• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #257919  autor: Jedrker
 23 mar 2008, 20:58
Witam.
Zacznę może od początku.
17 marca w końcu została dokonana cesja umowy w orange, z taty przepisali telefon na mnie ;-)
Teraz jestem jego prawowitym właścicielem.
I zastanawiałem się, aby zakupić telefon w Play.
Ale......
Umowa w orange wygasa dopiero w marcu 2009, jeśli teraz zerwę warunki umowy, zapłacę karę umowną 450 zł w moim przypadku, po rozwiązaniu umowy w Orange, chcąc wziąść abo w Play, musiałbym zapłacić depozyt prawda ?
Tylko dlatego , że przedwcześnie zrezygnowałem z umowy w orange.

Więc mam niby taki myk.
Podpisuję umowę z Play teraz, znaczy się na dniach, i dopiero po tym zabiegu rezygnuję z Orange, ale....
Kiedyś może będę chciał zmienić sieć, i czy to oznacza że też będę musiał wpłacić jakiś depozyt ?
Ile czasu operatorzy przechowują informacje między sobą, że dany abonent przed zakończeniem umowy zerwał jej warunki ? ;>

#257921  autor: io
 23 mar 2008, 21:05
Nie sądzę żebyś musiał wpłacać kaucję ponieważ nie będziesz dłużnikiem PTC (zakładając że wpłacisz karę umowną).

#257925  autor: Jedrker
 23 mar 2008, 21:22
NO właśnie, na logikę by tak wyszło, ale jak kiedyś dzwoniłem do BOKu orange, spytać się co i jak z wczesniejszą rezygnacją z umowy, panienka poinformowała mnie wtedy, że zostaną moje dane gdzieś umieszczone, i jak będę chciał podpisać umowę z innym operatorem, będę musiał płacić kaucję ;/
Może ktoś to potwierdzić lub nie ?

#257943  autor: Prometo
 23 mar 2008, 22:16
Nie sądzę żebyś musiał wpłacać kaucję ponieważ nie będziesz dłużnikiem PTC (zakładając że wpłacisz karę umowną).
PTC to jest Era :wink:

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#257981  autor: io
 24 mar 2008, 09:12
Prometo pisze:
PTC to jest Era :wink:
PTC PTK Polkomtel zwał jak zwał dotyczy to wszystkich.

#257994  autor: dechomenon
 24 mar 2008, 11:28
TAk bo operatorzy mają wspólne porozumienie, jak aktywują numer to Twoje dane są weryfikowane w ogólnodostepnej bazie klientów wszystkich opów, wiedzą czy gdzieś miałem zadłużenie, czy płaciłeś rachunki na czas itd..jeśli okaże się, ze nie spełniasz podstawych kryteriówm, to nakładają kaucje w plusie jest to 760zł ale moze też być 7600zł

#258004  autor: corner
 24 mar 2008, 12:05
Ale jeśli ktoś rozwiąże umowę i w terminie zapłaci karę umowną, to jaka jest podstawa do umieszczenia go na liście "niesolidnych klientów"? Moim zdaniem żadna.

#258012  autor: Jedrker
 24 mar 2008, 13:34
corner pisze:Ale jeśli ktoś rozwiąże umowę i w terminie zapłaci karę umowną, to jaka jest podstawa do umieszczenia go na liście "niesolidnych klientów"? Moim zdaniem żadna.
Dokładnie, rozwiązując umowę w czasie jej trwania zgadzam się z postanowieniami regulaminu do zapłacenia kary umownej, do której operator ma prawo, więc jeśli wpłacę karę w terminie, to co ?
Będę widoczny jako niesolidny klient ?
No bez jaj.
A jeśli tak, to ile czasu takie dane przechowuje operator ?

#258121  autor: io
 24 mar 2008, 20:50
W przypadku zapłacenia kary umownej nie będzie żadnej kaucji - powiem wiecej przecież można przenieść numer do innego opa w trakcie trwania karencji z karą umowną bez najmniejszych problemów.

#258170  autor: dechomenon
 25 mar 2008, 01:31
można przenieśc i takie praktyki są stosowane, a kaucje może nawet nałożyć sam pracownik POS-u jeśli uzna, ze ktoś jest podejrzany...

#258176  autor: io
 25 mar 2008, 07:36
czyli w normalnej sytuacji nie ma kaucji

#258386  autor: Sirmark
 26 mar 2008, 00:15
dechomenon pisze:można przenieśc i takie praktyki są stosowane, a kaucje może nawet nałożyć sam pracownik POS-u jeśli uzna, ze ktoś jest podejrzany...
tak, to sie zgadza, ale mowa jest o zerwaniu umowy i zaplaceniu kary.
Jest to normalna i czysta sytuacja, bo wszystko bedzie wykonane zgodnie z umowa.
Stary operator nie ma powodu, aby wpisac klienta na czarna liste.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#258403  autor: Jedrker
 26 mar 2008, 07:46
SirmarK pisze:Stary operator nie ma powodu, aby wpisac klienta na czarna liste.
Acha, czyli Ci z Oranżady mnie po prostu oszukali w BOku ;/
A no tak, nie dziwię się, skoro powiedziałem im, że chciałem przenieść się do Play, musieli mnie postraszyć, że nawet po zapłaceniu kary nowy operator zarząda ode mnie kaucji.

Czyli generalnie rzecz biorąc, jako podsumowanie tematu :
Wniosek.

Rezygnuję z umowy w Orange w czasie jej trwania, po czym grzecznie płacę należną karę umowną, która należy się operatorowi, po zapłaceniu nie mam żadnych zaległości płatniczych wobec Orange, i bez przeszkód można już podpisać umowę z Play, który nie powinien zarządać kaucji , tak ?

#258409  autor: dechomenon
 26 mar 2008, 08:50
Play, nie powinien zarządać kaucji, skoro będziesz miał czystkę finansową u innego opa.

#258418  autor: Jedrker
 26 mar 2008, 09:28
Ok, dzięki wszystkim o rzetelne odpowiedzi.
Napisałem także zapytanie przez www do Playa, no i w odpowiedzi dostałem coś takiego :
Witamy serdecznie, dziękujemy za zgłoszenie nr 3362778 dotyczące podpisania umowy, które wpłynęło do nas za pośrednictwem strony internetowej dnia 26.03.2008r. Uprzejmie informujemy, iż Play nie zażąda od Pana wpłaty kaucji jeśli wszystkie płatności zostaną uregulowane u operatora sieci Orange. W ciągu 7 dni od wpłaty kary umownej zostanie Pan wykreślony z Krajowego Rejestru Dłużników i wówczas bez żadnych dodatkowych opłat można śmiało podpisywać umowę w sieci Play.
No to sprawę kary i wpisania do Rejestru dłużników mam za sobą hehe ;-)

Tylko teraz nna sprawa, lol :mrgreen:
Dopiero co przepisany został abonament z taty na mnie, mam raptem dopiero w Orange po przepisaniu na mnie telefon 10 dni, a ja już zgłaszam chęć opuszczenia ich sieci xD :lol:

#258427  autor: mikage1
 26 mar 2008, 11:05
no właśnie, tak zapytam z ciekawości, bo przeglądałem ten wątek - czy Ty chcesz ten numer z orange przenosić do playa?

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#258438  autor: Jedrker
 26 mar 2008, 12:23
mikage1 pisze:no właśnie, tak zapytam z ciekawości, bo przeglądałem ten wątek - czy Ty chcesz ten numer z orange przenosić do playa?
Nie no, na numerze mi aż tak bardzo nie zależy.
Ale nawet jeśli to co ?
Był by jakiś problem ? :P

Generalnie chciałem z Play Karty na Play abo przejść, ale skoro po rezygnacji z orange miałbym być na liście dłużników, to już rok bym jakoś przebolał w Play.
Stąd ten wątek.
Ale OK,
rezygnacja orange-> zapłata kary umownej = w ciągu 7 dni zostanę wypisany z listy dłużników, i bez płacenia kaucji można już podpisać umowę w Play na Abonament :D

Imo to trochę nie wypada, dopiero co numer został na mnie przepisany, a tu wałek w postaci rezygnacji z umowy :mrgreen:

#258443  autor: mikage1
 26 mar 2008, 12:34
Zapytałem dlatego, bo trochę się dziwię, że robiłeś cesję na siebie, żeby zaraz i tak rozwiązać umowę. Skoro nie zależy Ci na numerze, to czy nie lepiej było od razu rozwiązać umowę, bez cesji?

#258446  autor: Jedrker
 26 mar 2008, 12:46
mikage1 pisze:Zapytałem dlatego, bo trochę się dziwię, że robiłeś cesję na siebie, żeby zaraz i tak rozwiązać umowę. Skoro nie zależy Ci na numerze, to czy nie lepiej było od razu rozwiązać umowę, bez cesji?
Nie lepiej.
Bo jak mi babka w BOK powiedziała że trafia się na listę dłużników, to nie chciałem żby ojciec na niej się znalazł, potem co będzie chciał brać jakiś telefon, i lipa ?

To już wolałem, aby mnie w razie czego wpisali :P
A po drugie od kąd pracuję, starszy mi powiedział że nie będzie za mnie płacił faktur, a na jego koncie były 4 numery, i chciał abym koma miał na siebie :P

No i generalnie z drugiej strony jeszcze sam do końca nie wiem, czy rezygnować z orange czy nie, ja na razie mam dalej abo orange i play kartę, przemyślę, przekarkuluję, czy się opłaca teraz rezygnować z orange, a został tylko rok do końca umowy i się zobaczy

#258453  autor: mikage1
 26 mar 2008, 13:10
no, chyba, że chodziło o telefon, który był na Twojego ojca, ale Ty byłeś jego użytkownikiem (co nie wynikało z tego wątku)... ;-)