• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #109018  autor: Ami
 25 wrz 2006, 22:51
Witam
przedluzylam sobie umowe w Orange na kolejny rok. Wlasnie sie zalogowalam na swoj numer i co widze.. Kwota faktury wyzsza o 25zł! Co to qrde ma byc? Nie bardzo rozumiem za co to wzieli, za to ze przedluylam z nimi umowe? Podstawowe pytanie czemu mnie o tym nie poinformowali ze cos takiego moze wystapic.. choc to mnie nie dziwi nawet. Kolejne moje zapytanie co ma oznaczac suma jakis 30zl Inne (orange) od pierwszego okresu rozliczeniowego przedluzonej umowy? To mam do wykorzystania, jesli tak to przede wszystkim na co bo nie bardzo sie orientuje. Bede wdzieczna za jakiekolwiek wskazowki. Pozdrawiam i zycze dobrej nocy :)

#109019  autor: Irek
 25 wrz 2006, 22:55
Jaka taryfa? Czy umowa była przedłużna w Salonie? Czy zmieniłaś plan taryfowy w stosunku do poprzedniej umowy?

"And one more thing..."

#109020  autor: kosaz
 25 wrz 2006, 22:56
mam pytanie czy zmienialas kwote abonamentu na nizsza??

#109023  autor: Ami
 25 wrz 2006, 23:04
Przedluzylam umowe przez rozmowe telefoniczna z konsultantka. Kurierem dowiezli mi umowe (czyzby to za to?). Nie zmienialam planu taryfowego na nizszy zostalam przy swoim 50zł co prawda teraz mam wyzszy teoretycznie, ale wchodza na to te darmowe iwczory i wybrany numer, ale placic bede 50zł (tak przynajmniej zostalam poinformowana) ;)

#109028  autor: Klusek
 25 wrz 2006, 23:09
Te dodatkowe 25 zł na fakturze to może za kuriera, albo za przesyłkę? Hu go wie. Natomiast te "Inne" to są bonusy które dostałaś za przedłużenie umowy do wykorzystania na rozmowy i smsy i mmsy w Orange :)

Obrazek
Obrazek

#109033  autor: Ami
 25 wrz 2006, 23:15
Hmm no wiec tak jesli te inne to bonusy na smsy mmsy itp to juz sie calkiem pogubilam. Pisze mi ze moja m-czna kwota zobowiazania to 150zł czyli moj abo 50zł plus 25zł darmowe na orange plus 60zł wieczory i weekendy darmowe plus 15 wybrany numer darmowe czyli w sumie zgadza sie 150zł z tego ja mam zaplacic 50zł wiec skad to trzydziesci pare zlotych w inne? jeszcze jakis bonus? nawiasem mowiac nie wiem czy uda mi sie choc polowe z tego wykorzystac ;)
Ehh ale te 25zł musieli wziazc.. paranoja

#109041  autor: Irek
 25 wrz 2006, 23:25
To 30 to jest chyba jakiś bonus. Nie byłem przy tej rozmowie telefonicznej. Konsultantka powinna Ci wszystko wyjaśnić. Te inne to będzie chyba kwota na połączenia, smsy i mmsy do sieci Orange.

"And one more thing..."

#109043  autor: Klusek
 25 wrz 2006, 23:27
Ja Ci tylko piszę co kryje się pod pojęciem "Inne" dokładnie nie odpowiem Ci co to za bonus, bo nie wiem na jakich dokładnie warunkach przedłużałaś umowę :P

Obrazek
Obrazek

#109045  autor: Ami
 25 wrz 2006, 23:29
No coz jesli chodzi o te 25zl dowiem sie za pare dni jak fakturka dojdzie. A te 30zł.. Moze sobie do nich przedzownie by sie upewnic. W kazdym badz razie dziekuje wam za odzew. Zmykam do spania :) do 6 niewiele zostalo-jak dla mnie oczywiscie ;)
Dobranoc
 #109106  autor: PingNoMore
 26 wrz 2006, 10:16
Ami pisze: Kolejne moje zapytanie co ma oznaczac suma jakis 30zl Inne (orange) od pierwszego okresu rozliczeniowego przedluzonej umowy? To mam do wykorzystania, jesli tak to przede wszystkim na co bo nie bardzo sie orientuje.Pozdrawiam i zycze dobrej nocy :)
Tak to jest jak się nie czyta umowy przed podpisaniem...

#109160  autor: dawoo1
 26 wrz 2006, 16:22
A te 25 zł to może jakieś wyrównanie

#109264  autor: Ami
 26 wrz 2006, 21:16
Nie czyta umowy? A niby jak mam ja przeczytac jak przedluzanie umowy bylo zalatwaine telefonicznie :P jesli chodzi ci o odebranie aneksu od kuriera i przeczytanie w tym momencie to telefon nie jest na mnie wiec nie musialam przy tym byc i raczej mialabym z tym problemy bo pracuje w tych godzinach co mial przyjechac. Aneks przeczytalam i nic tam takiego nie pisze o jakichkolwiek kosztach 25zł czy bonusie trzydziestu paru zlotych..

#109314  autor: PeGaS
 26 wrz 2006, 23:09
Aneks powinnaś przeczytać przed podpisaniem :smt011

Jak napiszesz mi co masz napisane w paragrafie 2 to będę mógł Ci pomóc.
Poza tym, na jaki okres umowa i czy brałaś telefon?
Albo wyślij mi nr tel i PESEL :wink: to sam sprawdze

A tak z biegu, z tego co piszesz wychodzi, że docelowo masz płacić 150zł, choć przez jakiś czas dali Ci pewnie jakieś rabaty (albo na wieczory i weekendy, albo na darmowy numer)

W żadnym wypadku nie płacisz tych pieniędzy za kuriera, ani za samo przedłużenie. To kompletne bzdury...

Takie załatwianie umów przez telefon :evil:

http://kochajzycie.pl

#109487  autor: Ami
 27 wrz 2006, 18:03
No coz.. wiem ze powinnam przed czytaniem, ale watpie by kurier czekal pol dnia jak wroce z pracy abym go preczytala po czym moja mama go podpisze. Uwazalam ze sprawa jest prosta. Jasne warunki podane przez telefon i po klopocie. Poza tym nie zauwazylam niczego niepokojacego w tym aneksie.
umowa mam na rok, bez telefonu.
Mam placic 150zl?! Hmm wiem wiem nie załatwia sie nic przez telefon, ale ta konsultantka wyrazila sie jasno zostaje przy swoim abonamencie 50zł.
Powstrzymam sie od podawania peselu itd ;)
Paragraf drugi w skrocie mowi o:
Pkt 1 przez okres 3 m-cy mam 100% rabat na wieczory i weekendy 60
Pkt 2 przez okres 3 m-cy mam 100% rabat na usluge wybrane numery 1 numer
Pkt 3 przez okres 12 m-cy mam usluge 50% wiecej na orange i stacjonarne
I to na tyle :)
Poza tym wybralam do sprobowania pakiet smso za 1zł
Po obliczeniu wszystkiego faktura dalej mi sie nie zgadza. Nie mam pojecia za co mogli wziazc te 25 zł. Nie mowiac o 37,50zł w Inne co sprawdzilam jak zalogowalam sie na swoj numer.
Cz teraz jestes w stanie mi pwoiedziec cos wiecej? ;)

#109520  autor: PeGaS
 27 wrz 2006, 19:44
Tak, teraz tak...
Masz miesięczną kwotę zobowiązania w wysokości 150zł
50zł - Wszyscy i Na wszystko
25zł - Orange i Stacjonarne
60zł - Wieczory i Weekendy
15zł - Darmowy Numer

Przez 3 miesiące nie płacisz 75zł (60+15) za WiW i WN (potem już tak)

Czyli przez 3 miesiące płacisz 75zł abo, a potem 150zł.

Simple

#109522  autor: D@rio
 27 wrz 2006, 19:55
jeśli tak jest jak mówi PeGas to nie ma co...interes zrobiłaś jak Zabłocki na mydle...

Obrazek

#109529  autor: Ami
 27 wrz 2006, 20:28
No tak rzeczywiscie proste wyliczenie, ale.. 150zł nie bede płacic po tych 3 m-cach promocji poniewaz zrezygnuje z tych uslug. Teraz korzystam darmowo w ramach przedluzenia. Dostalam gratis wiec docenie to i postaram sie to maksymalnie wykorzystac, choc i tak nie wyobrazam sobie bym w calosci (po 1200min) to zuzyla.
Wracajac do tego abo. Jak mam placic 75zł jesli moj abo wynosi 50 a 25zl na Orange i stacjonarne mam 100% rabat? Wiec tak naprawde powinnam placic za sama usluge Wszystko i do wszytskich czy jak to sie tam zwie ;)

P.S.
Jesli nie jest tak jak mysle to.. :/
Mam nadzieje ze nie powtorze losu Zablockiego :)

#109546  autor: PeGaS
 27 wrz 2006, 22:14
Co prawda nie widzę przed sobą aneksu, ale raczej na pewno nie będziesz mogła zrezygnować z wybranych usług... Kwota deklarowana wynosi 150zł i tyle. Piszesz coś, że masz też rabat na 25zł (Orange i Stacjonarne), możesz mi zacytować, gdzie masz to na aneksie?
W ramach ProPozycji można skorzystać z max 3 usług. W Twoim przypadku jest to:
- rabat na WiW
- rabat na DN
- 50% więcej
Nie ma tu więc miejsca na rabat na Orange i Stacjonarne...
Jak dla mnie sprawa jest jasna i wygląda tak jak pisałem wcześniej. Dla pewności dzwoń *400, ale raczej tylko Ci to potwierdzą.
Z jednej strony mi Cię szkoda, ale z drugiej masz nauczkę, aby czytać to co się podpisuje i przykładać temu więcej uwagi.
Możesz oczywiście składać reklamacje, tylko kto Ci to uwzględni (nie masz podstaw).

#109549  autor: Ami
 27 wrz 2006, 22:21
No ok, mozezle sie wyrazilam. Chodzilo mi o pkt3 czyli 50% wiecej kwoty zadeklarowanej czyli 50zł do wszystkich, wiec jest to 25zł rabat na polaczenia do ORange i stancjonarnych zgadza sie? Rabat trwa 12 m-cy. Po 3 m-cach koncza mi sie uslugi DN i WiW ale zostaej usluga 50% wiecej a wiec dlaje mam te 25zł za darmo a place tylko abo 50, czy dalej błednie rozumiem?
No coz jesli rzeczywiscie masz racje to mam nauczke :(
Pozdrawiam

#109553  autor: PeGaS
 27 wrz 2006, 22:31
Usługa 50% więcej nie polega na obniżeniu kwoty, którą płaci abonent tylk, na zwiększeniu minut za tą samą kasę... Z tego co piszesz wynika, że 50% będziesz miała liczone od 75zł (suma usług Wszyscy i na Wszystko + Orange i Stacjonarne). Czyli dodatkowo 37,5 zł do wykorzystania w ramach Orange i Stacjonarnych (tu masz swoje inne...). Tą kwotę tak jakby płaci za Ciebie operator (w zamian za to, że zrezygnowałaś z telefonu).

Podumowując:
Przez 3 miesiące płacisz 75 zł.
Potem 150zł do końca umowy (9 miesięcy)

W zamian za to masz te usługi, które wymieniłem Ci wcześniej. Dodatkowo te 37,5zł w ramach bonusu do Orange.
Tłumaczę najbardziej klarownie jak mogę... i obawiam sie, że mam rację.