• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#127554  autor: D@rio
 26 lis 2006, 20:16
wcale tak nie myślę że jesteście pracownikami biedronki ;) jednak, sam wiesz że sami osobiście pracujecie na swoje własne wynagroszenie tak naprawdę :-)

Generalnie, ja to ustandaryzowałem. A w moim, konkretnym przypadku, średnio wyliczyłęm sobie iż telefon spłacę operatorowi w ciągu ok. 4 - 5 miesięcy od daty podpisania aneksu, tak jak napisałem. Czyli, doliczając, te wszystkie koszty o których mówisz, można by dodać że jeszcze jeden, dodatkowy miesiąc na pokrycie dodatkowych "opłat" operatora...ok.6 miesięcy. A gdzie reszta? Reszta to usługi, czyli w większości czysty zysk...
sapv pisze:Jeżeli dodasz te czynniki do swoich obliczeń to z 3 miesięcy moze się zrobi dużo wiecej. Gdy weżmiesz pod uwagę szczególnie ostatni czynnik zauważysz jak ogromną różnicę powoduje stawka za interconnect i dlaczego obniżanie jej idzie jak krew z nosa.
Powinieneś wiedzieć że interconnect jest dla operatorów "przezroczysty", pozatym - niedawno został obniżony.

Obrazek

#127562  autor: sapv
 26 lis 2006, 20:26
D@rio pisze:Powinieneś wiedzieć że interconnect jest dla operatorów "przezroczysty", pozatym - niedawno został obniżony.
to że kosztuje tyle samo w każdą stronę ABSOLUTNIE nie oznacza że jest przeżroczysty. Będziesz dzwonił tylko do orange i ery a otrzymywał z plusa to operator na tobie po prostu popłynie - szczególnie że plus na tradycyjnie najlepsze/najtańsze stawki do obcych sieci (czytaj: najmniej na tym zarabia ze wszystkich).

#127578  autor: D@rio
 26 lis 2006, 20:49
sapv pisze:to że kosztuje tyle samo w każdą stronę ABSOLUTNIE nie oznacza że jest przeżroczysty.
o co zakłąd że jest? ;)

zapewniam Cię, że przeważnie jest tak iż dana sieć, tyle samo ile odbiera, tyle samo wysyła ;) dlatego jest "przezroczysty" - to są informacje sprawdzone i potwierdzone przez mądrzejszych ode mnie.

Podobnie jest z SMS'ami zresztą.
sapv pisze:Będziesz dzwonił tylko do orange i ery a otrzymywał z plusa to operator na tobie po prostu popłynie - szczególnie że plus na tradycyjnie najlepsze/najtańsze stawki do obcych sieci (czytaj: najmniej na tym zarabia ze wszystkich).
ale na ten wynik pracuje cała sieć...jeden poszczególny przypadek nic tu nie znaczy.

Obrazek

#127583  autor: D@rio
 26 lis 2006, 20:58
sapv pisze:Będziesz dzwonił tylko do orange i ery a otrzymywał z plusa to operator na tobie po prostu popłynie
wiesz, stratny nie będzie. Po prostu, będzie miał mniejsze zyski. Zresztą, to i tak tylko jeden indywidualny przypadek :-)
sapv pisze:szczególnie że plus na tradycyjnie najlepsze/najtańsze stawki do obcych sieci (czytaj: najmniej na tym zarabia ze wszystkich).
ważne że zarabia...choć tak jak mówię, interconnect jest przeźroczysty.

Obrazek

#127711  autor: sapv
 27 lis 2006, 00:24
D@rio pisze:ale na ten wynik pracuje cała sieć...jeden poszczególny przypadek nic tu nie znaczy.
Dario ale własnie mówimy ciągle o konkretnym twoim przypadku bo przecież sam napisałeś że policzyłeś że po 3 miesiącach operator jest do przodu u ciebie - a ja ci uparcie tłumaczę że to nie jest takie proste bo zależy od kilkunastu czynników w tym od rozmów przychodzących na które nie masz większego wpływu.
Natomiast jak chcesz uogólniać to mam nadzieje że nie chcesz powiedzić że 3 miesiące to średni okres w sieci? :-D
Tak czy inaczej temat rzeka i lepiej nie strzelać na oko jak nie ma się nawet pojęcia po ile terminale są kupowane nie wspominając o reszcie niewiadomych.

#127762  autor: D@rio
 27 lis 2006, 10:39
sapv, no widzisz, czyli gadamy o dwóch oddzielnych rzeczach, hehe. Nie no, u mnie to u mnie. Pozatym, nie po 3 miesiącach a po 4 - 5... ;)

Obrazek