Witam
Moje pytanie bedzie trochę złożone

Otóż obecnie posiadam 2 oferty uniwersalne za 40zł i dodatkowo na 10. urodziny wziąłem ofertę taniej w sieci za 10zł. Zasadniczo nie przekraczam więc 50zł, chyba że dzwonię na pocztę albo wysyłam smsa premium. Umowa kończy się 20.09
100 minut z "taniej w sieci" pochłania mi niemal w całości jeden numer stacjonarny (w zasadzie wygodniej byłoby mi dzwonić do tej osoby na komórkę (orange) ale na stacjonarny jest taniej), pozostałe moje rozmowy są po równo do wszystkich sieci.
Równocześnie jestem użytkownikiem iplusa w wersji za 60zł. Umowa na niego kończy mi się w kwietniu. Jako że z netem łącze się przez komórkę, bardzo chciałbym mieć "normalny telefon" i internet na jednej karcie sim (przy czym warunki brzegowe dla internetu to min 1 GB limitu i max 60zł do płacenia czyli nie gorzej mam obecnie). Z tego co wiem takie udogodnienie oferuje jedynie Plus (jeśli jest inaczej, proszę o wyprowadzenie mnie z błędu). Mam więc następujące pytania:
-Co może zaoferować mi era? Tzn. standrardową ofertę znam, ale ile można "utargować"? Jeśli chodzi o telefon to N6680 w zasadzie mi wystarcza, więc jeśli brałbym telefon to na sprzedaż, chyba że byłoby coś fajnego z edgem, 3G i dobrą jakością muzyki
-Na ile gorsza (przy moich rozmowach) będzie oferta plusa, gdybym chciał przejść do nich?
I jeszcze pytanie offtopowe: czy w przypadku przejścia do plusa lepiej brać Kubalę i dopiero potem włączyć internet? Z tego co widziałem promocja "internet w twoim telefonie dla ciebie" jest dosyć słaba.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.