• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #97761  autor: sapv
 23 sie 2006, 16:16
Od jutra w jedynej taryfie dostępnej:
"Godziny 50 Czas Stop"
Abo : 50 zł brutto
Koszt 1min do wszystkich: 0,66 brutto
Lojalka: 2 lata

z ciekawostek - w czasie trwania umowy możliwość przejścia na taryfy godziny xxx oraz udany samsung x680 za 48 zł brutto.

#97771  autor: Rokko
 23 sie 2006, 16:50
Patrzac na coraz ciekawsze propozycje Plusa, mam nadzieje, że to pewien pierwiosnek ożywienia na rynku abonamentu.ciekawe

#97780  autor: D@rio
 23 sie 2006, 17:39
jak dla mnie to zabieg kosmetyczny...

Obrazek

#97877  autor: Rokko
 23 sie 2006, 20:26
Myślisz D@rio, że te małe podrygi Plusa nie dają szans na lepsze jutro ;)?
Ma pytanie jak sie spisuje N70, bo zastanawiam sie między nim, a SE k800i?

#97889  autor: D@rio
 23 sie 2006, 20:42
Rokko pisze:Myślisz D@rio, że te małe podrygi Plusa nie dają szans na lepsze jutro ;)?
Ma pytanie jak sie spisuje N70, bo zastanawiam sie między nim, a SE k800i?
Wiesz, za mało dowodów aby powiedzieć że jest szansa na "lepsze jutro". Jak ja bym był tam kimś w Plusie na wysokim stanowisku to bym trochę inaczej pokierował tą firmą a relacjami z klientem ;) bo parę pomysłów mam, nie powiem. Choć z tego jak one się nie spełnią, hehe...generalnie uważam że ta promocja jest jakimś zabiegiem kosmetycznym aby było "lepiej". Natomiast to, iż owa oferta jest dostępna zarówno w ofercie dla nowych klientów jak i w ofercie PWA mnie wcale nie dziwi. Plus już od jakiegoś czasu udostępnia nowe promocje klientom jako oferta lojalnościowa. Jednak co z tego kiedy ceny telefonów w większości przypadków i tak będą te same...
Motto Plusa to "jutro zaczyna się dziś" - szkoda że nie wszędzie można je przyłożyć do rynku i rzeczywistości...

a N70...a dziękuję, dobrze. Właśnie teraz korzystam z niej i piszę ten post do Ciebie poprzez UMTS Plus'a w Lublinie ;) (śrędnia prędkość od 320kb/s do 340kb/s - dziś właśnie testuję bo chcę zobaczyć w nocy jak będzie, może rekord pobiję ;) ) oczywiście za modem służy N70. Świetny telefonik, nie da się ukryć. Mi tylko brakuje w Nim BlackBerry i trybu pracy sieci tylko w trybie UMTS...a tak to jestem zadowolony ;) A generalnie ja nie przepadam za SE...

Obrazek

#97890  autor: D@rio
 23 sie 2006, 20:44
IreQ pisze:Jest już podobny temat! http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=8444
faktycznie, ale ten dotyczy wejścia do oferty PWA. A więc niech będzie...

Obrazek

#97895  autor: Rokko
 23 sie 2006, 20:49
Dzieki D@rio. Nokia to Nokia. Nie wiem musze się zastanowić. Chce kupić na początku września, więc jeszcze trochę czasu mam.

#97910  autor: D@rio
 23 sie 2006, 21:18
Rokko pisze:Dzieki D@rio. Nokia to Nokia. Nie wiem musze się zastanowić. Chce kupić na początku września, więc jeszcze trochę czasu mam.
no właśnie. Nokia to Nokia. Dlatego mówię ;) Najbardziej to mnie boli właśnie brak tego BlackBerry (to jest przyszłościowa usługa) i trybu 'only UMTS'. Wtedy nie przełączałby mi się tak co jakiś czas między siecią GSM a siecią UMTS. Pozatym, jakby była polimerowa bateria i IrDA to też bym nie pogardził ;) no ale do ideału mu tak dużo nie brakuje. Oprócz E70 jest to jeden z najbardziej zaawansowanych telefonów obecnie na rynku. Bierz Nokię. Naprawdę warto mimo wszystko.

Obrazek

#97931  autor: Rokko
 23 sie 2006, 22:04
Patrząc na twój profil korzystania to bardziej zależy ci na elementach zwiazanych z dostępem do netu i ogólnie na usługach multimedialnych. Ja muszę sie zastanowić na czym mi dokładnie zależy. W SE troszke minie polechtał ten aparat (zwykłą cyfrówke człowiek nie zawsze ze sobą nosi a tu można już zrobić przyzwoite zdjęcie) Choć N 70 ma juz 2 mpix w aparacie. tak analizując funkcje rozrywkowe one nie wiele się róznią. Może faktycznie będzie trzeba popatrzeć na elementy na które ty zwracasz uwagę. Kwestia czasu jak przyjdzie mi kompa używać tam gdzie będzie dostęp do sieci telefoni komórkowej i łączyć sie przez telefon. Druga rzecz, że muszę po ludzku pomacać oba aparaty i zobaczyć jak mi leżą. No i może nawinie mi sie jeszcze jakiś inny pomysł. Za duży wybór na rynku tez jest zły - człowiek nie wie na co sie zdecydować ;)

#97946  autor: D@rio
 23 sie 2006, 22:41
Rokko pisze:Patrząc na twój profil korzystania to bardziej zależy ci na elementach zwiazanych z dostępem do netu i ogólnie na usługach multimedialnych. Ja muszę sie zastanowić na czym mi dokładnie zależy. W SE troszke minie polechtał ten aparat (zwykłą cyfrówke człowiek nie zawsze ze sobą nosi a tu można już zrobić przyzwoite zdjęcie) Choć N 70 ma juz 2 mpix w aparacie. tak analizując funkcje rozrywkowe one nie wiele się róznią. Może faktycznie będzie trzeba popatrzeć na elementy na które ty zwracasz uwagę. Kwestia czasu jak przyjdzie mi kompa używać tam gdzie będzie dostęp do sieci telefoni komórkowej i łączyć sie przez telefon. Druga rzecz, że muszę po ludzku pomacać oba aparaty i zobaczyć jak mi leżą. No i może nawinie mi sie jeszcze jakiś inny pomysł. Za duży wybór na rynku tez jest zły - człowiek nie wie na co sie zdecydować ;)
Wiesz, ja poprostu patrzę przyszłościowo. Jeśli robić inwestycję to taką aby się opłacała i była korzystna na długi długi czas (a ta napewno przez ponad rok będzie...). Pozatym, N70 też ma dobry aparat. Robi całkiem ładne zdjęcia. Aparat 2mpix, 20x zoom, flash, różne tryby...wszystko można ustawić tak że jak na aparat w telefonie to zdjęcia sa wysokiej jakości naprawdę. Ja akurat wybrałem N70 bo poprostu lubię korzystać z tego co technika daje ludziom i korzystać z jej udogodnień/ułatwień. A druga sprawa że jak się człowiek tym interesuje to wiadomo że chce przetestować, bardzo słusznie zauważyłeś że główny nacisk stawiam na transmisję danych - to prawda. Ja nie idę z duchem marketingu czy reklam, ja idę z duchem czasu :-) i tak powinno być....za 2 lata w Plusie (albo gdzie indziej ;) ) będę negocjował o E70 ;)
Kwestia czasu jak przyjdzie mi kompa używać tam gdzie będzie dostęp do sieci telefoni komórkowej
no przecież już teraz wszędzie dociera telefonia komórkowa ;-) ...także żaden problem. A tutaj takie usługi jak EDGE czy UMTS się świetnie przydają i w pełni odgrywają swoją rolę. Dlatego nie rozumiem np. tych którzy biorą SE K750i (nawet mi go Plus wciskał w PWA - parokrotnie) i się chwalą że mają super, najnowszy telefon na rynku. Dla mnie ten telefon poza przereklamowaniem (jak większość SE) to nie ma nic rewelacyjnego...choć niby wyższa półka. Ale co z tego...

Poprostu musisz wiedzieć czego chcesz, czego oczekujesz, ile masz na to $ i dokonać najlepszego wyboru ;-) jak będziesz miał jakieś dylematy to służę pomocą...
ja tam nie słucham się nikogo w tych kwestiach :-) po to ma się rozum i umiejetność analizowania argumentów aby dokonywać najlepszych wyborów...ot moje zdanie, a nie tak jak niektórzy słuchają się tych z salonów...a ja mam o Nich swoje zdanie w kwestii pomocy "jaki telefon wybrać"...

Obrazek

#97950  autor: sapv
 23 sie 2006, 22:51
D@rio pisze:jak dla mnie to zabieg kosmetyczny...
Zabieg kosmetyczny powodujący że posiadanie stacjonarnego prawie mija sie z celem a pakiety DWiW w ogóle odchodzą w niepamięć. Nic tylko wiecej takich zabiegów 8).

Ale nic poczekam na tą zapowiadaną "super-hiper-mega promocję z ery" bo to dobiero będzie bomba - a nie takie zabiegi kosmetyczne z plusa 8) 8) 8) [/b]

#97958  autor: D@rio
 23 sie 2006, 23:03
sapv pisze:
D@rio pisze:jak dla mnie to zabieg kosmetyczny...
Zabieg kosmetyczny powodujący że posiadanie stacjonarnego prawie mija sie z celem a pakiety DWiW w ogóle odchodzą w niepamięć. Nic tylko wiecej takich zabiegów 8).

Ale nic poczekam na tą zapowiadaną "super-hiper-mega promocję z ery" bo to dobiero będzie bomba - a nie takie zabiegi kosmetyczne z plusa 8) 8) 8) [/b]
Żebyś się nie ździwił sapv. Akurat Plusowi w paru kwestiach to daleko do Ery 8) a wierz mi że ta czasem potrafi zaskoczyć pozytywnie - nie wspomnę że to zawsze PTC wywoływało "wojny cenowe" i dzięki PTC został parę lat temu obniżony interconnect 8)

Obrazek

#97991  autor: sapv
 24 sie 2006, 00:05
No to oboje z wypiekami na twarzy czekamy na to trzęsienie ziemi 8)

#97992  autor: D@rio
 24 sie 2006, 00:08
sapv pisze:No to oboje z wypiekami na twarzy czekamy na to trzęsienie ziemi 8)
nie tylko my czekamy...

Obrazek

#98006  autor: Rokko
 24 sie 2006, 07:02
dzieki D@rio. jak bede poczyniał bardziej konkretne kroki, napewno skorzystam z twojej pomocy.Planuje zakup na wolnym rynku, dlatego nie będe związany ofertą operatora.pozdrawiam

#98254  autor: sapv
 24 sie 2006, 19:30
D@rio pisze:
Żebyś się nie ździwił sapv. Akurat Plusowi w paru kwestiach to daleko do Ery 8) a wierz mi że ta czasem potrafi zaskoczyć pozytywnie - nie wspomnę że to zawsze PTC wywoływało "wojny cenowe" i dzięki PTC został parę lat temu obniżony interconnect 8)
Generalnie zgadzam się i jest parę rzeczy które mi się podobają w Erze ale jeżeli chodzi o ceny taryf to po prostu jest drożej. Jeżeli mają zejść poniżej oferty Plusa tj 50 gr dla biznesu i 49 w mixach to muszą o 20% ciąć taryfy. Jak to zrobią to zgodzę się że to będzie rewolucja i ceny dalej pójdą w dół. Ale z tego co się orientuje nie ma co o tym nawet marzyć. Z tego co mi się wydaje to będzie oferta dla klientów indywidualnych będącą kompilacją dobrej słuchawki za grosze + jakaś usługa typu rozmowy gratis w sieci. Czyli w twoim języku zabiegi kosmetyczne. :mrgreen:

#98258  autor: Irek
 24 sie 2006, 19:48
Jedyną rewolucją do tej pory było wprowadzenie na rynek HEYAH. Na następna rewolucję przyjdzie nam trochę poczekać. Także w postpaidach.

"And one more thing..."

#98263  autor: D@rio
 24 sie 2006, 20:13
wcale nie muszą zejść ceny. Wystarczy że np. zejdą mocno z cenami słuchawek albo powiększą pakiety minut. Nie wiem co zrobią. Istnieje też teoria że wejdą nowe taryfy "Era NoKaut". Zobaczymy. Równie dobrze mogliby wprowadzić jakieś inne pakiety lojalnościowe w abonamencie (w tym Era jest dobra) albo coś innego. Trudno symulować. Narazie nie zmienisz mojej wersji iż operacja plusa "po 2 minucie za darmo" to kosmetyka. Bo to jest kosmetyka. Dlatego chociażby że po 31 minucie znowu jest naliczanie - to raz. Dwa - że wszelkie usługi obniżające koszty są niedostępne - to dwa. Dlatego też, że przy to się opłaca dopiero przy długich rozmowach, a jak ktoś np. rozmawia mniej niż 2 minuty, albo nawet 3 - 4 minuty do Plusa albo na telefon stacjonarny to mu się to kompletnie nie opłaci. Aby się usługa opłaciła i było naprawdę tanio (niż w przypadku usług obniżających koszty połączeń) czas każdej rozmowy musiałby być dłuższy niż 7 - 8 minut...dlatego dla mnie to bez rewelacji. Może jako oferta "dla zakochanych" ma to jakiś sens, choć też bym dyskutował...

P.S
Wiesz, powiem Ci że gdybym miał wybierać taryfy biznesowe Ery a Plusa wybrałbym te Ery bo są dużo dużo lepsze. A dlaczego? Oto argumenty:
- od abonamentu odliczają się wszelkie usługi dodane (co jest BARDZO DUŻYM plusem)
- usługa "rozmowy poranne" (czegoś takiego nie ma w Plusie)
- usługa MenagerSieciFirmowej (tego też w Plusie nie ma...a bardzo fajna usługa)

...a te parę groszy na stawce do innych sieci to wcale mi nie robi różnicy. Stać mnie aby zapłacić 3 - 4 grosze więcej...

Obrazek

#98275  autor: sapv
 24 sie 2006, 21:48
D@rio pisze:wcale nie muszą zejść ceny. Wystarczy że np. zejdą mocno z cenami słuchawek albo powiększą pakiety minut. Nie wiem co zrobią. Istnieje też teoria że wejdą nowe taryfy "Era NoKaut". Zobaczymy. Równie dobrze mogliby wprowadzić jakieś inne pakiety lojalnościowe w abonamencie (w tym Era jest dobra) albo coś innego. Trudno symulować. Narazie nie zmienisz mojej wersji iż operacja plusa "po 2 minucie za darmo" to kosmetyka. Bo to jest kosmetyka. Dlatego chociażby że po 31 minucie znowu jest naliczanie - to raz. Dwa - że wszelkie usługi obniżające koszty są niedostępne - to dwa. Dlatego też, że przy to się opłaca dopiero przy długich rozmowach, a jak ktoś np. rozmawia mniej niż 2 minuty, albo nawet 3 - 4 minuty do Plusa albo na telefon stacjonarny to mu się to kompletnie nie opłaci. Aby się usługa opłaciła i było naprawdę tanio (niż w przypadku usług obniżających koszty połączeń) czas każdej rozmowy musiałby być dłuższy niż 7 - 8 minut...dlatego dla mnie to bez rewelacji. Może jako oferta "dla zakochanych" ma to jakiś sens, choć też bym dyskutował...

P.S
Wiesz, powiem Ci że gdybym miał wybierać taryfy biznesowe Ery a Plusa wybrałbym te Ery bo są dużo dużo lepsze. A dlaczego? Oto argumenty:
- od abonamentu odliczają się wszelkie usługi dodane (co jest BARDZO DUŻYM plusem)
- usługa "rozmowy poranne" (czegoś takiego nie ma w Plusie)
- usługa MenagerSieciFirmowej (tego też w Plusie nie ma...a bardzo fajna usługa)

...a te parę groszy na stawce do innych sieci to wcale mi nie robi różnicy. Stać mnie aby zapłacić 3 - 4 grosze więcej...

twoje argumenty są trochę naciągane
ad1. Obniżenie cen słuchawek lub dodanie pakietów minut uważasz za rewolucje ? No cóż nie skomentuje ale to raczej tylko PROMOCJA.
ad2. Odnośnie taryf typu non-stop to oferta do grupy osób którzy będą mogli ją wykorztywać a nie zastępuje podstawowej oferty plusa. Tymczasem ty chcesz ją uszcześliwać na siłę wszystkich?

Co do wyższości oferty biznesowej era nad plusem widać że myślisz o firmkach a nie przedsiębiorstwach. OK, tam faktycznie te usługi są super i w ogóle dobra słuchawka jest mocnym argumentem na który ktoś się rzuci i przyjmie ofertę jak leci.
Ale już średnie firmy a nie firemki chcą prostych i super tanich taryf + VPN a plus daje 50 gr netto w taryfach od 20-30 zł które są typowe w firmach po 30+ aktywacji. Era nie ma tam nic do zaproponowania. Zrozum że żadna normalna firma nie chce usług typu dzwoń tylko rano za darmo bo oni dzwonią non-stop. Oni prowadzą DG i nie będą ustalać planu dnia pod taryfy :lol: Gadżety typu manager sieci są fajne w firmie 5 osobowej a nie zakładzie pracy oni zamiast tego dostają VPN i wszyscy gadają 2000 minut miesięcznie kiedy chcą a nie kiedy mogą.
Co do 'groszowej' różnicy - gdybyś miał płacić po 20-40 tysięcy rachunku to 12% niższa cena oznacza 3-4 tysiące taniej. Przy taryfach typu 20-30 zł różnica taryf dochodzi do 30%. Za to możesz sobie kupować comiesiąc dowolne słuchawki z kosmosu.

Ostatni argument eastycznośc taryfy jest argumentem po prostu dziwnym w Erze mamy prehistoryczne pakiety minut. W plusie są pakiety kwotowe. Póki co tylko w plusie pakiet kwotowy w pełni wykorzystywany na wszystkie rodzaje usług jak połączenia, smsy, mmsy, smspremium (nie ma tego w erze ani orange) czy przede wszystkim roaming który w erze dalej jest rozliczany osobno bóg raczej wiedzieć dlaczego - tzn wiadomo dlaczego -> bo tkwią w przeklętnym kole pakietów minut które za cholere nie da się przeliczać na roaming.

Tak wiec jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzienia - a przy taryfach biznesowych musisz mierzyć inną miarą bo może się okazać że twój profil nie jest profilem typowego właściciela firmy.

btw: polkomtel ma najmniej klientów a ma najwyższy zysk. Jak myślisz czy uzyskuje je na obsłudze klientów indywidualnych czy biznesowych? :wink:

#98284  autor: D@rio
 24 sie 2006, 21:59
Ja o tym wszystkim wiem :-) tylko nie wiem dlaczego Ty się wcinasz odrazu z mądrościami całęj grupy G300 (nie od Ciebie to słyszę jako pierwszy) :-) ....mówimy o śegmencie SOHO i SME. Nie wyjeżdzajmy w kosmos. A Ty zaczynasz mówić o rabatach itp. itd. Owszem, takie rabaty są ale nie są dawane każdemu i nie mówi się o tym "na głos" generalnie. Na marginesie: gdybym miał 30+ aktywacji to i Era by mnie dopieściła. Jestem tego więcej niż pewny. A gdybym miał jeszcze więcej to i z Erą bym podpisał umowę o współpracy i był jednym z klientów kluczowych ;-)

...no ale każdy ma prawo do prezentowania swego zdania. W sumie nie dziwię się że tak bardzo oscylujesz za plusem, w końcu dla Niego pracujesz ;-) ja akurat wiem że mimo wszystko ta firma ma sporo sporo wad nad którymi trzeba popracować...

P.S
Mój profil jest typowym profilem właściciela małego przedsiębiorstwa ;) o dziwo klienta sieci Plus ;-) ...do którego mam jak najbardziej prawo ;-)

A i jeszcze jedno...Plus mi nie da słuchawki w wymiane co rok. A Era mi da ;-) i to nawet niekoniecznie z tyloma aktywacjami ;-)

Obrazek