• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

Czy Rebranding Idea -> Orange wyszedł na dobre?

Nie, pogorszyła się jakość obsługi i promocje!
24
60%
Nie wiem, nic nie zauważyłem poza nazwą?!?
7
18%
Tak, Idea była gorsza!
9
23%
 #106395  autor: Dociekliwy
 18 wrz 2006, 18:32
Mam taki pomysł...

Orange ma roczek i na ten roczek zrobimy sobie ankietę. Na wstępie proszę uprzejmie o wzięcie w niej udziału :D

O co chodzi - otóż Orange tak się cieszy, że ma tylu zadowolonych klientów, że jest taki szanowany i że wyszedł Idei na dobre. Nie wiem skąd oni biorą te opinie... choć zaznaczam, że wiem iż nawet na forum są ludzie zadowoleni z ich usług.

Ale proszę osoby, którzy mieli styczność z Ideą/Orange o kliknięcie sobie - zobaczymy jak wsród ludzi, którzy interesują się Telefonią Komórkową postrzegana jest marka Orange.

Dziękuję za udział w ankiecie :mrgreen:

#106413  autor: rafcyk
 18 wrz 2006, 18:47
Zagłosowałem na pierwszą z opcji, choć nie do końca pogorszyła się jakość obsługi. Moim zdaniem to wyszło Orange na plus, choć promocje i innowacyjność w działaniu napewno w moich oczach na wielki minus :cry:

#106418  autor: Atlan
 18 wrz 2006, 18:53
W komentarzach napisałem to i napiszę to tu, bo idealnie pasuje:
Idea była nieporównywalnie lepsza... To samo będzie z Erą po połączeniu :/ Rebranding tylko OSŁABIA markę tak wypromowaną przez ostatnie lata. Nie oszukujmy się - taka jest prawda. Nie wiem o czym panowie z Orange gadają, ale zyski mają gorsze od Ery (dane z neta czy prasy nie wiem) więc jakim cudem mając więcej ludzi zarabiają mniej ? No tego nie oszuka się i tu Orange blado wygląda. Tak tak, wiem co powiecie - każda sieć ma "martwe karty", ale chyba Era i Plus naraz nie mają tyle co Orange. Kogo Oni chcą oszukać ? Czemu nie łatwiej powiedzieć prosto w oczy, że było to złe co zrobili z Ideą ? Przecież większość (większość to nie wszyscy) użytkowników Centertela, którzy mają wiedzę szerszą niż zielony guzik - dzwoni czerwony - kończy rozmowę wie, że Idea była lepsza. Dzieki Idei (POP) i Heyah ten rynek ruszył z kopyta. Od kiedy jest Orange nie ma czegoś takiego. Oddajcie ludziom Ideę i nie zabierajcie Ery !
Naprawdę szkoda. Najwięcej na tych całych rebrandingach zyskać powinien Plus :) Ale nie zyska. Taktyka firmy Orange (i pewnie T-Mobile) jest taka: Klient to klient - nieważne, czy zadowolony, czy nie ważne że płaci rachunki - i tak nie odejdzie od nas. Gdyby spoleczeństwo zamiast telenowel, czy debat politycznych interesowało się telefonią (no właśnie, gdzie są programy w TV !!!) to wygrałby najlepszy operator. Dziś można każdy kit ludziom wcisnąć. Nawet Nokię 1600 w abo za 100 zł/miech :/ Już widzimy, że Era zaczyna być takim Orangem. Poczekajcie jeszcze pół roku, a będzie kopia idealna :roll: Niby coś taniej, niby promocja, a jest tak jak było, albo nie wiele lepiej (o ile nie gorzej).

#106420  autor: Dociekliwy
 18 wrz 2006, 18:55
rafcyk pisze:Zagłosowałem na pierwszą z opcji, choć nie do końca pogorszyła się jakość obsługi. Moim zdaniem to wyszło Orange na plus, choć promocje i innowacyjność w działaniu napewno w moich oczach na wielki minus :cry:
Znaczy się tak, ogólnie miałem problem z pytaniami do ankiety. Żeby wybadać temat szczegółowo, trzeba by było zrobić kilka ankiet i dopiero wtedy by wyszło...

Ale myślę, że i tak w miarę wstrzeliłem się w problem :?

[ Dodano: 2006-09-18, 19:01 ]
Atlan pisze:W komentarzach napisałem to i napiszę to tu, bo idealnie pasuje:
Idea była nieporównywalnie lepsza... To samo będzie z Erą po połączeniu :/ Rebranding tylko OSŁABIA markę tak wypromowaną przez ostatnie lata. Nie oszukujmy się - taka jest prawda. Nie wiem o czym panowie z Orange gadają, ale zyski mają gorsze od Ery (dane z neta czy prasy nie wiem) więc jakim cudem mając więcej ludzi zarabiają mniej ? No tego nie oszuka się i tu Orange blado wygląda. Tak tak, wiem co powiecie - każda sieć ma "martwe karty", ale chyba Era i Plus naraz nie mają tyle co Orange. Kogo Oni chcą oszukać ? Czemu nie łatwiej powiedzieć prosto w oczy, że było to złe co zrobili z Ideą ? Przecież większość (większość to nie wszyscy) użytkowników Centertela, którzy mają wiedzę szerszą niż zielony guzik - dzwoni czerwony - kończy rozmowę wie, że Idea była lepsza. Dzieki Idei (POP) i Heyah ten rynek ruszył z kopyta. Od kiedy jest Orange nie ma czegoś takiego. Oddajcie ludziom Ideę i nie zabierajcie Ery !
Naprawdę szkoda. Najwięcej na tych całych rebrandingach zyskać powinien Plus :) Ale nie zyska. Taktyka firmy Orange (i pewnie T-Mobile) jest taka: Klient to klient - nieważne, czy zadowolony, czy nie ważne że płaci rachunki - i tak nie odejdzie od nas. Gdyby spoleczeństwo zamiast telenowel, czy debat politycznych interesowało się telefonią (no właśnie, gdzie są programy w TV !!!) to wygrałby najlepszy operator. Dziś można każdy kit ludziom wcisnąć. Nawet Nokię 1600 w abo za 100 zł/miech :/ Już widzimy, że Era zaczyna być takim Orangem. Poczekajcie jeszcze pół roku, a będzie kopia idealna :roll: Niby coś taniej, niby promocja, a jest tak jak było, albo nie wiele lepiej (o ile nie gorzej).
Nie mogę się z Tobą zgodzić z jednego tylko powodu:

otóż, Rebranding ERY idzie w parze z ustabilizowaniem wewnętrznym korporacji. A to samo w sobie może wyjść tylko na dobre. Heyah zabawia się już w nową promocję, może to oznaczać, że ERA podjęła rzuconą rękawicę i ruszy do walki o utracone pierwsze miejsce.
I tu właśnie POMOCNY może okazać się rebranding. Jeśli (jak to kiedyś pisałem w komentarzach) przeprowadzony zostanie z głową, wspólnie z wprowadzeniem ciekawych promocji, najlepiej w okresie przedświątecznym ERA (T-mobile) może wrócić na miejsce lidera. Wcale nie jestem pewien czy będzie tak jak z Orange. Zbyt dużo wniosków nasuwa się po tej źle przeprowadzonej zmianie marki.

To takie moje zdanie.

A pomysł z programem TV jest niezły :D

#106433  autor: D@rio
 18 wrz 2006, 19:16
A pomysł z programem TV jest niezły
taa...może by i oglądali, ale jak to bywa u większości Polaków to z zrozumieniem już pewnie byłoby gorzej. Zresztą, są takie programy w telewizji, np. E-Life w TVN.

Obrazek

#106437  autor: przemek910
 18 wrz 2006, 19:19
e-Life (tvn24)nie jest do końca programem o tematyce telefoni komórkowej - nowinki techniczne!

#106439  autor: Dociekliwy
 18 wrz 2006, 19:20
D@rio pisze:
A pomysł z programem TV jest niezły
taa...może by i oglądali, ale jak to bywa u większości Polaków to z zrozumieniem już pewnie byłoby gorzej. Zresztą, są takie programy w telewizji, np. E-Life w TVN.
Ale niekiedy e-life jest mocno "techniczny".

Jakiś czas temu musiałem laikowi wytłumaczyć różnicę między telewizorami CRT/LCD/Plazma... nikomu nie życzę :D

Ale gdyby robić proste porównania?!?

#106442  autor: D@rio
 18 wrz 2006, 19:23
w E-Life akurat często dominuje tematyka telekomunikacji szeroko pojętej czy to łączności. Akurat, zauważyłem że jak jest mowa o telefonii komórkowej to często przejawia się to w akcencie sieci Plus ;)

Obrazek

#106448  autor: Dociekliwy
 18 wrz 2006, 19:33
Wszystko się zgadza, ale wydaje mi się, że w takiej formie jest on raczej niezrozumiały dla "przeciętnych" ludzi. Wiesz na pewno jak to jest z telefonami. Zazwyczaj jak jest mowa o zmianie aparatu, to ludzie pytają czy będą mieli now numer itp. Tak więc zrozumienie istoty jest trudne, a głębsza analiza jest totalnie "zaporowa".

Program musiałby być pomyślany tak, aby trafiał do ludzi nie mających na codzień styczności z taką technologią jak i tych, którzy tym żyją.

#106516  autor: Atlan
 18 wrz 2006, 22:26
Program powinien jasno mówić co jest dobre a co nie. Co jest tanie, a co drogie. Powinien mówić ludziom, by nie brali Nokii 1600 w abo za 100zł kiedy mogą mieć lepsze fony. Porównywanie ofert byłoby na porządku dziennym. Opisy telefonów - ale nie jakieś cuda itp, tylko podstawy - bateria, jakość wyświetlacza, przykładowe ceny itp. Prosto, ładnie i przejrzyście.

Co do T-Mobile - myślę, że będzie gorzej. Może nie tak źle jak z Orange, ale gorzej niż obecnie jest. Nazwa mało chwytliwa, a nawet kolor odraża. Psychologicznie rzecz biorąc ludzie chcą prostych zasad, a skoro nazwa operatora jest długa i trudna to to ich odpycha. Naprawdę. Takie psychologiczne to jest. Era musi zostać jeśli chce być najlepsza. No chyba, że nabijanie klientów nieaktywnych będzie priorytetem i tym się będą zachwycali jak Orange...
A co do cen i promocji w T-Mobile - tu może być normalnie, ale nadal będzie uznawane, za gorsze :)

Zmiana z Idei na Orange też miała być super i w ogóle przełomowa. A jak jest to widzimy (obiektywnie patrząc). Nie wiem jak to w firmach jest - tu może Orange jest lepsze/dobre, ale w zwykłych ofertach raczej nie.

Poza tym wieeeeeleeeee osób nie wie że może sieć zmienić :) I na niewiedzy opiera się biznes Orange. No cóż biznes jest biznes :) Ale mnie to odpycha. Era zaczyna robić podobnie z tą ofertą dziesięciolecia...

#106556  autor: rafcyk
 19 wrz 2006, 07:27
Dociekliwy pisze:
rafcyk pisze:Zagłosowałem na pierwszą z opcji, choć nie do końca pogorszyła się jakość obsługi. Moim zdaniem to wyszło Orange na plus, choć promocje i innowacyjność w działaniu napewno w moich oczach na wielki minus :cry:
Znaczy się tak, ogólnie miałem problem z pytaniami do ankiety. Żeby wybadać temat szczegółowo, trzeba by było zrobić kilka ankiet i dopiero wtedy by wyszło...

Ale myślę, że i tak w miarę wstrzeliłem się w problem :?

Pewnie będąc na bieżaco można się domyślić co autor miał na myśli :)

[ Dodano: 2006-09-18, 19:01 ]
Atlan pisze:W komentarzach napisałem to i napiszę to tu, bo idealnie pasuje:
Nie mogę się z Tobą zgodzić z jednego tylko powodu:

otóż, Rebranding ERY idzie w parze z ustabilizowaniem wewnętrznym korporacji. A to samo w sobie może wyjść tylko na dobre. Heyah zabawia się już w nową promocję, może to oznaczać, że ERA podjęła rzuconą rękawicę i ruszy do walki o utracone pierwsze miejsce.
I tu właśnie POMOCNY może okazać się rebranding. Jeśli (jak to kiedyś pisałem w komentarzach) przeprowadzony zostanie z głową, wspólnie z wprowadzeniem ciekawych promocji, najlepiej w okresie przedświątecznym ERA (T-mobile) może wrócić na miejsce lidera. Wcale nie jestem pewien czy będzie tak jak z Orange. Zbyt dużo wniosków nasuwa się po tej źle przeprowadzonej zmianie marki.

To takie moje zdanie.

A pomysł z programem TV jest niezły :D
Chyba jednak nie zdążą do świąt, a przynajmniej nie do tych najbliższych - 2006. Fakt rebranding może dobrze wpłynąć na spółkę, ale przyglądając sie Orange nie na nasze portfele

[ Dodano: 2006-09-19, 07:31 ]
kin pisze:e-Life (tvn24)nie jest do końca programem o tematyce telefoni komórkowej - nowinki techniczne!
A kiedy jest emisja tego programu?

#106560  autor: Tomek_19
 19 wrz 2006, 07:49
W listopadzie ubiegłego roku ewakuowałem się z POPa do TT i w ogóle nie żałuję. W POPie od tego czasu w cenniku nic się nie ruszyło, poza tym że podnieśli cenę smsa zagranicznego do 61 gr z 20 gr i po protestach użytkowników wrócili do poprzedniej ceny, a w TT cennik zmienił się już kilka razy. Nie chcę być w sieci, w której klienci płacą więcej, poza tym nie mam już chyba nikogo w książce telefonicznej z Orange, do kogo bym dzwonił i od tego czasu zmienił mi się trochę profil dzwonienia. Szkoda, że nie można było jeszcze wtedy przenieść numeru, bo miałem w Orange bardzo fajny.

#106566  autor: Dociekliwy
 19 wrz 2006, 08:11
rafcyk pisze:
A kiedy jest emisja tego programu?
Wiesz co, chyba zdjęli go z ramówki :?

Widziałem na forum TVN24, że ludzie też o niego dopytują. Kiedyś był w Niedzielę o ile dobrze pamiętam...

BTW 172 wyświeltenia a 16 głosów... albo dużo gości, albo nikomu się klikać nie chce. A może to Ci zadowoleni inaczej!?!

#106611  autor: Kaczy
 19 wrz 2006, 10:38
Dociekliwy pisze:BTW 172 wyświeltenia a 16 głosów... albo dużo gości, albo nikomu się klikać nie chce. A może to Ci zadowoleni inaczej!?!
Policz ile razy Ty wchodziłeś do tego wątku i dodaj do tego, że jeszcze parę innych osób wiele razy otwierało ten sam wątek.

...::: Made for loneliness :::...

#106613  autor: Dociekliwy
 19 wrz 2006, 10:39
Hmmm... istotnie coś może być na rzeczy :-D

Ale to na szczęście był taki mały BTW ;-)

#111679  autor: kyloo
 06 paź 2006, 11:35
Plus na tym na 100% zyska i ja już to wiem i widze !!!
Pomarańcze zgniły wszak :)

#111688  autor: cienki
 06 paź 2006, 12:13
A ja myślę, że należą się duże brawa dla speców od marketingu i reklamy w orangu.
Oferta jest taka sobie a sprzedaż jak wynika z ilości aktywacji rewelacyjna.
A to świadczy o tym że reklama trafia do odpowiednych odbiorców.
Myślę, że tuż przed zmianą brandu ery, orange i plus wyjadą z nowymi promocjami (ewentualnie nowe taryfy) aby złapać jak najwięcej aktywacji przed T-Mobile.

pozdro :D

#111701  autor: Prometo
 06 paź 2006, 13:43
Moim zdaniem Idei nie pomógł rebranding z Orange, myślę, że z Erą nie będzie tak samo jak Ideą.

#116554  autor: lukaszko2006
 24 paź 2006, 15:11
Jak dla mnie ta zmiana na orange nie wyszła idei na jakis wielki plus. Jeżeli chodzi o oferty to prawie sie nie polepszyły za to jeżeli chodzi o rozpoznawalność marki to orange dostaje dużego plusa. Osobiście byłem już w idei (jedna idea na karte) potem przeszedłem na orange (mix dla firm 24.40) i w listopadzie chyba przejde do plusa (godziny 25 albo mix), ale nie ze względu na promocje bo nie ma tam jakiejs rewelacji po prostu moi przyjaciele mają telefony w plusie a pakiety z orange tam nie działają... A tak jak porównywałem oferty to chyba nawet orange dla firm jest lepsza niz plusa dla biznesu (i tak nie biore dla firm). Ale wszystko zależy gdzie sie najczęściej dzwoni i pisze. :)

#116644  autor: D@rio
 24 paź 2006, 19:09
no to dziwnie jakoś te taryfy musiałeś porównywać. Akurat oferta Plus BiznesKlasa jest dużo lepsza od tej, co proponuje Orange...i gołym okiem to widać.

Obrazek