• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #76219  autor: 20-artur
 26 maja 2006, 15:54
Czy mam szanse na wynegocjowanie czegos wiecej niz "oferta identyczna" jak dla nowych abonentow w plusie. Moje rachunki byly ok. 60 zl, a staz to 1 rok ( umowa roczna-konczy sie 30 maja ). Chodzi mi konkretnie o oferte z nowym telefonem, jakis rabat na jego zakup czy ewentualnie darmowy numer na stacjonarne? dzieki i pozdrawiam:)

Arti

#76225  autor: tomico
 26 maja 2006, 16:12
Wątpie że coś uzyskasz bo:
1. to jest plus a plus często daje takie same albo nawet gorsze oferty tym co są w sieci już od jakiegoś czasu niż tym co podpisują nową umowę.
2. Krótki staż w sieci bo tylko rok a niektórzy mają staż po 4-6 lat i wtedy mogą coś wynegocjować. Po 1 roku to trcohę za krótko. Przejdź lepiej do innej sieci np. orange.

#76238  autor: D@rio
 26 maja 2006, 16:46
Niestety, ale nic lepszego nie uzyskasz. Przykro mi. Nie ma tutaj podstaw do negocjowania tak naprawdę i nic lepszego nie będzie, bo Twoje rachunki nie przekraczają nawet magicznej bariery negocjacyjnej 80 PLN aby można było zacząć o coś walczyć. A tak, nie ma się czego nawet chwycić...

Obrazek

#76386  autor: gm
 27 maja 2006, 09:03
A ja zapytam co to była za oferta na 1 rok, jaki abonament? Z tego co pamiętam to na rok był Konkret i to było na firmę.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)
 #76415  autor: 20-artur
 27 maja 2006, 11:23
Oferta nowe okazje plusa 5 czy 6 nie pamietam dokladnie, a nie chce mi sie szukac w umowie. Obowiazywala do 31 maja 2005r. Telefony byly starszej generacji i dlatego tylko na 12 miesiecy dla klientow indywidualnych:)

Arti
 #76549  autor: D@rio
 27 maja 2006, 20:34
20-artur pisze:Oferta nowe okazje plusa 5 czy 6 nie pamietam dokladnie, a nie chce mi sie szukac w umowie. Obowiazywala do 31 maja 2005r. Telefony byly starszej generacji i dlatego tylko na 12 miesiecy dla klientow indywidualnych:)
Chodzi o promocje "Okazja Plusa"...zgadza się, były takie promocje.

Obrazek
 #77189  autor: 20-artur
 31 maja 2006, 12:29
P.S.- plus stracil kolejnego klienta...

Arti

#77219  autor: Jedi
 31 maja 2006, 16:21
tomico pisze:Przejdź lepiej do innej sieci np. orange.
A czemu do Orange? Bo ty jesteś w orange? Jednak netykieta by wymagała doradzać bardziej obiektywnie 8)

I co to, w Plusie się negocjuje powyżej 80zł? Co za sieć :shock: W Orange to już od 50zł mżna coś ciekawego uzyskać, a i w kwocie 25zł są też jakieś bonusy... Też doradzam zmienić sieć...

#77220  autor: gm
 31 maja 2006, 16:21
Co wybrałes?

#77294  autor: D@rio
 31 maja 2006, 23:18
Jedi pisze:
tomico pisze:Przejdź lepiej do innej sieci np. orange.
A czemu do Orange? Bo ty jesteś w orange? Jednak netykieta by wymagała doradzać bardziej obiektywnie 8)

I co to, w Plusie się negocjuje powyżej 80zł? Co za sieć :shock: W Orange to już od 50zł mżna coś ciekawego uzyskać, a i w kwocie 25zł są też jakieś bonusy... Też doradzam zmienić sieć...
Zależy co rozumiesz pod słowem "negocjuje". Negocjować to i możesz z rachunkami 30 PLN/miesiąć tylko zależy co uzyskasz. Ja tylko powiedzialęm o pewnych procedurach których nagiąć się poprostu nie da. A Plus to nie fundacja aby coś dawała za darmo dlatego pewne reguły muszą być przyjęte. Zresztą, jak ktoś myśli rozsądnie, przyziemnie i chce coś konkretnego co można uzyskać (a co nie coś z kosmosu) to jeśli trochę potupie, uderzy tu i tam to uzyska wcześniej czy później. Natomiast myślę że "20-artur" trochę spanikował, bo aby coś dostać trzeba się trochę wykazać. Pozatym, standardowa oferta przy takich rachunkach i takim stażu myślę że byłaby właściwym rozwiązaniem. Nstp. razem by dostał lepszą ofertę. No ale dobra..tyle woli podsumowania. Jeden klient w tę czy w tę ;) ...dodam tylko że Plus w 1Q2006 pozyskał ponad 700.000 nowych klientów :-)

Obrazek

#77319  autor: jahu
 01 cze 2006, 11:44
D@rio - liczbami da sie manipulowac - sam chyba przyznasz ze wazna jest tez struktura klientow - bo skoro jeden w te jeden w druga strone migruje miedzy sieciami - okaze sie ze nikt nie umie utrzymac klienta - ofkorz na miejsce Artura przyjdzie kto inny.
A 700 tysiecy to nie wszystko - zalezy jaki to klient - bo wliczaja w ta liczbe wszysktich i prepaid i post i "biznes klase" - a dochodowosc statystyczna kazdej z tych grup jest rozna (Nie pamietam jak sie to fachowo nazywa).

#77348  autor: gm
 01 cze 2006, 14:55
jahu: moze chodziło Ci o APRU - średni miesięczny rachunek.

#77384  autor: D@rio
 01 cze 2006, 17:32
jahu pisze:D@rio - liczbami da sie manipulowac - sam chyba przyznasz ze wazna jest tez struktura klientow - bo skoro jeden w te jeden w druga strone migruje miedzy sieciami - okaze sie ze nikt nie umie utrzymac klienta - ofkorz na miejsce Artura przyjdzie kto inny.
A 700 tysiecy to nie wszystko - zalezy jaki to klient - bo wliczaja w ta liczbe wszysktich i prepaid i post i "biznes klase" - a dochodowosc statystyczna kazdej z tych grup jest rozna (Nie pamietam jak sie to fachowo nazywa).
Teoretycznie można. Ale co tutaj da kłamanie? Nic tak naprawdę. Bo i po co kłąmać...bez sensu w tym wypadku. Ja akurat nie krzyczę że wszystkie sieci kradą i są złe bo to też tak nie uważam. Myslę że każda to sieć w lepszym czy gorszym stopniu dba o swoich klientów. Myślę że wystarczy trochę trzymać się ziemi, pomysleć rozsądnie i można naprawdę coś osiągnać. Proszę mi wierzyć że każda sieć daje to, co klient daje sieci....i oczywistym jest to że jedni mają więcej a jedni mniej. Wystarczy tylko troszkę chęci...bo, cierpliwy często zostają wynagrodzeni ;) ....zarówno Ci indywidualni jak i Ci biznesowi. Zobaczymy tylko czy teraz, wskaźnik migracji wzrośnie (i jak bardzo) po wejściu w życiu przenośności numerów. Skoro pytałęś o dochodowść....to Ci powiem że przecięty użytkownik pre-paid wydaje chyba ok. 27 PLN średnio miesięcznie a ten abonamentowy ok. 68 PLN, natomiast Ci z segmentu post-paid biznes średnia wynosi ok. 127 PLN. Nie pamiętam z jakiego okresu te dane pochodzą ale takie dane mam w głowie jako "najnowsze" ;)

gm: Ty jesteś wtajemniczony w moje negocjacje z Plusem to Ci powiem że napisałem do p. E. Sadowskiej. Dwa dni czekałem na odpowiedź. Dzisiaj dzwoniło do mnie Biuro Rzecznika Prasowego i rozmawiało. Mam już zgodę na realizację oferty w postaci darmowego DWiW do NP165. Teraz czekam na zgodę na dodanie do tej oferty PWA (bo nie jako jest to łączenie oferty.... ANU + PWA). W ogóle cieszę się że Biuro Rzecznika Prasowego tak trzyma poziom. Widać że oni dbają o prestige firmy. Wczoraj do mnie dzwonili, dzisiaj dwa razy....nawet gościu zadzwonił i powiedział że to trochę jeszcze potrwa i że przeprasza oraz prosi o cierpliwość. Powiedział że caly czas monitoruje sprawe i że zadzwoni jak tylko odpowiednie komórki firmy wyrażą zgodę a już nad tym pracują. Tak trochę z Nim rozmawiałem kulturalnie i sam stwierdził że trochę taki spraw podobnych do mojej jest. Zresztą, gość był naprawdę widać zorientowany...nie dało się go zagiąć. Przyznam że naprawdę miło się rozmawiało :-) Także mam nadzieje że wszystko będzie dobrze :) ...ale narazie jeszcze nic nie będę chwalił przed zachodem słońca ;)

Obrazek

#77418  autor: jahu
 01 cze 2006, 20:18
gm: dokladnie chodzilo mi o skrot :-)

Zgadzam sie absolutnie ze firma bedzie promowala tych ktorzy wiecej wydaja - bedzie dbac o kontakt z takimi osobami - i tych ktorzy wiecej u niej wydaja bedzie lepiej traktowac - przeciez to biznes a nie Caritas. Mimo wszystko logicznie mysle i wiem ze majac abonament 50 zeta nie ma co oczekiwac zlotych gor. A odnosnie dochodowosci chodzilo mi o ten smieszny zlepek literkowy APRU (średnia wysokości płaconego rachunku) -jakim to okreslaja ile sie doi z klienta ;-) Poki co od jakis 6 lat tylko zanizam statystyki ;-) Jak liczyli w ten sposob ze upust na telefon im sie zwroci (biorac pod uwage APRU)- to na mnie nic nie zarobili w postpaid

Dario: masz jakies sprawdzone zrodla takich danych liczbowych? Bo ciekaw jestem czy oficjalnie kazdy operator takie cos podaje i jak bardzo sie miedzy nimi to rozni - nie tylko akurat "dochodowość" ale tez np struktura zyskow - czyli ile % przychodow to prepaidy ile posty a ile segment biznesowy?

P.s. oswiec mnie co to ANU PW DWiW

#77419  autor: D@rio
 01 cze 2006, 20:29
jahu pisze:gm: dokladnie chodzilo mi o skrot :-)

Zgadzam sie absolutnie ze firma bedzie promowala tych ktorzy wiecej wydaja - bedzie dbac o kontakt z takimi osobami - i tych ktorzy wiecej u niej wydaja bedzie lepiej traktowac - przeciez to biznes a nie Caritas. Mimo wszystko logicznie mysle i wiem ze majac abonament 50 zeta nie ma co oczekiwac zlotych gor. A odnosnie dochodowosci chodzilo mi o ten smieszny zlepek literkowy APRU (średnia wysokości płaconego rachunku) -jakim to okreslaja ile sie doi z klienta ;-) Poki co od jakis 6 lat tylko zanizam statystyki ;-) Jak liczyli w ten sposob ze upust na telefon im sie zwroci (biorac pod uwage APRU)- to na mnie nic nie zarobili w postpaid

Dario: masz jakies sprawdzone zrodla takich danych liczbowych? Bo ciekaw jestem czy oficjalnie kazdy operator takie cos podaje i jak bardzo sie miedzy nimi to rozni - nie tylko akurat "dochodowość" ale tez np struktura zyskow - czyli ile % przychodow to prepaidy ile posty a ile segment biznesowy?

P.s. oswiec mnie co to ANU PW DWiW
Takie dane operatorzy podają w raportach finansowych (często rocznych). Poczytaj sobie takie zeznania, np. PTC albo Polkomtela...można je znaleźć na ich stronach (przynajmniej kiedyś było można). Takie zeznanie ma zwykle "naście" stron i tam jest opisane wszystko dokładnie. Tego z tej tabelki podsumowującej nie wyczytasz, tam tylko jest zawarte ogólne ARPU. A w raporcie wszystko pisze, łącznie z zyskami, marżami, inwestycjami...no wszystko. Są opisane różne tendencje, przychody firmy itp. Najlepiej jak sam sobie zobaczysz coś takie i poczytasz jako lekturke na dobranoc ;)

Natomiast te skróty:
ANU - (nie pamiętam pełnej nazwy tego, wyleciała mi, może gm będzie wiedział) tzw. oferty bezterminałowe (max. 18 msc.)
PWA - Program Wymiany Aparatów (no to jak nazwa wskazuje..)
DWiW - Darmowie Wieczory i Weekendy (taka usługa Plusa, jak nazwa wskazuje)

Obrazek

#77421  autor: makabrakadabra
 01 cze 2006, 20:46
ANU - alternatywne narzędzie utrzymania ( klienta ), po polsku : oferta bez telefonu :)

#77441  autor: gm
 01 cze 2006, 21:38
Czytam to z komórki więc nie wiem czy coś przeoczylem i czy ta odpowiedź już się pojawiła. ANU to Alternatywne Narzędzia Utrzymania, czyli dodatkowe usługi i rabaty bez aparatu.

#77442  autor: jahu
 01 cze 2006, 21:43
Yyy ciemna masa ze mnie - to ANU to bajery w przypadku brania abo bez telefonu w promocji?

#77443  autor: gm
 01 cze 2006, 21:43
Już teraz widzę, że odpowiedź o ANU wcześniej była napisana. D@rio: to fakt, żeby dostać dobrą ofertę trzeba mieć niemałe rachunki + wiedzę gdzie i co pisać + cierpliwość. Twierdzę, że założycielowi tego tematu zabrakło wszystkich trzech cech. Przy rachunkach 50 pln miesięcznie trudno cokolwiek więcej wydrzeć od operatora, ale przy odrobinie cierpliwości można było się pokusić. Daj znać czy cdn

[ Dodano: 2006-06-01, 21:45 ]
cd Twoje PWA + ANU przejdzie.

#77469  autor: D@rio
 02 cze 2006, 00:26
gm pisze:Już teraz widzę, że odpowiedź o ANU wcześniej była napisana. D@rio: to fakt, żeby dostać dobrą ofertę trzeba mieć niemałe rachunki + wiedzę gdzie i co pisać + cierpliwość. Twierdzę, że założycielowi tego tematu zabrakło wszystkich trzech cech. Przy rachunkach 50 pln miesięcznie trudno cokolwiek więcej wydrzeć od operatora, ale przy odrobinie cierpliwości można było się pokusić. Daj znać czy cdn

[ Dodano: 2006-06-01, 21:45 ]
cd Twoje PWA + ANU przejdzie.
Dam znać napewno. Oni są ze mną w stałym kontakcie także będę informowal na bierząco jak idzie to wszystko. Dodam tylko czym się podpieram w negocjacjach ;) No podstawowa sprawa że jestem ich klientem już 9 lat. Mam u Nich 4 aktywacje a moje średnie rachunki są powiedzmy 3x - 4x wyższe od średniej biznesowej ;) Tego się trzymam i tymi argumentami walczę :) Dlatego jestem cierpliwy bo też nigdzie mi się nie spieszy tak naprawdę :-) a z drugiej strony wiem że nie mam marzeń z kosmosu, mam mocne argumenty to dlaczego daję im czas i możliwość wykazania się... a to że wiem gdzie uderzać...to dlatego nie daję im spokoju :mrgreen: ...jak tylko coś będę wiedział to napiszę :) Natomiast założycielowi tematu zwłaszcza zabrakło cierpliwości i trzeźwego myślenia...napewno przy nstp. przedlużeniu umowy dostalby o wiele lepszą ofertę. Bo myślmy poważnie...z czym do ludzi skoro nie ma podstaw? Ale nie ma się czym przejmować..jak słucham różnych opowieści to co drugi klient chcę Nokię N70 za 1zł. przy rachunkach 60zl....norma. A wystarczyłoby zmierzyć poprostu swoje siły na zamiary ;) dlatego ja od zawsze uważam że pojęcie "wysoki rachunek" to pojęcie względne (każdy pewnie to inaczej zinterpretuje) i z różnych stron należy na to popatrzeć ;)

jahu: tak

Pozdrawiam :-)

Obrazek