• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #128616  autor: małowielki
 29 lis 2006, 19:45
Od jakiegoś czasu nie mogę wysyłać mms-ów (odbierać mogę) i próbowałem konfigurować za pomocą strony Ery, ale nie udało mi się. W tym czasie próbowałem wysyłać mms-y na telefon żony, ale niestety nie dochodziły. Wchodze na swoje konto na stronie Ery, żeby sprawdzić swoje połączenia a tam są naliczone opłaty za mms-y które na 10000 % nie doszły do adresata.
Czy taka sytuacja jest ok ??

#128618  autor: Rokko
 29 lis 2006, 19:47
Oczywiscie ze nie. Proponuje skontaktowac sie z konsultantem i pozniej napisac reklamacje - moze to byc tez wina aparatu. Zla konfiguracja albo awaria. Prosze zadzwonic do BOA.

#128625  autor: małowielki
 29 lis 2006, 19:56
Jestem z nimi w kontakcie e-mailowym. Zaczęło się właśnie od tego że od jakiegoś czasu nie mogłem wysłać nigdzie mms-ów, odbierać mogłem. Miałem także wcześniej opłaty po 0,72 zł za połączenie z erawap. Ponoć wysłałem 500 kb za 0,72 zł brutto i odebrałem 500 kb także za 0,72 zł brutto, a nie łączyłem się z internetem. I miałem to zdarzenie kilka razy.

#128629  autor: leslie
 29 lis 2006, 19:59
warto sprawdzić ustawienia telefonu żony oraz to, czy jest aktywowana usługa gprs/mms. kiedyś zdarzyło się, że na nr mojego ojca nie dochodziły żadne sms. dopiero po kontakcie z BOA okazało się, że ma nieaktywną [sic!] usługę SMS. w ramach przeprosin dostał pakiet 20 darmowych wiadomości :wink:

#128641  autor: małowielki
 29 lis 2006, 20:27
Przełożyłem nasze karty żeby sprawdzić czy to jest wina karty czy telefonu, i tak:
moja karta w żony telefonie wysłała mms-a, który doszedł do żony karty i mojego telefonu, ale nie można go odczytać, pokazuje się napis "Pobieranie nie powiodło się, błąd komunikacji, spróbuj ponownie później" Przełożyłem ponownie karty (czyli już jest każda na swoim miejscu) i jest ten mms, ale komunikat jest ten sam.
Wysłałem teraz mms-a z żony telefonu, doszedł ale także nie mogę go przeczytać. Jest zapisany w "przychodzących" ale gdy próbuję otworzyć wyskakuje ten komunikat znowu.
Doradźcie coś bo to ewidentnie źle skonfigurowany telefon (sony ericsson d750i)

#128643  autor: rafcyk
 29 lis 2006, 20:30
leslie, ty dobrze napisałes?
leslie pisze:okazało się, że ma nieaktywną [sic!] usługę SMS.
jak usługa SMS może być nieaktywna?

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#128653  autor: przemek910
 29 lis 2006, 20:42
leslie, ty dobrze napisałes?
leslie napisał/a:
okazało się, że ma nieaktywną [sic!] usługę SMS.
jak usługa SMS może być nieaktywna?
Wydaje mi się to lekko nie wiarygodne.

małowielki, czyzby to była wina telefonu? Również mam ten telefon i MMSy chodzą bez zarzutu. Skorzystaj z konfiguratora dostępnego na stronie Ery.

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#128658  autor: małowielki
 29 lis 2006, 20:49
małowielki, czyzby to była wina telefonu? Również mam ten telefon i MMSy chodzą bez zarzutu. Skorzystaj z konfiguratora dostępnego na stronie Ery.
Pisząc to mam właśnie na myśli źle skonfigurowany telefon. Już sam nie wiem może sam coś namieszałem, że konfiguracja ze strony ery nie działa (bo już próbowałem). Jeszcze raz spróbuję tylko nie wiem czy robić to ręcznie czy za pomocą sms-a ?
Doradźcie coś.

#128661  autor: przemek910
 29 lis 2006, 20:51
Wejdz do menu, wiad, ustawienia, wiad.obrazk. i podaje ustawienia jakie masz wpisane.

#128665  autor: małowielki
 29 lis 2006, 20:57
Okres ważn-Maksimum dla sieci, potwier przeczyt-wyłączone, potw dostarczenia - właczono, podpis - bez podpisu , tryb tworzenia - bez ograniczeń, skalowanie zdjęć - wyłączone, automatyczne pobieranie - zawsze, akceptuj wiadomości - nic nie zaznaczone (swoją drogą co to jest ?) serwer wiadomości - http://mms.era.pl/servlets/mms, profil internetowy - eramms.

#128676  autor: przemek910
 29 lis 2006, 21:19
W sumie to masz prawie tak jak ja, tylko że tworzenie wiad mam " z ostrzezeniem" a profil mam Era MMS i gdy kliknę edytuj a potem więcej - ten profil mam zablokowany.

#128684  autor: tepeesa
 29 lis 2006, 21:27
Wyślij sobie konfigurację ze strony Ery. Zapisz ustawienia. Wyłącz i włącz telefon. Sprawdź w menu Łączność->Komunikacja danych->usługa preferowana powinna być ustawiona na "gprs i gsm" Jeżeli to nie pomoże, spróbuj ręcznej konfiguracji. Wchodzisz na era.pl potem, aparaty, konfigurator i konfiguracja ręczna. konfiguruj zgodnie z instrukcją, potem wyłącz i włącz telefon. Jeżeli to nie pomoże proponuję oddać telefon do serwisu. Usługę masz aktywną (gdybyśnie miał, to nie wysłałbyś mmsa z telefonu żony)
Pozdrawiam

#128690  autor: małowielki
 29 lis 2006, 21:33
Profil internetowy zmieniłem na taki jak twój (Era MMS) jeszcze mała "kosmetyka" i wyobraź sobie, że zadziałało :D .
Dzięki, bardzo mi pomogłeś.
Miałbym jeszcze takie pytanie, może ktoś będzie wiedział:
- czy "bieżące połączenia" które sprawdza się na stronie ery po zalogowaniu są pokazywane na bieżąco czy z jakimś opóźnieniem (może wiadomo z jakim) ?

#128693  autor: D@rio
 29 lis 2006, 21:37
małowielki, a jaki masz punkt dostępu, APN do MMSów?
małowielki pisze:Miałbym jeszcze takie pytanie, może ktoś będzie wiedział:
- czy "bieżące połączenia" które sprawdza się na stronie ery po zalogowaniu są pokazywane na bieżąco czy z jakimś opóźnieniem (może wiadomo z jakim) ?
mogą mieć kilku minutowe opóźnienia.

Obrazek

#128697  autor: przemek910
 29 lis 2006, 21:44
D@rio pisze:małowielki napisał/a:
Miałbym jeszcze takie pytanie, może ktoś będzie wiedział:

mogą mieć kilku minutowe opóźnienia.
Sądzę że czasem są większe opóźnienia ;)

#128734  autor: rafcyk
 29 lis 2006, 22:28
Z moich obserwacji wynika, że co około 3h są aktualizowane dane tam zawarte

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#128744  autor: D@rio
 29 lis 2006, 22:38
rafcyk pisze:Z moich obserwacji wynika, że co około 3h są aktualizowane dane tam zawarte
o kurcze, to troche długo... :shock:

Obrazek

#128747  autor: przemek910
 29 lis 2006, 22:40
D@rio pisze:rafcyk napisał/a:
Z moich obserwacji wynika, że co około 3h są aktualizowane dane tam zawarte

o kurcze, to troche długo... :shock:
Wtedy gdy telefon łaczy się z siecią i przesyła "swoje położenie" :)

#128768  autor: abc_rlz.
 29 lis 2006, 23:57
małowielki pisze:Miałem także wcześniej opłaty po 0,72 zł za połączenie z erawap. Ponoć wysłałem 500 kb za 0,72 zł brutto i odebrałem 500 kb także za 0,72 zł brutto, a nie łączyłem się z internetem. I miałem to zdarzenie kilka razy.
dokładnie mialem to samo ;/ a żadnego połączenia nie miałem ! :evil:

#128780  autor: Pawrzes
 30 lis 2006, 01:01
To że macie naliczone opłaty za GPRS to może wynikać ze złego ustawienia profilu MMS lub wybrania niewłaściwego profilu np. Era WAP GPRS a wtedy wysyłany i nieudany MMS będzie próbował przejść przez te ustawienia i zostanie poprana opłata.
Operatorzy zawsze pobierają opłaty za MMS i SMS i nie odpowiadają za złe ustawienia tych usług w telefonach.

Pozdrawiam