Kończy mi się umowa w Orange. Mam dwa telefony od 6 lat. Z jednego płacę 50 zł a z drugiego 25 zł. Kończy mi się umowa na ten drugi i chciałabym wziąć Nokię 6103, która w opcji za złotówkę dostępna jest od "miesięcznej opłaty (kwoty zobowiązania)" 40 zł. Nie wiem czy chodzi im o wysokość łącznych rachunków, czyli w moim przypadku 75 zł, czy tylko 25 zł. Bo jak ta druga wersja, to na telefon nie mam szans, a ten który mam jest już przestarzały i chciałabym go wymienić, a nie męczyć się z gratem kolejny rok. Zmiana abonamentu na 50 zł nie wchodzi w grę, bo 100 zł miesięcznie za dwa telefony to bez sensu, kiedy z tych 75 zł które mam teraz jeszcze połowa kwoty zostaje co miesiąc. Ogólnie to abonamenty nawet mi pasują i nie chciałabym nic zmieniać oprócz telefonu, tylko kwestia tego czym tak naprawdę jest tajemnicza "miesięczna opłata (kwota zobowiązania)"...
- Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum:
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
Chodzi o tą kwotę na dany numer czyli w tym przypadku 25zł, kwoty te nie sumują się.
Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...
Chodzi im o tą druga opcje, konsolidacja może być do jednego rachunku, natomiast umowę każdy telefon ma osobną.soledad pisze:Kończy mi się umowa w Orange. Mam dwa telefony od 6 lat. Z jednego płacę 50 zł a z drugiego 25 zł. Kończy mi się umowa na ten drugi i chciałabym wziąć Nokię 6103, która w opcji za złotówkę dostępna jest od "miesięcznej opłaty (kwoty zobowiązania)" 40 zł. Nie wiem czy chodzi im o wysokość łącznych rachunków, czyli w moim przypadku 75 zł, czy tylko 25 zł.
W propozycji liczy sie tylko kwota zobowiązania na danym numerze,a nie kwota ogólna na koncie abonenckim.
Kwota zobowiazania jest to minimalna kwota którą deklarujesz płacić co miesiąc przez cały okres umowy z operatorem,kwotę przeznaczasz w całości na usługi dostępne w Twoim planie taryfowym.
Kwota zobowiazania jest to minimalna kwota którą deklarujesz płacić co miesiąc przez cały okres umowy z operatorem,kwotę przeznaczasz w całości na usługi dostępne w Twoim planie taryfowym.
No to pewnie na jakąś wspaniałą ofertę nie mam co liczyć. Czy da się jakiś telefon wynegocjować (nie za 300 zł)? Ostatnio niestety nie chcieli dać telefonu na ten nr. Dopiero na ten za 50 zł dali badziewnego samsunga x480, na nic więcej nie dali się namówić.
Nie wiem jak w orange, ale w Plusie to ceny fonów w abo za 25 zł, sa jakby kupić je bez abonamentu, w orange może być podobnie, ale próbować zawsze można. Za nim przedłużysz umowe, zobacz czy czasem jako nowy klient taniej nie kupisz, bo i takie przypadki byłyBtk_Tomas pisze:Przy kwocie zobowiązania 25 zł raczej nic ciekawego nie dadzą, ale próbowac zawsze można.

Od kiedy pamiętam, to aż tak źle jak teraz to u nich nie było. Człowiek staje przed faktem przedłużenia umowy i nie ma w sumie żadnego wyboru, albo przedłużyć z tym co ma albo rozwiązać. Z większą kwotą zobowiązania jest niewiele lepiej. Same badziewne telefony dają, a te lepsze w kosmicznych cenach, mimo że wszędzie reklamują, że rozdają telefony za darmo...
[ Dodano: 2006-12-25, 00:27 ]
Może lepiej zrezygnować z tej sieci w ogóle, jeżeli oni tak traktują klientów.
[ Dodano: 2006-12-25, 00:27 ]
Obiecują 100 zł na konto przy przejściu z karty na abonament. Mój chłopak tak zrobił parę miesięcy temu i do tej pory tej stówki nie zobaczył. Nie wiem jak można tak naciągać. Jeszcze jak się im przypomina to mówią: "tak, tak.. będzie niedługo".. ściema jakaśBtk_Tomas pisze:Bosman słusznie napisał.
Można przejść na kartę do Pop/Go i spróbować,przy przejściu z karty na abo jakies profity dają.

soledad, ja za swój telefon 18 miesięcy temu dałem 150 zł (najniższa taryfa) dziś też kosztuje 150 zł. Komórkę na abo opłaca się wziąć od abo za 70 zł.
A najlepsze są zetafony, tam nokia 1600 na 24 doładowania kosztuje 180 zl (około) tyle prawie co nowa z zestawem jakimś tam na kartę.
A najlepsze są zetafony, tam nokia 1600 na 24 doładowania kosztuje 180 zl (około) tyle prawie co nowa z zestawem jakimś tam na kartę.
bosman102, zalezy jeszcze do czego uzywasz telefonu jak do smsow to lepiej na karte a jak na rozmowy wiekszosc kasy przeznaczasz to abo i tu sie zaczyna melodramat
bo jesli nie umiesz gadac potem to mozesz duzo stracic.
moim zdaniem lepiej kupowac fony w wolnej sprzedazy np allegro lub komis lub bez umowy np w germanosie czy mpunkcie - wiadomo trza miec kasy treoche ale od czego sa raty itp. wiadomo ze jak tel kupujesz u opa to ten daje ci za 1 zl a chce od ciebie wyciagnac jak najwiecej i czmeu ciagle jest tak ze im mniejszy abo to roszczenia sa tak jakby byl to plan biznesowy z maxymalnymi rachunkami.
to chyba domena polakow ze z g. chca sok wycisnac

bo jesli nie umiesz gadac potem to mozesz duzo stracic.
moim zdaniem lepiej kupowac fony w wolnej sprzedazy np allegro lub komis lub bez umowy np w germanosie czy mpunkcie - wiadomo trza miec kasy treoche ale od czego sa raty itp. wiadomo ze jak tel kupujesz u opa to ten daje ci za 1 zl a chce od ciebie wyciagnac jak najwiecej i czmeu ciagle jest tak ze im mniejszy abo to roszczenia sa tak jakby byl to plan biznesowy z maxymalnymi rachunkami.
to chyba domena polakow ze z g. chca sok wycisnac
ja jestem zwolennikiem prepaidow przy duzej ilosci rozmow i tak bardziej sie oplaca od abo, a tele no coz, trzeba sobie samemu cos zalatwic ale przynajmniej nie ma cyrografu
a cyrograf straszna rzecz...
dobrze ze swoj rozwiazalem 

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'
soledad, tak jak pisał b@sho prepaid to też fajna rzecz. Musisz się zastanwoć jak korzystasz z telefony. CZy głownei smsy? jak tak to czy na jedną sięć czy na wszytekie? czy gadulisz z jednym numerem? czy z z róznymi. Podaj nam taką swą charakterystykę to Ci coś doradzimy 

najlepiej z ostatnich kilku miesiecy bo latwiej wtedy jest obliczacbabeo pisze:soledad, tak jak pisał b@sho prepaid to też fajna rzecz. Musisz się zastanwoć jak korzystasz z telefony. CZy głownei smsy? jak tak to czy na jedną sięć czy na wszytekie? czy gadulisz z jednym numerem? czy z z róznymi. Podaj nam taką swą charakterystykę to Ci coś doradzimy
jak ja lubie takie autorytarne wypowiedzi. zalezy od profilu korzystania. NIE zawsze prepaid wychodzi taniej. przyjmij taki profil. 2300 minut na 3 numery w orange, do tego 30 minut do obcej, i wylicz ile to bedzie kosztowac w kazdym prepaid'zie. w abo twoj plan w centertelu kosztuje to 55 pln.b@sho pisze:ja jestem zwolennikiem prepaidow przy duzej ilosci rozmow i tak bardziej sie oplaca od abo, a tele no coz, trzeba sobie samemu cos zalatwic ale przynajmniej nie ma cyrografua cyrograf straszna rzecz...
dobrze ze swoj rozwiazalem
Execute the order 66.
mike278 autorytarne.... hmmm... podpiz cyrografik i wez w nim tel... 2 latka conajmniej... a w prepaidzie nie masz tego... okej mowisz orange... hmmm... policzmy mysle ze mozna by dobrze wyjsc na prepaidzie... 3 nr w orange a na ktory najwiecej dzwonisz
wiesz sam mialem abo za czasow jednej idei + jeszcze mix i zadne z tych rzeczy mi sie nie oplacaly... ja pisze na swoim doswiadzczeniu... i nie twierdze ze komus tam nie moze abo wyjsc dobrze, jednak dla wiekszosci takie cyrgorafy nie sa dobre... kazdy ma w domu kalkulatorek i moze sobie policzyc... tobie sie oplaca to fajnie... mnie nie 

babeo dla zwyklego usera mimo wszystko karta jest lepsza...
nie martwi sie ze przekroczy abo i bedzie mial duzy rachunek
jest mnsotwo promocji obnizajacych koszty rozmowy czy smsow
zawsze mozna przejsc do innej sieci, wystarczy starterek kupic
wiekszosc ludzi tylko odbiera koma, wiec nie zalezy im by doladowywac konto, a tym bardziej placic co miesiac abo
i mozna tak wymieniac dlugo...
wiadomo sa przypadki gdzie abo sie oplaca, ale to zawsze warto chwycic kalkulator i policzyc, zeby sie nie przejechac
pozatym do diaska moge miec swoje zdanie i je wypowiadac....

i mozna tak wymieniac dlugo...
wiadomo sa przypadki gdzie abo sie oplaca, ale to zawsze warto chwycic kalkulator i policzyc, zeby sie nie przejechac
pozatym do diaska moge miec swoje zdanie i je wypowiadac....