• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#117936  autor: D@rio
 27 paź 2006, 22:08
mardall pisze:D@rio - czyżby jednak Godziny?
wlasnie sie cholerka zastanawiam bo mi nie starcza pakietu :| i jakos to musze tak rozkalkulować żeby w miare starczyło...ecch...

a w sumie Godzinach tam nawet przy SMSach to korzystniej wychodzi, bo jakby nie patrzec minuty kalkulują się w stosunku 1:5 a nie 1:4...

Obrazek

#118037  autor: Kaczy
 28 paź 2006, 09:50
D@rio pisze:w sumie Godzinach tam nawet przy SMSach to korzystniej wychodzi, bo jakby nie patrzec minuty kalkulują się w stosunku 1:5 a nie 1:4.
Nawet nie same SMS`y. Bo jak bierze Ci z pakietu to również MMS`y są w stosunku 1:5 :)

...::: Made for loneliness :::...

#118252  autor: D@rio
 28 paź 2006, 18:02
Kaczy pisze:
Nawet nie same SMS`y. Bo jak bierze Ci z pakietu to również MMS`y są w stosunku 1:5
fakt fakt...jeszcze rozważam BiznesKlase...

Obrazek

#118258  autor: JacekS
 28 paź 2006, 18:06
D@rio pisze:
Kaczy pisze:
Nawet nie same SMS`y. Bo jak bierze Ci z pakietu to również MMS`y są w stosunku 1:5
fakt fakt...jeszcze rozważam BiznesKlase...
A zastanawiasz sie na takim wyborem. Genrelanie biznesklasa to (chyba) najlepsza biznesowa. Minuta 61 gr do wszystkich i nap. w takiej biznesklasa 50 ( 61 zł brutto) bedziesz miał ( przeliczając ) 100 minut do wszytskich.

#118261  autor: D@rio
 28 paź 2006, 18:08
jacenty1812 pisze:A zastanawiasz sie na takim wyborem. Genrelanie biznesklasa to (chyba) najlepsza biznesowa. Minuta 61 gr do wszystkich i nap. w takiej biznesklasa 50 ( 61 zł brutto) bedziesz miał ( przeliczając ) 100 minut do wszytskich.
widzisz, tylko mi też się zdarza pisać trochę SMSów ;) - a tam, to niezbyt korzystnie wychodzi. Dlatego tak kalkuluję te Godziny...

Obrazek

#118264  autor: Kaczy
 28 paź 2006, 18:12
D@rio pisze:a tam, to niezbyt korzystnie wychodzi. Dlatego tak kalkuluję te Godziny...

BK jest lepsza jeśli chodzi o różnorodność połączeń. Bo tam masz pakiet kwotowy. Nawet jeśli dzwonisz za granicę to leci Ci kasa z abonamentu a nie jako opłata dodatkowa.
No i niewykorzystane środki przechodzą do 6 m-cy (w Godzinach tylko na 1 miesiąc).

#118268  autor: D@rio
 28 paź 2006, 18:14
ja o tym wszystkim wiem ;) ale jakoś, tak kombinuje - hehe ;)

Obrazek

#118679  autor: gm
 29 paź 2006, 12:07
Kaczy pisze:
D@rio pisze:a tam, to niezbyt korzystnie wychodzi. Dlatego tak kalkuluję te Godziny...

BK jest lepsza jeśli chodzi o różnorodność połączeń. Bo tam masz pakiet kwotowy. Nawet jeśli dzwonisz za granicę to leci Ci kasa z abonamentu a nie jako opłata dodatkowa.
No i niewykorzystane środki przechodzą do 6 m-cy (w Godzinach tylko na 1 miesiąc).
W taryfach GODZINY niewykorzystane środki z podstawowego abonamentu (minuty, smsy, mmsy) przechodzą na trzy kolejne okresy rozliczeniowe a niewykorzystane środki z pakietów dodanych (minuty) przepadają i nie przechodzą na kolejne okresy rozliczeniowe.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#118690  autor: Kaczy
 29 paź 2006, 12:36
gm pisze:W taryfach GODZINY niewykorzystane środki z podstawowego abonamentu (minuty, smsy, mmsy) przechodzą na trzy kolejne okresy rozliczeniowe
Fakt- przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jakoś pozostały mi stare przyzwyczajenia z Orange.

#118817  autor: tymis
 29 paź 2006, 18:11
Czytam o dylematach przy wyborze taryf NP <-> Godziny. Też się nad tym zastanawiałem ale pozostałem przy NP. Wydaje mi się, że ta taryfa w połączeniu ze Strefą Plus pozwala mi bardziej elastycznie wykorzystywać moje zasoby. W Godzinach teoretycznie jest więcej minut ale właśnie niewykorzystane pakiety przepadają, pozostaje tylko abo. Strefa nie ma już sensu, dodatkowo nie ma pakietów na GPRS a nie chcę płacić za iPlusa skoro potrzeba mi 8MB/m-c ani nie chcę żonglować kartą SimData. Zobaczymy, nigdy nie mówię nigdy... ;-)

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#119946  autor: Rokko
 02 lis 2006, 08:32
gm pisze: niewykorzystane środki z pakietów dodanych (minuty) przepadają i nie przechodzą na kolejne okresy rozliczeniowe.
I to mogłby Plus zmienic. Ostatnio zauwazylem, ze troche trace z tych minut. Domyslam sie ze jednak na taka wspanialomyslnosc opertora nie mamy co liczyc. Ale tak jest chyba u wszystkich?

#120135  autor: tymis
 02 lis 2006, 22:25
Rokko pisze:I to mogłby Plus zmienic.
Jestem za! :) Mam taryfę NP i w tym przypadku dotyczy to DWiW. Wprawdzie nie notuję dużych "strat" ale minuty mogły by przechodzić. Swoja drogą to najpierw trzeba było czekać na naliczanie sekundowe i przechodzenie minut w abo, teraz trzeba cierpliwie czekać na to. Cóż, może się doczekamy :?, jak to mówią: "cierpliwość palcem dół wykopie ;-)

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#120258  autor: Rokko
 03 lis 2006, 13:51
Tylko niestety oni nigdy nie mieli tendencji do tego aby te nadliczbowe minuty przechodzily na nastepne okresy, no ale moze keidys ;)

#120334  autor: D@rio
 03 lis 2006, 17:11
ja, niestety muszę powiedzieć, ż załem że nie zmieniam taryfy. Muszę zostać przy tej co teraz mam, choć jest ona niewystarczająca, ecch...a dlaczego? Dlatego bo jeśli bym zmienił, nawet na wyższą to stracę wszystkie przywileje, benefity które zostały mi dodane przy przedlużeniu umowy, a za dużo włożyłem w nie wysiłku, aby je wywalczyć, po to aby teraz je stracić "just like that" dlatego, pomyślę - w tym wypadku aktywuję sobie jakiś pakiet za punkty 5Plus, innego wyjścia nie mam...

tak czy tak, dzięki za doradztwo ;)

Obrazek

#120365  autor: gm
 03 lis 2006, 18:08
D@rio pisze:ja, niestety muszę powiedzieć, ż załem że nie zmieniam taryfy. Muszę zostać przy tej co teraz mam, choć jest ona niewystarczająca, ecch...a dlaczego? Dlatego bo jeśli bym zmienił, nawet na wyższą to stracę wszystkie przywileje, benefity które zostały mi dodane przy przedlużeniu umowy, a za dużo włożyłem w nie wysiłku, aby je wywalczyć, po to aby teraz je stracić "just like that" dlatego, pomyślę - w tym wypadku aktywuję sobie jakiś pakiet za punkty 5Plus, innego wyjścia nie mam...

tak czy tak, dzięki za doradztwo ;)
D@rio: chodzi o zmianę na niższą taryfę? W sumie jak taryfy są zbliżone kwotowo do siebie to da się sprawę załatwić pisząc reklamację. Problem polega na tym, iż system billingowy Plusa 'gubi się" w takiej sytuacji o odbiera benefity. Podobno da się sprawę załatwić indywidualnie. Mając na uwadze Twoje wcześniejsze przejścia z wszystkimi działami w Polkomtelu nie wiem czy będzie Ci się chciało :-)

#120367  autor: D@rio
 03 lis 2006, 18:26
gm pisze:D@rio: chodzi o zmianę na niższą taryfę?
na wyższą, na Godziny180 z zachowaniem benefitów.
gm pisze:Problem polega na tym, iż system billingowy Plusa 'gubi się" w takiej sytuacji o odbiera benefity. Podobno da się sprawę załatwić indywidualnie. Mając na uwadze Twoje wcześniejsze przejścia z wszystkimi działami w Polkomtelu nie wiem czy będzie Ci się chciało
wiem właśnie. No dobra, to dziś skrobnę do Nich rządanie, podeślę im fax'em i zobaczymy jak się ustosunkują. Wiesz że ja lubię ich męczyć :lol:

Obrazek

#120373  autor: gm
 03 lis 2006, 18:53
Skoro zmiana dotyczy na taryfę wyższą to dasz radę, ale będzie to kosztowało wiele trudu. Problem znasz i widzę, że jesteś przygotowany do boju :-)

#120376  autor: D@rio
 03 lis 2006, 18:59
gm pisze:ale będzie to kosztowało wiele trudu.
domyślam sie...no cóż, najwyżej uruchomię wszystkie możliwe ścieżki ;)

Obrazek

#120407  autor: Rokko
 03 lis 2006, 21:02
Widze ze D@rio znowu jest w swoim zywiole. No ale dla nas dobrze, bedziemy wiedzieli jak postepowac:)

#120410  autor: D@rio
 03 lis 2006, 21:08
Rokko pisze:Widze ze D@rio znowu jest w swoim zywiole. No ale dla nas dobrze, bedziemy wiedzieli jak postepowac:)
powiem Ci szczerze że wcale się z tego powodu nie cieszę. Tak na zdrowy rozsądek, muszę pisać indywidualną prośbę o głupią zmianę taryfy z zachowaniem benefitów to jest jakieś nieporozumienie, moim zdaniem to nie powinno mieć miejsca, coś takiego. Inna sprawą jest to, iż zbytnio się tym nie martwię bo wiem jak to napisać, podejść do problemu i ich trochę przycisnąc, ale z drugiej strony, delikatnie mnie to denerwuje...

Obrazek