• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 17 z 35
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 35

#167983  autor: mtwister
 29 mar 2007, 19:09
Dideq pisze: Właśnie, niech Ci Polonistka zinterpretuje słowo "zmiana". Niewazne czy jednego punktu czy cąłości. Sam użyłes słowa "zmiana", więc? Bo ja nie kumam. :/
ja z polaka dobry nie jestem, wiec pewnie dlatego zle mnie zrozumiales.

"Zmiana" - tak jest zapisane w tym prawie telekomunikacyjnym. PTC caly czas uzywa slowa uzupelnienie. Nie jest wiec do konca jasne czy to uzupełnienie można uznać także jako zmianę. Róznie można to internpretować a sąd bedzie wysluchiwal argumentow obu stron a wiadomo PTC ma kase wiec stac ich na porzadnych prawnikow i zapewne dopna swego.

#167986  autor: mystic
 29 mar 2007, 19:10
Dideq pisze: Na przykład czy klient regularnie opłaca rachunki, ilość rozmów przychodzących spoza sieci, średnia kwota zapłacona za każdy numer, a nie za konto. ;) PSSST, ale ja nic nie pisałem. ;)
Faktura zbiorcza, więc termin płatności ten sam :wink: . Ale reszta możliwa, jednak dla mnie bez znaczenia. :?

@mtwister, nie wiem o co Ci chodzi, kogo Ty tu chcesz nawracać, przecież trzy strony wcześniej sam napisałeś:
mtwister pisze:heh dobrze ze ja nie zanosilem pisma z prosba o rozwiazanie umowy bo w tv gadali z rzecznikiem PTC ktory mowil, ze kazdy kazdy kto rozwiazal umowe bedzie musial zaplacic kare a jezeli tego nie zrobi to czeka go rozprawa przed saem cywilnym.
Jak byk widać, że Cię korciło wypowiedzieć umowę, a morały prawisz.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2007, 19:16 przez mystic, łącznie zmieniany 1 raz.

#167987  autor: D@rio
 29 mar 2007, 19:11
Dideq pisze:Na przykład czy klient regularnie opłaca rachunki, ilość rozmów przychodzących spoza sieci, średnia kwota zapłacona za każdy numer, a nie za konto
no tak, tak. Ale na konto ogólnie, abonament i ARPU też się patrzy, zwłaszcza przy decyzjach indywidualnych ;-)

Obrazek

#167988  autor: gentillo
 29 mar 2007, 19:14
mtwister pisze:uzupelnili regulamin o malo istotne punkty, ktore malo komu przeszkadzaja. Z czym ERA Was oszukuje? Abonament najtanszy 20 dychy, daja 40 minut i dobry telefon za zeta gdzie w poomarańczy przy podobnej ofercie ten sam telefon kosztuje co najmniej 200! Obsluga klienta na poziomie, wszystko moge zalatwic przez telefon. Nie wiem co macie do zarzucenia tej sieci. Dzis zreszta gadalem z moja polinistka o tej sprawie i powiedziala ze jest to dosc ciezka sprawa bo slowo zmiana mozna roznie interpretowac. Moze chodzic o zmiane konkretnego punku, zapisu a moze tez chodzic o zmiane ogólnie całego regulaminu. Nie zostalo to konkretnie napisane wiec prawnicy PTC beda dochodzic swojego przed sadem.
Gdyby nawet zmienili jeden przecinek, to jest to zmiana regulaminu. Tak mówi polskie prawo. Nie ma interpretacji. Potwierdzają to wszyscy prawnicy oprócz tych zatrudnionych przez erę. A co ma do rzeczy oferta orange czy kogokolwiek innego??!! Ja do tej pory też uważałem erę z najlepszego operatora na polskim rynku. Ale tym jednym ruchem, cwaniactwem i olewaniem klienta przekreślili to wszystko. A wybór polega na tym czy będziemy świadomymi konsumentami (klientami), czy łykniemy papkę od molochów całując ich jeszcze po tyłkach za to że są tak łaskawi że pozwalają nam korzystać ze swoich usług.

#167990  autor: Dideq
 29 mar 2007, 19:14
Ja tez z Polaka nie błyszczę. :P Ale MOIM zdaniem uzupełnienie to tez zmiana jest. :| Pies je**** PTC. A co do tej pewności czy dopną swego... Nawet jeśli przegram i dalej będę używał telefonu w Erze, to zmieniam taryfę na jak najniższą i składam już teraz wypowiedzenia umów z końcem umowy terminowej. :] A potem będę dzwonił często do Hotline i prosił o zmianę usług takich jak CLIR, czy transmisja danych. Wiecie czemu?? Bo na moim koncie będzie wisiała rezygnacja i konto jest wtedy zablokowane na zmianę usług. konsultant wtedy musi zdjąć rezygnację, zmienić mi usługę i założyć rezygnację. Biedny konsultant. :twisted:

[ Dodano: 2007-03-29, 19:16 ]
D@rio, a ARPU to nie współczynnik odpływu klientów z sieci?? Jeśli dobrze pamiętam to ARPU to owszem, może mieć wpływ jeśli mają duży ubytek. :) I powiem szczerze nie spotkałem się nigdy żeby patrzyli na konto całe. Olewaja to, a bynajmniej w moich przypadkach rozmów z klientami. Jeden mnie nawet zbluzgał. :smt005

#167993  autor: mtwister
 29 mar 2007, 19:20
urtip.gov.pl pisze:Jeżeli Abonent wypowie umowę może spotkać się z roszczeniem ze strony operatora o zapłatę kary umownej.
Jak sami piszecie ERA nikomu nie ropbi problemow jezeli chodzi o rozwiazanie umowy. Mowia wszystko co i jak jednak jak wyczytalem na UKE, PTC moze przyjac od kazdego rozwiazanie umowy a dopiero potem żądac zaplacenia kary.
Dideq pisze:Nawet jeśli przegram i dalej będę używał telefonu w Erze, to zmieniam taryfę na jak najniższą i składam już teraz wypowiedzenia umów z końcem umowy terminowej. :]
Nie chce sie klucic, bo pracowales w erze ale jezeli jest tak jak napisalem wyzej to PTC moze przyjac Twoj wniosek o rozwiazanie umowy tylko ze dopiero po tym mozesz miec problemy.

#167996  autor: Dideq
 29 mar 2007, 19:25
mtwister pisze:Nie chce sie klucic, bo pracowales w erze ale jezeli jest tak jak napisalem wyzej to PTC moze przyjac Twoj wniosek o rozwiazanie umowy tylko ze dopiero po tym mozesz miec problemy.
Przyjąć muszą, ale póki działa telefon a nawet i później mogę odwołać rezygnację, pójść na ugodę i dalej używać fona w Erze do końca umowy.

#168002  autor: D@rio
 29 mar 2007, 19:39
Dideq pisze:@rio, a ARPU to nie współczynnik odpływu klientów z sieci??
Nie. To o czym Ty mówisz to CHURN. ARPU to średnia wartość płatności klienckich... ;)

Obrazek

#168005  autor: Dideq
 29 mar 2007, 19:47
D@rio pisze:To o czym Ty mówisz to CHURN. ARPU to średnia wartość płatności klienckich...
:oops: Pomyłeczka. I tak nie patrzą na całe konto. Przynajmniej tak mi mówili. ;)

#168357  autor: lechuslupsk
 30 mar 2007, 22:53
a cóż tak wszyscy zamilkli? argumentów za i przeciw zabrakło? hihi. czekamy na decyzję PTC ? no i dobrze,coś muszą w końcu zdecydować a nie chować głowy w piasek.

#168374  autor: gabar5
 30 mar 2007, 23:27
Mam jedno pytanie, czy ktos już złożył rezygnację. Jeżeli tak to bardzo proszę o informację nt. postępowania PTC Ja mam 3 abonamenty i bardzo jest mi na rękę z nich zrezygnować, nie z powodu telefonów, tylk oz powodu bardzo słabego zasięgu w miejscu gdzie najczęściej jestem.

Pozdrawiam,
Łukasz

#168427  autor: Bartosz
 31 mar 2007, 05:59
teraz większość chce na tej podstawie(zmiana regulaminu) odejść z Ery mimo iż ta zmiana nic nie zmieniała w ich przypadku :-D a jest jedynie pretekstem do odejścia

#168428  autor: GND
 31 mar 2007, 07:20
gabar5 pisze:Mam jedno pytanie, czy ktos już złożył rezygnację. Jeżeli tak to bardzo proszę o informację nt. postępowania PTC Ja mam 3 abonamenty i bardzo jest mi na rękę z nich zrezygnować, nie z powodu telefonów, tylk oz powodu bardzo słabego zasięgu w miejscu gdzie najczęściej jestem.

Pozdrawiam,
Łukasz
...nie zadawaj pytań na które odpowiedź już ktoś udzielił i to w tym temacie...

#168430  autor: Dideq
 31 mar 2007, 07:37
W temacie cisza bo już minął termin 14 dni od wystawienia nowego regulaminu i teraz czekamy co będzie dalej. :mrgreen:

#168446  autor: lookass
 31 mar 2007, 09:08
Jest jakis czas do ktorego mozna wypowiadac umowe ?? i jeszcze jedno pytanie zrezygnuje z jednego nr, a za miesiac biore nastepny mozna tak ? :roll:

#168460  autor: gabar5
 31 mar 2007, 09:59
Faktycznie, jest napisane kilka stron wcześniej, że rezygnacje zostały złożone.

Czy ktoś już dostał decyzję?

#168511  autor: Bobb
 31 mar 2007, 13:06
Bartosz pisze:teraz większość chce na tej podstawie(zmiana regulaminu) odejść z Ery mimo iż ta zmiana nic nie zmieniała w ich przypadku :-D a jest jedynie pretekstem do odejścia
I maja do tego prawo :P

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#168518  autor: GND
 31 mar 2007, 13:47
Bobb pisze:
Bartosz pisze:teraz większość chce na tej podstawie(zmiana regulaminu) odejść z Ery mimo iż ta zmiana nic nie zmieniała w ich przypadku :-D a jest jedynie pretekstem do odejścia
Prawo prawem, a to uzupełnieniae dość znacznie ogranicza prawa abonenta, bo jak już wczesniej ktoś zauważyl, era może odpowiedzieć na reklamacje negatywnie , a uzasadnić tę decycje całkowicie nie na temat... i w tedy pozostaje tylko się ciągać po sądach, ale czy komuś opłacalo się będzie sądzić dla 10 czy 20 pln???
Nie sądzę, a w taki sposób to można zbic fortunę... bo operator posiadając 13 mln abonentów niech natnie ich na złotowkę miesięcznie to ma za free 13mln w kasie....A nikt nie będzie się sądziił o 1-2 pln - napewno nie ja, w momencie jak pozew sądowy kosztuje minmum 30pln. Nie twierdzę że jakikolwiek operator tak mógłby zrobić , ale ten zapis może powodować patologie.

#168523  autor: Bobb
 31 mar 2007, 14:26
GND pisze:
Bobb pisze:
Prawo prawem, a to uzupełnieniae dość znacznie ogranicza prawa abonenta, bo jak już wczesniej ktoś zauważyl, era może odpowiedzieć na reklamacje negatywnie , a uzasadnić tę decycje całkowicie nie na temat... i w tedy pozostaje tylko się ciągać po sądach, ale czy komuś opłacalo się będzie sądzić dla 10 czy 20 pln???
Nie sądzę, a w taki sposób to można zbic fortunę... bo operator posiadając 13 mln abonentów niech natnie ich na złotowkę miesięcznie to ma za free 13mln w kasie....A nikt nie będzie się sądziił o 1-2 pln - napewno nie ja, w momencie jak pozew sądowy kosztuje minmum 30pln. Nie twierdzę że jakikolwiek operator tak mógłby zrobić , ale ten zapis może powodować patologie.
Ja nie jestem po stronie Ery, po stronie konsumentow stoje. Ta buzka oznaczala ze mam gdzies z jakich powodow ludzie beda rozwiazywac umowe, i tak i tak maja do tego prawo...

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#168676  autor: Dideq
 31 mar 2007, 20:27
Jak na razie to wszyscy milczą, i UKE, i UOKiK, i PTC. :/
  • Strona 17 z 35
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19