• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #142031  autor: mdomek
 16 sty 2007, 19:46
Witam.

Mam Motorole E770v, i przy włączonym 3G zdarza sie, że przestaje otrzymywać smsy od jednego numeru. Inne numery działają, ja moge wysyłać normalnie. Poprostu po którymś kolejnym smsie od danej osoby żaden nastepny nie dochodzi do momentu aż wszystko sie odblokuje. Czasem trwa to kilka godzin, czasem kilkanaście. Trudno mi powiedizeć co powoduje to odblokowanie, czy wyjście z 3G do 2 czy 2.5 G czy poprostu upływ czasu.
Gdy mam wyłączeone 3G takich problemów nie ma. Dodam, ze osoba od której te smsy nie przychodzą ma telefon bez obsługi 3G.

Czy ktoś miał podobne problemy z UMTSem w Erze ? :/
Jest na to jakaś rada, abym mógł korzystać swobodnie z telefonu i nie obawiać sie, że nie dojdą do mnie w terminie jakieś wiadomości?

PS. Słyszałem, ze kiedyś były w Erze nawet takie problemy, ze nie dało sie dodzwonić z telefonu nie działającego w UMTS do takiedo który działa w tym systemie...

Z góry dziękuje za pomoc.

#142158  autor: Irek
 16 sty 2007, 23:09
Problem chyba nie dotyczy Twojego telefonu, raczej osoby, która do Ciebie pisze eski, ale moge się mylić.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2007, 23:14 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

"And one more thing..."

#142161  autor: D@rio
 16 sty 2007, 23:12
miałem ten problem w swojej N70 swego czasu (podobny do Twojego, tylko krótsze przestoje) i problem siedział w Symbianie. Aktualizacja soft'u pomogła...

Obrazek

#142163  autor: Kaczy
 16 sty 2007, 23:15
Ja spotkałem się z podobną sytuacją w Nokii 6233.
Telefon był ustawiony na pracę w UMTS. Na ekranie pojawiała się ikonka 3G. Gdy chciało się zadzwonic z TT to często przerywało połączenia, albo w ogóle ich nie inicjowało.
Po przestawieniu na GSM problem nie występował.

...::: Made for loneliness :::...

#142164  autor: Irek
 16 sty 2007, 23:16
Ano to jest całkiem ciekawe moja teoria tu chyba nie pomoże. Pierwszy raz słyszę, żeby takie problemy miały miejsce?!

"And one more thing..."

#142210  autor: mdomek
 17 sty 2007, 07:50
Ciekawe, bo w Plusie takie sytuacje nie miały miejsca (być może częstotliwość pisania smsów była mniejsza...). Ten sam telefon i wszystkie smy docierały natychmiast...

Niestety nie moge powiedizeć czy dzieje sie to z różnymi numerami bo narazie taka sytuacja wystąpiła kilka razy ale tylko z jednym numerem. Trudno jednak przyjąć, że problem nie leży po mojej stronie bo gdy wyłącze 3G sytuacja nie ma miejsca, poza tym osoba od której smsy nie dochodzą nigdy wcześniej nie miała takiech problemów.

Gdyby był chociaż jakiś sposób na odblokowanie... Ale samo wyłączenie UMTSa nie powoduje natychmiastowego dojscia smsów z "kolejki" tylko trwa to jakiś czas.