• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#65432  autor: arnie
 05 kwie 2006, 10:03
Witam.
Mam pytanie, czy biorąc obecnie w Plusie aktywację otrzymam kartę usim, czy zwykłą? I jak to się ma do usług UMTS np iPlus z dowolnym telefonem pracującym w UMTS-ie?? :?:

#65501  autor: LukaszB
 05 kwie 2006, 18:31
arnie pisze:Witam.
Mam pytanie, czy biorąc obecnie w Plusie aktywację otrzymam kartę usim, czy zwykłą? I jak to się ma do usług UMTS np iPlus z dowolnym telefonem pracującym w UMTS-ie?? :?:
W plusie by korzystać z 3G nie jest konieczny Usim. O co dokładnie pytasz w drugim pytaniu, nadaj jasność swemu pytaniu.

TELEPOLIS.PL >> telekomunikacja jak na dłoni

#65506  autor: arnie
 05 kwie 2006, 19:13
LukaszB pisze:
arnie pisze:Witam.
W plusie by korzystać z 3G nie jest konieczny Usim. O co dokładnie pytasz w drugim pytaniu, nadaj jasność swemu pytaniu.
Chodzi mi o to, czy mając np SE K600i i włączoną usługę iPlus mogę korzystać z szybszego internetu, będąc oczywiście w zasięgu UMTS :-D

#65509  autor: LukaszB
 05 kwie 2006, 19:30
arnie pisze:Chodzi mi o to, czy mając np SE K600i i włączoną usługę iPlus mogę korzystać z szybszego internetu, będąc oczywiście w zasięgu UMTS :-D
Nawet bez włączonego iPlusa na abonamencie możesz korzystać z 3G, wystarczy aktywna transmisja danych. iPlus to oferta dotycząca ceny a nie technologii.

#65550  autor: arnie
 05 kwie 2006, 22:40
LukaszB pisze:
arnie pisze:Chodzi mi o to, czy mając np SE K600i i włączoną usługę iPlus mogę korzystać z szybszego internetu, będąc oczywiście w zasięgu UMTS :-D
Nawet bez włączonego iPlusa na abonamencie możesz korzystać z 3G, wystarczy aktywna transmisja danych. iPlus to oferta dotycząca ceny a nie technologii.
No dobra, a w Orange nie mogę korzystać z usług UMTS na zwykłej sim? W czym tkwi różnica, o co chodzi z tą usim?

#65554  autor: LukaszB
 05 kwie 2006, 22:57
arnie pisze:No dobra, a w Orange nie mogę korzystać z usług UMTS na zwykłej sim? W czym tkwi różnica, o co chodzi z tą usim?
Diabeł tkwi w szczegółach ;-) czyli w podejściu biznesowym i technologicznym. W Orange by zaznać dobrodziejstwa 3G konieczny jest Usim, w Plusie nie. Era póki co łaskawie nie otworzyła sieci dla szarych ludzików, nie licząc Blueconnect.

#65555  autor: tomico
 05 kwie 2006, 23:01
No potrzebny jest usim ale orange wymienia karty za darmo. Ja jush z tego skorzystałem i mam nową karte Usim a u mnie w mieście UMTS w orange działa bardzo dobrze już gdzieś od pół roku :D

#65556  autor: LukaszB
 05 kwie 2006, 23:06
tomico pisze:No potrzebny jest usim ale orange wymienia karty za darmo. Ja jush z tego skorzystałem i mam nową karte Usim a u mnie w mieście UMTS w orange działa bardzo dobrze już gdzieś od pół roku :D
Co to znaczy bardzo dobrze? Jakie usługi 3G testowałeś?
Jak jest z zasięgiem w Katowicach, bo z mapki wynika, że jeszcze sporo pracy przed Orange http://www.be.orange.pl/pics/katowice_0403.jpg

#65557  autor: tomico
 05 kwie 2006, 23:09
Centrum jest pokryte bardzo dobrze(najlepiej w Katowicach), zasięg dochodzi nawet do granic chorzowa na północy, ja mieszkam w południowej dzielnicy ale zasięg też jest dobry. Testowałem transmisję danych(internet) przez laptopa z wykorzystaniem nokii 6680. Prędkości wachały się koło 430-500 kb/s.

#65560  autor: LukaszB
 05 kwie 2006, 23:18
tomico pisze:Prędkości wachały się koło 430-500 kb/s.
Hmmm widze tu jakieś przekłamanie. Jak sprawdziłeś tą prędkość?
Maksymalnie z 3G Orange na obecnym etapie rozwoju można "wyciągnąć" 384 kb/s.

#65561  autor: tomico
 05 kwie 2006, 23:19
Podczas transmisji na laptopie pokazuje się prędkość transmisji z internetem i wyraźnie były tam takie prędkości.

#65562  autor: LukaszB
 05 kwie 2006, 23:22
tomico pisze:Podczas transmisji na laptopie pokazuje się prędkość transmisji z internetem i wyraźnie były tam takie prędkości.
Jaki program to wskazuje?
Może chodzi Ci o prędkość, która pojawia się "w chmurce" w ikonkach zasobnika tuż po połaczeniu?

#65563  autor: tomico
 05 kwie 2006, 23:25
Poprostu podczas połaczenia w zasobniku systemowym pojawiała się taka prędkość.

#65564  autor: LukaszB
 05 kwie 2006, 23:28
tomico pisze:Poprostu podczas połaczenia w zasobniku systemowym pojawiała się taka prędkość.
Nie jest to bynajmniej prędkość z jaką pobierasz dane z sieci, jest to synchronizacja.
Ściągnij coś z szybkiego ftpa albo skorzystaj ze strony http://dsl.cz/rychlost.php nie jest to narzędzie bardzo dokładne ale zawsze to coś.

#65565  autor: tomico
 05 kwie 2006, 23:30
Ok zrobie to jutro bo teraz siedze na necie w domu.

#65620  autor: D@rio
 06 kwie 2006, 16:24
Skoro mowa o mierzeniu prędkości trasmisji danych ;) polecam program DUMeter. Ewentualnie moim zdaniem ta strona mierzy prędkość połączenia całkiem dokładnie....

#65704  autor: Kaczy
 06 kwie 2006, 19:28
No to kto mnie pobije: ?? :smt005 :smt005 :smt005

Obrazek

Ja ze swojej strony polecam ten test szybkości łącza. Zarówno down jak i up

...::: Made for loneliness :::...

#65706  autor: tomico
 06 kwie 2006, 19:30
no sprawdziłem na www.dsl.cz to pokazuje prędkość 350kb/s.

#65708  autor: LukaszB
 06 kwie 2006, 19:51
tomico pisze:no sprawdziłem na www.dsl.cz to pokazuje prędkość 350kb/s.
Tak jak pisałem 384 kb/s to maksimum w obecnych warunkach.

#65774  autor: D@rio
 07 kwie 2006, 00:46
Kaczy pisze:No to kto mnie pobije: ?? :smt005 :smt005 :smt005

[url=http://images2.fotosik.pl/47/n720xf7khlqq17dy.jpg]Obrazek[/URL]

Ja ze swojej strony polecam ten test szybkości łącza. Zarówno down jak i up
ee...coś tu przekombinowałeś ;) ..... ale dobre, dobre :D możesz się pochalić kolegom że masz w domu podlączony bezpośredni światłowód ATM, hehe :D ;)