czy dostępny jest jakiś projekt ustawy?
tak. Mówili ostatnio o tym w radiu. Pozatym MSWiA z tego co wiem też naciska.
Maciej.Dz pisze: czy ustawa bedzie dostępna w bliżej (dalekiej) nieokreślonej przyszłości?
ja tego nie wiem - o ile przejdzie. Zawsze można powiedzieć "nie mamy pieniędzy"...
Maciej.Dz pisze:jednak służby jakoś określają położenie, pewnie bez ustawy albo w trybie roboczym, ale jednak czasem im sie udaje
ta...tylko kto? Jedynie WOPR, TOPR i GOPR, dzięki infrastrukturze sieci Plus potrafią w kilkanaście sekund to zrobić. A więc są w to włożone pieniądze sponsora. A reszta, Policja, Pogotowie? Godziny, a nawet im zejdą aż operator przekaże dane telemetryczne i lokalizacyjne. No chyba, że ktoś dzwoni z "budki" to inna sprawa...
Maciej.Dz pisze:może znasz przykłady komercyjnego rozwiązania pozycjonowania? coś ciekawszego niż pozycjonowanie floty samochodów w firmie ?
oj, dużo musiałbym pisać. Jednak każdy z Naszych operatorów oferuje wachlarz usług pozycyjnych dla Biznesu, dla swoich klientów.
Z nazwy mogę przytoczyć chociażby Orange Navigator w sieci Orange, w Plusie jest usługa "monitoring przemysłowy", "monitoring operacyjny" oraz wspomniana przez Ciebie usługa "Flota Plus". Era też coś podobnego ma, tylko nie pamiętam nazwy.
Oczywiście, to są już zaawansowane usługi, pozwalające na tzw. ciągły monitoring położenia (odświerzanie pozycji co 30sec. najmniej) a nie jakieś rozwiązanie dla klienta indywidualnego typu jednorazowa lokalizacja via SMS...