• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #252053  autor: RT
 19 lut 2008, 10:02
Witam

Zastanawiam sie nad zalozeniem firmy, niedawno przedluzylem umowe z orange na 2 lata, pytanie jest takie, czy zakldajac firme, moge prosic o wystawianie faktur wlasnie na nia? Tak abym mogl to sobie wpisac w koszty? Czy beda z tym jakies wieksze problemy?

RT

#252055  autor: mikage1
 19 lut 2008, 10:11
głowy nie dam, ale myślę, że będzie to jednak problem, bo dla firm są osobne taryfy, a taryfy dla osób fiycznych - jak sama nazwa wskazuje... etc.; predzej wchodzi w grę przeniesienie numeru do oferty dla firm, ale to raczej po zakończeniu okresu umowy...

najlepiej zrobisz, jeśli spytasz w salonie albo w BOK, choc prawdopodonie powiedzą Ci to, co napisałem wyżej

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#252058  autor: Aserto
 19 lut 2008, 11:28
..
Ostatnio zmieniony 15 mar 2009, 21:54 przez Aserto, łącznie zmieniany 1 raz.

#252068  autor: D@rio
 19 lut 2008, 13:06
RT pisze:Witam

Zastanawiam sie nad zalozeniem firmy, niedawno przedluzylem umowe z orange na 2 lata, pytanie jest takie, czy zakldajac firme, moge prosic o wystawianie faktur wlasnie na nia? Tak abym mogl to sobie wpisac w koszty? Czy beda z tym jakies wieksze problemy?

RT
zrób cesje albo transfer z osoby fizycznej na osobę fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą i po sprawie.

Obrazek

#252069  autor: dechomenon
 19 lut 2008, 13:19
D@rio pisze:zrób cesje albo transfer z osoby fizycznej na osobę fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą i po sprawie.
to nie jest cesja, cesja jest w innym przypadku gdy przepisujemy z jednej osoby na drugą, z firmy na firmę, a to się nazywa przepisanie umowy z osoby fizycznej na jednosoobową działalność gospodarczą....cesja jest w momencie zmiany prawnej właściciela, a nie zmiany formalnej.

#252112  autor: D@rio
 19 lut 2008, 17:31
dechomenon pisze:....cesja jest w momencie zmiany prawnej właściciela, a nie zmiany formalnej.
no tak, ja o tym wiem. Tylko ja nie wiem jaka to firma i kogo.. autor nie sprecyzował. Dlatego napisałem też o cesji a także o tym "transferze", który Ty opisałeś równie podobnie jak ja.

Obrazek

#252578  autor: S!D
 21 lut 2008, 20:46
jeżeli z twojego konta prywatnego na twoja działalność, to tylko zmieniasz profil konta (np salon, lub fax).jeśli twój pesel/nip są inne w koncie i działalności to cesja 50zł

#252824  autor: Zajcef
 22 lut 2008, 21:21
S!D pisze:jeżeli z twojego konta prywatnego na twoja działalność, to tylko zmieniasz profil konta (np salon, lub fax).jeśli twój pesel/nip są inne w koncie i działalności to cesja 50zł
Nie wiem w jakiej ofercie cesja kosztuje 50 zl , ale pewnie chodzi o oferte indywidualna. Wg cennika oferty indywidualnej to 20, ktore zreszta bardzo rzadko jest naliczone.
Odpowiadajac na pytanie z tematu, podejrzewam ze chodzi o jednoosobowa dzialalnosc gosp ? Jesli tak dokumenty potwierdzajace prowadzenia dzialalnosci NIP, Regon etc , dopisanie dzialalnosci bezplatne. W przypadku gdy posiadasz jakiegos mixa, a nie abonament skontaktuj sie z BOKiem po dopisaniu dzialalnosci gosp, aby zlecili wysylki pelnych faktur vat - domyslnie otrzymujesz druki do zaplaty.

#252901  autor: RT
 23 lut 2008, 12:45
zadzwonilem do BOKu, warunki sa nastepujace (generalnie wszystko to co napisaliscie):
- Potrzebny jest NIP / REGON firmy
- dokumenty potwierdzajace tozsamosc
- umowa musi trwac co najmniej 3 miesiace od daty podppisania / przedluzenia

Nie ma problemu z przeniesieniem abonamentu na firme jesli jest to dzialalnosc prowadzona przez ta sama osobe. Nie kosztuje to nic.
Pewnie w przypadku cesji sa jakies koszty, ale raczej nie bedzie to wysoka kwota.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.