• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #256883  autor: pierzu
 18 mar 2008, 15:01
Witam szanowne grono wyjadaczy !

Może ktoś mi dopomoże, bo problem mój jest dość złożony...

Korzystam z oferty nowa idea optima z 50% ulgą kombatancką już od kilku lat , jednak ceny rozmów spadły na tyle , że mogę zmienić na coś innego (raczej PLAY abo).
Bardzo zależy mi na zachowaniu numeru, ale niestety kombatant zmarł i defacto umowa powinna wygasnąć ale że płatności reguluję terminowo to jest ok.

Mój zamysł jest taki: rozwiązanie umowy abo - > przejście na POP -> zmiana danych abonenta (na mnie) - > umowa abo z PLAY

i czy będzie wogóle coś takiego możliwe? Największe wątpliwości mam przy zmianie danych abonenta w ofercie POP. Na wszelki wypadek zachowałem ksero dowodu kombatanta.

Najważniejszy jest dla mnie numer telefonu, nawet za cenę pozostania w ORANGE i podpisania nowego cyro na 24 miechy.

#256886  autor: Kaczy
 18 mar 2008, 15:19
Jak jesteś rodziną i masz akt zgonu, to możesz przepisać numer na siebie. Później rozwiązać umowę z zaznaczeniem, że chcesz przejść na kartę.

...::: Made for loneliness :::...

#256888  autor: pierzu
 18 mar 2008, 15:24
owszem jestem rodziną tzn. wnukiem. A czy przy cesji umowy nie naliczą mi jakiś dodatkowych kosztów ? Pozatym przy cesji 50% zniżka pewnie zniknie i koszty abonamentu wzrosną drugie tyle, dlatego bezpieczniej byłoby wykonać cesję w prepaidzie

nokia 5110 -> nokia 8210 -> siemens c35 -> motorola v2280 -> ericsson t29s -> sonyericssont610i -> nec e616v -> lg U8120 -> sonyericsson k600i -> motorola v360 -> nokia e66

#256892  autor: marcinb
 18 mar 2008, 15:49
A ile Ci został do końca umowy? Zrób cesję pod koniec umowy. Żeby np. tylko jeden rachunek płacić większy...
A tak btw.: że też chciało Ci się trzymać Optimę tak długo... Ile tam kosztuje minuta? 1.70? :)

[ Dodano: 2008-03-18, 15:51 ]
Koszty cesji - żona takie coś robiła kilka miesięcy temu i albo to było bezpłatne albo tak tanie, że nie pamiętam nawet tego faktu że ubyło coś w portfelu. Najlepiej zadzwoń na *22 - w końcu infolinia w Optimie jest za darmo ;)

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#256895  autor: pierzu
 18 mar 2008, 15:59
Optima miała swoje plusy:
zniżka 50% na abo
przy przedłużaniu umowy liczy się średnia 3 ostatnich faktur i na ten czas podwyższałem na max a potem znowu obniżałem
przez błąd operatora mam transmisję (5MB) i mmsy za free
tani roaming
smsy do Zimbabwe w cenie normalnych ;)

nokia 5110 -> nokia 8210 -> siemens c35 -> motorola v2280 -> ericsson t29s -> sonyericssont610i -> nec e616v -> lg U8120 -> sonyericsson k600i -> motorola v360 -> nokia e66

#256912  autor: mikage1
 18 mar 2008, 18:00
pierzu pisze:dlatego bezpieczniej byłoby wykonać cesję w prepaidzie
nie załatwisz migracji do popa, jeśli nie będziesz abonentem, bo taką sprawę może załatwić tylko abonent za okazaniem dowodu osobistego (w salonie), więc bez cesji przed migracją się nie obejdzie

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#258387  autor: Sirmark
 26 mar 2008, 00:30
Kaczy pisze:Jak jesteś rodziną i masz akt zgonu, to możesz przepisać numer na siebie. Później rozwiązać umowę z zaznaczeniem, że chcesz przejść na kartę.
tak, przepisac na siebie, a potem rozwiazanie umowy z przeniesieniem numeru do innego opa (na abo lub prepaida).

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#259303  autor: pierzu
 31 mar 2008, 10:13
rzeczywiście potwierdziły się wasze informacje
Do cesji ( płatnej 25 zł brutto) potrzebny jest akt zgonu i standardowo moje dokumenty do zawarcia umowy o abo (np. wydruki z 3 miesięcy z konta bankowego).
I teraz :
- zrobię cesję na około 1,5 miesiąca przed końcem umowy
- na miesiąc przed zakończeniem wysyłam wniosek o rozwiązanie umowy (dla pewności z zostawieniem numeru w prepaid)

i nasuwają mi się kolejne pytania:
- Kiedy udać się do salonu drugiego opa i złożyć upoważnienie...
- czy jest jakakolwiek różnica czy mój numer będzie przenoszony z abo lub prepaid

PS. W obecnej sieci raczej nie pozostanę bo wprowadzili sobie zasadę że po podpisaniu cesji nową umowę mogę zawrzeć po 3 miesiącach...

#259307  autor: mikage1
 31 mar 2008, 11:02
pierzu pisze: na miesiąc przed zakończeniem wysyłam wniosek o rozwiązanie umowy (dla pewności z zostawieniem numeru w prepaid)

i nasuwają mi się kolejne pytania:
- Kiedy udać się do salonu drugiego opa i złożyć upoważnienie...
- czy jest jakakolwiek różnica czy mój numer będzie przenoszony z abo lub prepaid
po pierwsze to raczej nie wniosek o rozwiązanie umowy tylko składasz dyspozycję przeniesienia numeru do oferty prepaid

po drugie - mam doświadczenie z załatwienia cesji w Netii i tp - półtora miesiąca może Ci nie wystarczyć, bo sprawy lubią się ciągnąć nawet przez 2 okresy rozliczeniowe

po trzecie: szybciej przeniesiesz prepaida, bo nie musi się skończyć okres rozliczeniowy (teoretycznie, wg informacji od operatorów, przeniesienie prepaida powinno potrwać około tygodnia), pamiętaj tylko o jednej sprawie - żeby przenieść prepaida, będziesz musiał go doładować za co najmniej 56 PLN (bo 5 PLN będziesz miał standardowo na koncie po przeniesieniu numeru) - a koszt "wyniesienia" numeru z Orange to 50 PLN netto.

#259309  autor: mm
 31 mar 2008, 11:10
Przeniesienie z abonamentu trwa dłużej - najpierw udajesz się do operatora do, którego chcesz przejśc - tam wydają ci dokument:"potwierdzenie technicznej mozliwości przejęcia numeru abonenckiego" i pare innych pism, z tym dokumentem udajesz się do operatora macierzystego, który ma 14 dni na pisemną odpowiedź - natomiast rozwiązanie umowy i tak nastepuje zgodnie z regulaminem z zachowaniem pełnego okresu rozliczeniowego. Szybciej będzie jak przejdziesz na karte - nie jest wtedy wymagany pełny okres rozliczeniowy do przejścia - migracja na prepaid następuje z końcem najbliższego okresu rozliczniowego następującego po zakończeniu umowy na czas określony - warunkiem przeniesienia numeru na karte jest uregulowanie wszystkich bieżących faktur w nieprzekraczalnym terminie 7 dniu roboczych przed planowaną migracją. - jak masz juz numer na karte - idziesz do operatora docelowego i tam załatwiasz przejście (musisz mieć na koncie 50zł. czyli opłate za przejście, która jest ściagana przez opratora od którego odchodzisz) - dostajesz nowa karte na której będziesz mial aktywowany przeniesiony numer - samo przejście w prepaidzie trwa maksymalnie do 14 dni - zwykle szybciej. - Jesłi chodzi o przedłużenie w Orange to trzy miesiące do przdłużenia do umowy są potrzebne tylko dlatego bo wysokośc 3 ostatnich faktur jest brana pod uwage przy przedłużeniu umowy - czyt. lepsza oferta im wyzsza średnia wartość faktury...

[ Dodano: 2008-03-31, 11:14 ]
Jesli cesje załatwisz w salonie firmowym i dogadasz się z konsultantem to cesje może ci zrobić nawet na miejscu - standardowo według procedury cesja ma trwać maksymalnie do 72 godzin natomiast róznie z tym bywa w zależności kto się tym zajmuje... - w zwykłych punktach cesje wysyłają cesje na dedykowany numer faksu - i tam jest realizowana w zależności od ilości predzej lub później...

re

#260951  autor: provocatorka
 10 kwie 2008, 03:35
Witam
Zgadzam się z większością uwag moich przedmówców. Z pewnością łatwiej jest przenieść numer z pre-paid Orange do Play aniżeli z abo Orange do Play (czasowo).
Radzę osobiście udać się do kilku punktów/salonów Orange z kompletem dokumentów bo jak to u nas bywa wszędzie dowiesz się niby tego samego ale jednak troszkę innego ;)
Przy odrobinie przychylności powinieneś załatwić sprawę w miarę bezproblemowo.
Zabierz ze sobą fakurę - ważny jest bowiem przy rozwiązaniu umowy abo z zachowaniem numeru jako pre-paid w Orange okres rozliczeniowy (sama to przerabiałam). Z jego końcem o północy numer zostanie przeniesiony z abo do pre-paid i dostaniesz 5zł na początek gratis ;)
Wówczas można dla 200% pewności jeszcze raz wypełnić kartę rejestracyjną pre-paid'a (aby był na Ciebie zarejestrowany) i udać się do Play celem sformalizowania przeniesienia numeru do Nich...
 #260960  autor: mikage1
 10 kwie 2008, 10:17
provocatorka pisze:Witam
Zabierz ze sobą fakurę - ważny jest bowiem przy rozwiązaniu umowy abo z zachowaniem numeru jako pre-paid w Orange okres rozliczeniowy (sama to przerabiałam). Z jego końcem o północy numer zostanie przeniesiony z abo do pre-paid i dostaniesz 5zł na początek gratis ;)
- faktura nie jest konieczna (choć oczywiście nie zaszkodzi) - byle by była opłacona odpowiednio wcześnie - bodajże 5 dni przed końcem okresu rozliczeniowego nie moze być zaległości na koncie, poza tym jeśli w okresie rozliczeniowym, na koniec którego ma nastąpić przeniesienie do prepaida wykroczysz poza kwotę abonmentu - wszystko przesuwa się o jeden okres rozliczeniowy

- ważna uwaga: numer nie jest przenoszony o północy z końcem okresu rozliczeniowego, ale w ciągu 24 godzin poprzedzających koniec okresu rozliczeniowego - przenosiłem w tym roku 2 numery i za kazdym razem zostały przeniesione do południa ostatniego dnia okresu rozliczeniowego

#260964  autor: mm
 10 kwie 2008, 10:42
Numer w sytuacji jeśli przekroczysz abonament jest oczywiście przenoszony na prepaid - do domu przychodzi jeszcze tylko jedna faktura z wyrównaniem kwoty którą przekroczyłeś....

#260967  autor: mikage1
 10 kwie 2008, 11:04
racja, nałożyły mi się 2 informacje :oops: (z dyspozycji i od konsultanta) - oczywiście przeniesienie do prepaida przesuwa się o jeden okres rozliczeniowy w sytuacji, kiedy na 5 dni przed datą przeniesienia (ostatnim dniem okresu rozliczeniowego) nie będą uregulowane wszystkie wcześniejsze faktury :wink:

#261024  autor: DejwiD
 10 kwie 2008, 17:23
provocatorka pisze:Wówczas można dla 200% pewności jeszcze raz wypełnić kartę rejestracyjną pre-paid'a (aby był na Ciebie zarejestrowany)
bzdura
provocatorka pisze:Z jego końcem o północy numer zostanie przeniesiony z abo do pre-paid
nie spotkalem sie z numerem, ktory byl przeniesiony dokladnie o polnocy. poza tym godzina 00.00 to juz poczatek kolejnego billu, wiec najpozniej o 23.59 "powinien" ;-) byc zmigrowany.