• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #224997  autor: marcinun
 02 paź 2007, 19:13
Witam!
Mam pytanko, jak to jest, że przedłużając umowę w Erze i biorąc nowy telefon dostałem na aneksie info, że przez 2 lata nie mogę zdjąć simlocka bo zapłacę karę 500zl!!
A gdy miesiąc wczesniej przedłużałem umowę na inny numer i również brałem nowy telefon to nic takiego mnie nie obowiązuje.

#225004  autor: babeo
 02 paź 2007, 19:20
marcinun pisze:Mam pytanko, jak to jest, że przedłużając umowę w Erze i biorąc nowy telefon dostałem na aneksie info, że przez 2 lata nie mogę zdjąć simlocka bo zapłacę karę 500zl!!
A rachunek za telefon masz? Masz.
Zapłaciłeś za niego (np. 1,22zł)? Tak.
a więc telefon jest Twój, tak? jest.

W takim razie możesz zrobić z nim co chcesz, sprzedać, zdjąć simlocka itp.
 #225008  autor: user_delete3
 02 paź 2007, 19:28
marcinun pisze:Witam!
Mam pytanko, jak to jest, że przedłużając umowę w Erze i biorąc nowy telefon dostałem na aneksie info, że przez 2 lata nie mogę zdjąć simlocka bo zapłacę karę 500zl!!
A gdy miesiąc wczesniej przedłużałem umowę na inny numer i również brałem nowy telefon to nic takiego mnie nie obowiązuje.
Nie zapłacisz kary tylko utracisz gwarancje

#225011  autor: marcinun
 02 paź 2007, 19:30
No dokładnie wziąłem go za złotówkę i chciałem sprzedać, no ale na Aneksie widnieje zdanie:
"W przypadku, gdy usunięcie blokady SIM Lock nastąpi w ciągu dwóch lat od podpisania niniejszego aneksu, PTC ma prawo pobrać jednorazową opłatę w wysokości 500 PLN + VAT. Po upływie dwuletniego okresu, PTC nie pobiera zadnych opłat za usunięcie blokady SIM Lock."

No i kurcze teraz to ja zgłupiałem i nie wiem co z tym zrobić, miał ktoś taki przypadek?

#225013  autor: Prometo
 02 paź 2007, 19:36
marcinun pisze:W przypadku, gdy usunięcie blokady SIM Lock nastąpi w ciągu dwóch lat od podpisania niniejszego aneksu, PTC ma prawo pobrać jednorazową opłatę w wysokości 500 PLN + VAT. Po upływie dwuletniego okresu, PTC nie pobiera zadnych opłat za usunięcie blokady SIM Lock."
Jeżeli byś do nich poszedł i poprosił o ściągnięcie simlocka teraz to zapłacisz te 610,00 PLN brutto, ale gdy pójdziesz do nich po dwóch latach i poprosisz o ściągnięcie simlocka wtedy nie zapłacisz nic.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#225014  autor: user_delete3
 02 paź 2007, 19:39
marcinun pisze:No dokładnie wziąłem go za złotówkę i chciałem sprzedać, no ale na Aneksie widnieje zdanie:
"W przypadku, gdy usunięcie blokady SIM Lock nastąpi w ciągu dwóch lat od podpisania niniejszego aneksu, PTC ma prawo pobrać jednorazową opłatę w wysokości 500 PLN + VAT. Po upływie dwuletniego okresu, PTC nie pobiera zadnych opłat za usunięcie blokady SIM Lock."

No i kurcze teraz to ja zgłupiałem i nie wiem co z tym zrobić, miał ktoś taki przypadek?
Jeżeli w ciagu trwania umowy pojdziesz do salonu ery i poprosisz żeby usunieto ci simlocka to wtedy zapłacisz 500 zł , a jeżeli będziesz chciał usunąć simlocka po okresie trwania umowy w salonie ery to nie zapłacisz za to ani złotówki

#225018  autor: marcinun
 02 paź 2007, 19:45
No tak rozumiem, ale jakbym chciał teraz ściagnąć simlocka nie w Erze tylko gdzies w komisie to oni mogą to jakoś namierzyć, że i tak pobiąra ode mnie tą opłatę?

#225019  autor: user_delete3
 02 paź 2007, 19:47
marcinun pisze:No tak rozumiem, ale jakbym chciał teraz ściagnąć simlocka nie w Erze tylko gdzies w komisie to oni mogą to jakoś namierzyć, że i tak pobiąra ode mnie tą opłatę?
Nie namierzą cie i nie pobiorą żadnej opłaty.

#225020  autor: Prometo
 02 paź 2007, 19:47
marcinun pisze:No tak rozumiem, ale jakbym chciał teraz ściagnąć simlocka nie w Erze tylko gdzies w komisie to oni mogą to jakoś namierzyć, że i tak pobiąra ode mnie tą opłatę?
Nie namierzą i nie pobiorą opłaty. Możesz robić z telefonem co chcesz. Możesz nawet go sprzedać ;-)

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#225023  autor: marcinun
 02 paź 2007, 20:00
Dzięki za pomoc!

#225067  autor: D@rio
 02 paź 2007, 21:27
marcinun, nie rozumiesz. To jest opis usługi ze strony PTC. A ta usługa nazywa się "zdjęcie blokady sim-lock". Dlatego, nie nadinterpretuj już sobie tak przepisów...

Obrazek

#225072  autor: babeo
 02 paź 2007, 21:35
Przyznacz muszę, że jest to kolejna osoba tak interpretująca ten zapis. Dziwne, wydawałoby się, że wystarczy go dobrze przeczytać. Hmmm

#225082  autor: przemek910
 02 paź 2007, 22:01
babeo pisze:Przyznacz muszę, że jest to kolejna osoba tak interpretująca ten zapis. Dziwne, wydawałoby się, że wystarczy go dobrze przeczytać. Hmmm
bo nie umieją czytać ze zrozumieniem.

ten zapis odnosi się do ściagania w salonach PTC simlocka. poza tym można się domyśleć z kontekstu, po ostatnich słowach:
marcinun pisze:Po upływie dwuletniego okresu, PTC nie pobiera zadnych opłat za usunięcie blokady SIM Lock.
komentarza nie trzeba ;)

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...