• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #104446  autor: gomez1982
 10 wrz 2006, 17:18
Otóż stoje przed wyborem abonementu nie chce płacić więcej niż 55 złotych miesięcznie.Myślałem nad 2 opcjami.
1)Orange:Wszystko i na Wszyscy umowa na 12 miesięcy bez telefonu dostaje na 6 miesięcy 100% kwoty deklarowanej i 50% przez cały okres umowy na Numery Orange i stacjonarne.Ogólnie będe mieć 67 minut do wszystkich i 44 minuty do Orange na stałe przez 12 miesiecy i jakies 100 minut do Orange przez te pół roku.
2)Plus Abonament za 55 złotych na 24 miesiące.Jakiś telefon za złotówke(Daj Boże N6310i :mrgreen: )90 do wszystkich.

Tylko pytanie do D@rio bo się znasz ile kosztuje sprawdzanie stanu minut w plusie bo wiem,że w Orange jest za darmo a jak jest w plusie?

#104449  autor: przemek910
 10 wrz 2006, 17:24
A może być w Erze? Bierzesz sobie dwie oferty. Przez 10 miesięcy Płacisz 20 złotych a po tym okresie płacisz 60 zł miesięcznie. W dodatku masz np. nokię 6070,6020 za 10 gr oraz SE K510i. Sprawdzanie stanu minut w Erze kosztuje 29gr.
 #104462  autor: D@rio
 10 wrz 2006, 18:00
gomez1982 pisze:Tylko pytanie do D@rio bo się znasz ile kosztuje sprawdzanie stanu minut w plusie bo wiem,że w Orange jest za darmo a jak jest w plusie?
mamy dwie drogi sprawdzania takowej informacji:

1. SMS na nr 2580 - koszt 0,24zł netto/SMS.
2. telefon na nr 2580 (informacja głosowa) - koszt 0,24zł netto/POŁ. .

Obrazek

#104464  autor: Klusek
 10 wrz 2006, 18:02
Takim małym Offtopem pojadę ;) Niedawno przenosiłem numer POPa do abonamentu, podpisałem umowę na 12 miesięcy bez telefonu i dostałem 100% kwoty deklarowanej na 12 miesięcy a nie na 6 jak chyba powinno być. :) Może to przez to, że przeniosłem numer, chociaż za to jest dodatkwe 50zł jednorazowo do wykorzystania

A co do wyboru, to jak w każdym wypadku zależy on od profilu dzwonienia. Orange nie jest takie straszne jak ją malują, darmowe rozmowy wieczorami i w weekendy czy darmowy numer to naprawdę świetna sprawa (szkoda tylko, że wprowadzili limity).

Obrazek
Obrazek

#104484  autor: Rokko
 10 wrz 2006, 19:32
No i darmowa droga czyli e-bok. (ktory czasami sie wiesza, ale ogolnie dziala) :)

#104561  autor: gomez1982
 10 wrz 2006, 22:17
Kin Era mnie w ogule nie interesuje.Ponieważ nie chce później płacić tych 60 zł.Gdyby to było na 12 miesięcy może i bym się skusił.A co do plusa i sprawdzania stanu konta to troche lipa,że trzeba za to płacić bo wtedy kwota rachunku wzrasta tak około 2 zł miesięcznie ponieważ raz na tydzień warto sprawdzić ile sie jeszcze posiada.Klusek a co do dzwoniania mam więcej osób w Orange ale przy 90 minutach dam rade dzwonić i pisać do wszystkich,ponieważ w Orange dostane 67 minut do wszystkich i 44 minuty za te 50% do sieci Orange.Gorzej jest tylko w plusie w ofercie utrzymaniowej mało co dają :( przy właśnie tak niskiej kwocie abonamentu.Szkoda że już nie ma tej Nokii 6810 w M-punkcie bo można by było ją wziąć bo dobry fon jest i wtedy brać abo w Oragutanie.Albo czekać aż w Orange sie coś ruszy tak do nastepnego miesiąca.Może i powiecie że mam jeszcze miesiąc ale patrząc na oferte Plusa jest do odwołania a dwa nie sądze że zmienia plan taryf w ciągu tak krótkiego okresu czasu.

#104562  autor: przemek910
 10 wrz 2006, 22:19
Można wziąć na 12miesięcy . w E-komforcie ( www.sklep.era.pl )

#104570  autor: D@rio
 10 wrz 2006, 22:30
A co do plusa i sprawdzania stanu konta to troche lipa,że trzeba za to płacić bo wtedy kwota rachunku wzrasta tak około 2 zł miesięcznie ponieważ raz na tydzień warto sprawdzić ile sie jeszcze posiada.
zawsze można poprzez system E-BOK. Wtedy robimy to całkowicie bezpłatnie.
Gorzej jest tylko w plusie w ofercie utrzymaniowej mało co dają
Fakt. Ale to akurat ostatnio zaczyna się zmieniać. Można powiedzieć że ja, widzę światełku w tunelu. Pozatym, jak ktoś trzeźwo patrzy i nie ma marzeń z kosmosu to zawsze można coś ugrać. Pozatym, akurat zawsze można wziąść ofertę bez-terminalową a te są całkiem korzystne.
Albo czekać aż w Orange sie coś ruszy tak do nastepnego miesiąca.Może i powiecie że mam jeszcze miesiąc ale patrząc na oferte Plusa jest do odwołania a dwa nie sądze że zmienia plan taryf w ciągu tak krótkiego okresu czasu.
Z przecieków prawdopodobnie powinno się coś w Orange ruszyć. Doszły mnie słuchy iż jakaś oferta urodzinowa jest przewidziana - ale, szczegółów niestety nie znam.

Natomiast Plus - obecna oferta powinna spokojnie przez 30 dni być jeszcze aktywna. Natomiast, planów taryfowych napewno nie zmienią. "Godziny" są stosunkowo nowe a więc napewno jeszcze z rok czasu będą na rynku indywidualnym sieci Plus.

Obrazek

#104580  autor: gomez1982
 10 wrz 2006, 22:41
Właśnie o takie info mi chodziło że poprzez zalogowanie się na stronie można sprawdzić stan konta.Teraz będe sie zastanawiać umowa na rok w Orange czy Plus i nowy terminal ponieważ mam już wysłużoną 6310 po moim wujku a interesuje mnie właśnie jakis "biznesowy" terminal jak 6822.Bo nie jestem maniakiem gadżetów.Wiesz jeśli ta Nokia by posłużyła mi z 4 lata to wtedy mógł bym przedłużać oferte bez terminala a dwa to potrafie myśleć realnie więc nie spodziewał bym sie powiedzmy za 2 lata N6233 za 1zł i dodatkowych 100 minut przy powiedzmy rachunkach sięgających 60 zł.No to czekam do urodzin Orage i wtedy sie zobaczy bo mam nadzieje ze ceny połaczeń spadna.Gdyby o 10 gr a esy tak na 15-18 gr to ceny były by konkurencyjne do Plusa i Ery.Dzięki D@ario za wyczerpujące odpowiedzi.
A i pytanie czy Plus daje minuty przy przedłużaniu tylko do swojej sici czy do każdej?Bo jeśli tylko do Plusa to zostaje w Orange tam mam niewielki odsetek znajomych więcej tylko szkoda ze telefony w Orange są dość drogie :(

#104583  autor: D@rio
 10 wrz 2006, 23:05
gomez1982 pisze:Właśnie o takie info mi chodziło że poprzez zalogowanie się na stronie można sprawdzić stan konta.
Tak, po zalogowaniu można sprawdzić bezpłatnie.
Teraz będe sie zastanawiać umowa na rok w Orange czy Plus i nowy terminal ponieważ mam już wysłużoną 6310 po moim wujku a interesuje mnie właśnie jakis "biznesowy" terminal jak 6822.
Powiem tak - mam 6820. Telefon dobry fakt. Ale ma parę wad. Mianowicie telefon ma jakieś 1,5 roku i bateria to już totalny klap - 1,5 dnia trzyma a więc do wymiany. Po drugie obudowa myślałem że będzie solidniejsza. Lakier z obudowy sam odpadł ze starości a na pełnej klawiaturze już się "marszczy" co pewnie też za chwilę odpadnie. Moim zdaniem w tym modelu Nokia powinna użyć wyższej jakości materiałów. Generalnie jeśli potrzebujesz telefonu do dzwonienia i SMSowania a nie interesuje Cię jakiś multimedialny kombajn to można się skupić nad czymś innym. Nie wiem jak jest w tych sprawach w 6822 ale w 6820 to wygląda tak średnio. Tak samo modem EDGE w 6820 pozostaje wiele do rzeczynienia bo osiągi są dosyć marne - niestety. Mam porównianie na EDGE między Nokia 6820 a Nokia N70 to jednym słowem mówiąc - bez komentarza co do jakości transmisji danych. Ale podsumowując, Nokia 6822 to dość tani, nie najgorszej klasy telefon posiadających sporo ciekawych funkcji - tyle że jak mówię, należy o Niego dbać dość dokładnie jeśli się chce aby długo służył bez skazy. Do życzenia jedynie pozostaje bateria....która akurat w moim użytkowaniu krótko przetrwała. Ale to może też przez mój profil użytkownia telefonu - gdzie owa Nokia bardzo często pracowała jako modem.
Bo nie jestem maniakiem gadżetów.Wiesz jeśli ta Nokia by posłużyła mi z 4 lata to wtedy mógł bym przedłużać oferte bez terminala a dwa to potrafie myśleć realnie więc nie spodziewał bym sie powiedzmy za 2 lata N6233 za 1zł i dodatkowych 100 minut przy powiedzmy rachunkach sięgających 60 zł.
A jaką Ty chcesz tak w ogóle wziąść taryfę w tym Plusie? 4 lata Nokia 6822 to wątpię że Ci posłuży - chyba że sobie wymienisz na własny koszt baterię ;) ale 2 latka powinna spokojnie, przy normalnym korzystaniu i dbaniu o telefon.
No to czekam do urodzin Orage i wtedy sie zobaczy bo mam nadzieje ze ceny połaczeń spadna.Gdyby o 10 gr a esy tak na 15-18 gr to ceny były by konkurencyjne do Plusa i Ery.Dzięki D@ario za wyczerpujące odpowiedzi.
Nie ma za co - od tego tu jestem ;) Natomiast co do Orange. Ceny połaczeń NAPEWNO nie spadną. Po pierwsze - nie ma takich powodów a po drugie okres też nie jest sprzyjający spadkowi cen. Prędzej poprostu będzie jakaś promocja (może coś dobrego a może totalne dno jak to w Orange bywa...). Jeśli chodzi o jakieś sensowne ruchy to dopiero na święta i w 2007r. kiedy to wejdzie P4 i powinno wystartować co najmniej 2 - 3 MVNO. Póki co wojny cenowej nie ma i nie zanosi się w najbliższych miesiącach aby była...
A i pytanie czy Plus daje minuty przy przedłużaniu tylko do swojej sici czy do każdej?Bo jeśli tylko do Plusa to zostaje w Orange tam mam niewielki odsetek znajomych więcej tylko szkoda ze telefony w Orange są dość drogie :(
Powiem tak - jeśli bierzesz ofertę bezterminałową to jak najbardziej możesz wziąść jakieś dodatkowe minuty na rózne cele (także na wszystkie kierunki). Natomiast, jeśli bierzesz terminal, czyli korzystasz z programu PWA standardowo nie ma żadnych, bonusowych minut (chyba że jest jakaś akurat promocja że jest coś dodawane np. w ofercie na Wrzesień - gdzie obecnie do taryf biznesowych są dodawane minuty). Normalnie natomiast zależy to od rachunków, a więc płatności. Można coś wynegocjować, także do wszystkich sieci. Ja się pochwalić mogę że dostałem przy PWA (z Nokią N70 za 99zł. ;) ) dodatkowo 25minx24miesiące do wykorzystania w sieci Plus (tzw. Pakiet 600 minut - za wycofanie rezygnacji) jak i 25minx24miesiące do wykorzystania na wszystkie kierunki (tzw. Pakiet 601 minut -za rachunki) ;) A więc wszystko poprostu zależy od klienta, płatności i podejścia do sprawy. Natomiast, przy niskich rachunkach (rzędu 50 - 100zł.) raczej jeśli bierzemy terminal nie dostaniemy w obecnej chwili nic - chyba że jak mówią, wyjątkowo mamy szczęście iż trafiliśmy na lepszą ofertę że jest coś dodawane w tym miesiącu...

Obrazek

#104590  autor: gomez1982
 10 wrz 2006, 23:29
Zastanawiałem się nad "Godziny 55".Po po za tą Nokią to jeszcze Motorola E1 RORK i coś tam jeszcze było ogólnie nie chciał bym dać za dużo za telefon.Nie jestem maniakiem telefon dla mnie ma czasem sie połaczyć z zestawem BT wymienić pliki dzwonić i pisać.Do innych rzeczy mam oddzielne urządzenia.Patrzałem na oferte wyprzedaży starych telefonów ale nie sądze że takie perełki jak 6310i dostane.Myślałem też o 6021 bo po teście na forum telefon mnie zaciekawił bo ma to co potrzebuje.To wtedy chyba poczekam i zobacze co będzie za miesiąc.A i Samsungi raczej odpadają za ich brak wspólnego dzwonienia i wibrowania.I jakoś tak to ich menu jest dziwne.

#104596  autor: D@rio
 10 wrz 2006, 23:45
gomez1982 pisze:Zastanawiałem się nad "Godziny 55".
A nie chciałbyś skorzystać z promocji "po 2 minutach darmo"? Informacje szczegółowe masz tutaj .
Po po za tą Nokią to jeszcze Motorola E1 RORK i coś tam jeszcze było ogólnie nie chciał bym dać za dużo za telefon.Nie jestem maniakiem telefon dla mnie ma czasem sie połaczyć z zestawem BT wymienić pliki dzwonić i pisać.Do innych rzeczy mam oddzielne urządzenia.
Proponowałbym się jeszcze zastanowić nad takimi telefonami jak:
- SonyEricsson K600i
- Nokia 6822 (wspomniana już..)
- Nokia 6021 z zestawem HS21W
- Motorola L7

...zwłaszcza ten ostatni produkt wydaje się w moim mniemaniu interesujący i dosyć solidnie wykonany.

Patrzałem na oferte wyprzedaży starych telefonów ale nie sądze że takie perełki jak 6310i dostane.Myślałem też o 6021 bo po teście na forum telefon mnie zaciekawił bo ma to co potrzebuje.To wtedy chyba poczekam i zobacze co będzie za miesiąc.A i Samsungi raczej odpadają za ich brak wspólnego dzwonienia i wibrowania.I jakoś tak to ich menu jest dziwne.
Nokia 6310i już napewno nie dostaniesz jako nówka z salonu. Tego telefonu nie produkują. Właściwie ten model istnieje tylko w regulaminach tak dla "bezpieczeństwa" że jeszcze gdzieś, w jakimś saloniu się ostał to aby umożliwić legalnie, w świetla prawa tj. jakieś promocji sprzedaż...

Nokia 6021 - hmmm...fakt, ciekawy telefon z BT.

Samsungów nie bierz ;) sam Ci ich odradzam...moim zdaniem ta firma lepiej niech się zajmie produkcją czegoś innego niż telefony. Sprzęt HiFi albo telewizory zdecydowanie lepiej im wychodzą. Choć, żeby nie byłó że narzekam. Parę dobrych, zaawansowanych modeli udało im się wypuścić na rynek...

Obrazek

#104609  autor: Rokko
 11 wrz 2006, 07:01
D@rio pisze: Samsungów nie bierz ;) sam Ci ich odradzam...moim zdaniem ta firma lepiej niech się zajmie produkcją czegoś innego niż telefony. Sprzęt HiFi albo telewizory zdecydowanie lepiej im wychodzą. Choć, żeby nie byłó że narzekam. Parę dobrych, zaawansowanych modeli udało im się wypuścić na rynek...
tu zgadzam sie z D@riem, mi w salonie Plusa sami konsultanci odradzali.przyznali ze maja najwiecej reklamcji z tej firmy no i sa liche baterie.Samsung faktycznie powinnien pozostac przy produkcji wyswietlaczy i telewizorow LCD. postaw na sprawdzone firmy

#104651  autor: gomez1982
 11 wrz 2006, 13:56
D@rio pomysły ciekawe ale ja nie chce wydać więcej niż 50 zł na telefon.E1 biore pod uwage tylko dlatego że jest za 1 zł 6021 już niestety jest za 99 zł ale mówiąc ogólnie to zawsze można kupić telefon sprzedać i wziąć coś innego z komisu.W komisie spokojnie bym znalazł 6021 tak za cene 450 zł czyli tyle za ile bym pewnie E1 sprzedał.Dla mnie telefonem idealnym jest 6310i ewentualnie 6230 bez i bo lepszego aparatu i wyświetlacza nie potrzebuje.

#104656  autor: PingNoMore
 11 wrz 2006, 14:22
Rokko pisze: tu zgadzam sie z D@riem, mi w salonie Plusa sami konsultanci odradzali.przyznali ze maja najwiecej reklamcji z tej firmy no i sa liche baterie.Samsung faktycznie powinnien pozostac przy produkcji wyswietlaczy i telewizorow LCD. postaw na sprawdzone firmy
A ja się nie zgodzę, zwłaszcza jeżeli chodzi o awaryjność. Samsungi są akurat najmniej awaryjne, wykonane są z porządnych materiałów, a i bateria nie jest najgosza. Ja i kilku moich znajomych mamy Samsungi i nikt nie narzeka

#104671  autor: gomez1982
 11 wrz 2006, 16:05
Nie rób off-topu dobrze ja sie nie pytam o to czy samsungi są dobre czy nie.Ogólnie nie lubie tej marki miałem z nią wiele problemów więc w tym temacie a raczej off-topie koniec.A i pytanie do innych miał ktoś kontakt z Nokia 6103?Dość męski jest ten telefon bo funkcjonalnie wygląda ciekawie.

#104684  autor: przemek910
 11 wrz 2006, 17:08
gomez1982 pisze:Nie rób off-topu dobrze ja sie nie pytam o to czy samsungi są dobre czy nie.Ogólnie nie lubie tej marki miałem z nią wiele problemów więc w tym temacie a raczej off-topie koniec.A i pytanie do innych miał ktoś kontakt z Nokia 6103?Dość męski jest ten telefon bo funkcjonalnie wygląda ciekawie.
A Sam robisz Off Topa. :| W dziale Nokia napewno było duzo tematów o N6103...

#104688  autor: gomez1982
 11 wrz 2006, 17:24
Ale jeśli jest to rozmowa o abonamencie to można wtrącić rozmowe o terminalu przecież.Ale nie o tym co jest awaryjne a co nie.Więc jako założyciel tematu był bym wdzięczny o jakieś opinie.

#104691  autor: przemek910
 11 wrz 2006, 17:32
Opinie o N6103 Ehhh... Pozatym opis FORUM wyraźnie mówi iż: "Sieci komórkowe
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)" To naprawę takie trudne do zrozumienia?

#104704  autor: D@rio
 11 wrz 2006, 18:55
gomez: no cóż Twoja decyzja. Ale ja bym naprawdę radził się z tym dobrze zastanowić, co do ceny terminalu. Czasem naprawdę nie warto się "skrobać" i wziąść pierwszego lepszego bubla. A akurat 200zł. to chyba nie są takie wielkie pieniądze jeszcze. Natomiast, zawsze lepiej mieć pewność, że ma się solidny telefon, który spokojnie posłuży do końca umowy ;) no ale do Ciebie należy decyzja. Ja już swoje zdanie wyraziłem. Nokii 6230 jak i 6310i nie dostaniesz. Ja polecam Ci Motorolę L7. To naprawdę dobry telefon, o porządnej, metalizowanej obudowie która powinna wiele przetrwać i na długo. Telefon ma BT, dość porządny aparat (jakościowo) i wyświetlacz. Ponadto, ma dobrą baterię - 840mAh. O wiele bym teraz wolał tę Motorolę niż tę plastikową, delikatną 6021 z baterią taką samą jak w 6820 (a ja napisałem jaką...) i bez aparatu oraz z klawiszami które po jakimś czasię się "zetrą"...

Obrazek