• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #125388  autor: Rafael.dz
 19 lis 2006, 12:00
Mam taryfę "era komfort" z pakietem 120min do wszystkich, lub pakiet darmowe wieczory do ery i stacjonarnych, mam możliwość cesji na teściową która ma firmę i zmienię taryfę na biznes, umowa kończy się w maju 2007, czy to warto przejść na taryfy biznes ?? :?:

#125408  autor: D@rio
 19 lis 2006, 12:26
Rafael.dz, to zależy jaki masz profil dzwonienia, użytkowania telefonu. Jeśli jest to szeroki zakres tj. dużo połączeń, wszystkie kierunki, liczne pory liczne uslugi dodatkowe itp. to jak najbardziej tak...

Obrazek

#125437  autor: Prometo
 19 lis 2006, 13:11
To zależy jak dzwonisz dużo, a nie wysyłasz sms-ów to się opłaca. Sms w Biznesie kosztuje a w Komforcie jest wymienny na minuty.
Po za tym w Biznesie sa dostępne tańsze modele telefonów.
Nie wiem na czym ci bardziej zależy na dobry telefonie czy na tańszych rozmowach.

#125440  autor: przemek910
 19 lis 2006, 13:15
Prometo pisze:To zależy jak dzwonisz dużo, a nie wysyłasz sms-ów to się opłaca. Sms w Biznesie kosztuje a w Komforcie jest wymienny na minuty.
Mówisz o Komfort Biznes?

W Pakiet Biznes, mamy pakiet wartościowy i z niego są pobierane opłaty np. za smsa czy minutę połaczenia. Nie ma tu darmowych minut.

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#125448  autor: Prometo
 19 lis 2006, 13:27
kin pisze:Mówisz o Komfort Biznes?
Mówię o Komfort Biznes.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#125449  autor: D@rio
 19 lis 2006, 13:28
Komfort jest bardziej uniwersalny, poprostu.

Obrazek

#125455  autor: Rafael.dz
 19 lis 2006, 13:37
Zależy mi na dużej ilości minut do różnych sieci, oraz mam dużą ilość rozmów do do sieci era, wysyłam mało smsów, a w maju moge podpisać aneks, a wiem w taryfie biznes jest zawsze lepiej.

#125460  autor: D@rio
 19 lis 2006, 13:42
no to taryfa Biznes zdecydowanie...może Era Profit Biznes 120?

Obrazek

#125527  autor: Rafael.dz
 19 lis 2006, 16:58
D@rio pisze:no to taryfa Biznes zdecydowanie...może Era Profit Biznes 120?
Hmm nigdy o takiej taryfie nie słyszałem ?? :?:

#125528  autor: przemek910
 19 lis 2006, 16:59
Rafael.dz pisze:D@rio napisał/a:
no to taryfa Biznes zdecydowanie...może Era Profit Biznes 120?

Hmm nigdy o takiej taryfie nie słyszałem ?? :?:
JA również, może tu chodzi o PAKIET BIZNES 120?

#125529  autor: D@rio
 19 lis 2006, 17:04
tak tak, Pakiet Biznes. Przepraszam, już od tych nazw się człowiekowi miesza...

Obrazek

#125741  autor: inthend
 20 lis 2006, 12:58
Rafael.dz pisze: a w maju moge podpisać aneks, a wiem w taryfie biznes jest zawsze lepiej.
jak duża może być to różnica? Przy podobnych rachunkach w biznesie i indywidualnych, powiedzmy 100 pln, jakiś przykład?

#125755  autor: tepeesa
 20 lis 2006, 13:45
Jeżeli ta firma jest działalnocią indywidualną (jeden właściciel) to jesteś w bardzo dobrej sytuacji.
Możesz śmiało przepisywać telefon na firmę. Nic nie tracisz, tylko zyskujesz. Jeżeli przepiszesz teraz to w maju będzie 6 m-cy od cesji i przygotują Ci ofertę na przedłużenie. (tu ważna informacja: jeżeli po cesji zmienisz taryfę na opcję z niższym abonamentem w Pakiet Biznes to wydłuży Ci się umowa, czyli na aneks poczekasz jeszcze pół roku dłużej, to samo w przypadku zmiany na Nowy Komfort)

Niezależnie od tego z jakiej taryfy będziesz korzystać po cesji, w ramach aneksu masz możliwość skorzystnia z tryf prywatnych i firmowych.

Jutro skończyło sie wczoraj

#125832  autor: D@rio
 20 lis 2006, 17:53
inthend pisze: jak duża może być to różnica? Przy podobnych rachunkach w biznesie i indywidualnych, powiedzmy 100 pln, jakiś przykład?
no są całkiem inne oferty. Czasem też rabaty mogą być większe. Generalnie, wszystko zależy od rachunków i sytuacji na koncie.
tepeesa pisze: Jeżeli przepiszesz teraz to w maju będzie 6 m-cy od cesji i przygotują Ci ofertę na przedłużenie. (tu ważna informacja: jeżeli po cesji zmienisz taryfę na opcję z niższym abonamentem w Pakiet Biznes to wydłuży Ci się umowa, czyli na aneks poczekasz jeszcze pół roku dłużej, to samo w przypadku zmiany na Nowy Komfort)
zacznijmy od tego. Jaka cesja? Żadna cesja. Jeśli on ma teraz na tę samą osobę telefon jako klient prywatny, i na te same nazwisko będzie na firmę to nie będzie żadnej cesji. Będzie poprostu migracja i tyle a to nie ma nic wspólnego z cesją bo dalej on będzie tym samym abonentem z tymi samymi prawami i obowiązkami.

a z tym wydłużeniem to jakieś brednie...

Obrazek

#125833  autor: przemek910
 20 lis 2006, 17:59
D@rio pisze:a z tym wydłużeniem to jakieś brednie...
tak, tak D@rio, przy zmienie na taryfy Nowy Komfort, czy też pakiet Biznes jest opłata 30,50zł z VAT lub aneks do umowy na kolejne 6 miesięcy :lol:

#125853  autor: tepeesa
 20 lis 2006, 18:48
Rafael.dz pisze:Mam taryfę "era komfort" z pakietem 120min do wszystkich, lub pakiet darmowe wieczory do ery i stacjonarnych, mam możliwość cesji na teściową która ma firmę i zmienię taryfę na biznes, umowa kończy się w maju 2007, czy to warto przejść na taryfy biznes ?? :?:
Ano takiej cesji D@rio:)

#125890  autor: Rafael.dz
 20 lis 2006, 21:11
Cesja jest na osobę posiadającą działalność gospodarczą, kieruję się tym iż dla ludzi posiadających firmę operatorzy zawsze dają lepszą ofertę niż dla klijęntów indywidualnych, może się mylę,
 #125973  autor: Bartosz
 21 lis 2006, 06:07
Rafael.dz pisze: , umowa kończy się w maju 2007, czy to warto przejść na taryfy biznes ?? :?:
hmmm przecież to za 6m-cy a do tego czasu dużo może się zmienić w ofercie operatora

#126002  autor: D@rio
 21 lis 2006, 09:56
kin pisze:tak, tak D@rio, przy zmienie na taryfy Nowy Komfort, czy też pakiet Biznes jest opłata 30,50zł z VAT lub aneks do umowy na kolejne 6 miesięcy
czekaj czekaj....jak się przechodzi z NowyKomfot na ProfitBiznes to jest wydłużenie o 6 miesięcy? ...bo tak było, jak się przechodziło z Era Komfort na NowyKomfort..prawda?

Obrazek

#126151  autor: tepeesa
 21 lis 2006, 18:59
Rafael.dz pisze:Cesja jest na osobę posiadającą działalność gospodarczą, kieruję się tym iż dla ludzi posiadających firmę operatorzy zawsze dają lepszą ofertę niż dla klijęntów indywidualnych, może się mylę,
ofert ajest zawsze uależniona od tego ile pieniędzy zostawiłeś u operatora od podpisania ostatniej umowy/aneksu dlatego atrakcyjne oferty zdarzają się w obu przypadkach.

Tym, co najmocniej odróżnia taryfy prywatne od biznesowych są oferowne w ramach nich usługi. Dla przykładu w aktualnej przedłużeniówce dla binesu Era oferuje usługę, dzięki której do 10 numerów (Era) dzwonisz za grosz i do tego dodatkowe pakiety minut w ramach sieci. Grosz za minutę pozwala na stworzenie małej sieci firmowej, w której połaczenia wychodzą taniej niż w usłudze "sieć firmowa" (24gr) Poza tym pakiet w nowych taryfach Ery wykorzystywany jest na wszystkie usługi, a więc nie dopłaca się za wysłanie MMSa albo połączenie z internetem. pakiet obejmuje również połączenia wykonane na ramingu (to ważne dla wielu przedsiębiorców)
Oprócz tego występuje tu szereg bardziej zaawansowanych usług przeznaczonych raczej dla nieco większych firm (np wspomniana sieć firmowa czy darmowa sieć firmowa)

Cena aparatu zawsze uzależniona jest od taryfy zadeklarowanej w momencie zawierania aneksu. Poza tym lista dostępnych modeli nieco się różni.

W taryfach prywatnych masz minuty wymienne na smsy, połączenia z jednym, bądź trzema numerami (jako osobna składowa Twojego aboamentu - oczywiście dodatkowo płatna)
Liczbę minut w ramach sieci możesz zwiększać wybierając odpowiednie pakiety (w taryfie Nowy Komfort to tzw. Oferta taniej w sieci )

Generalnie jeżeli dzwonisz i eSeMeSujesz to taryfy prywatne są ok, a upusty uzyskane dzięki przedłużeniu umowy dają naprawdę dobre ceny połączeń (mówię o tym co w abonamencie) Aparaty bywają nawet nieco tańsze niż biznesie (oczywiście ceana uzależniona od abonamentu) ale za to lista modeli wygląda inaczej.

Pamiętaj o tym, że w biznesie możesz korzystać zarówno z jednych, jak i z drugich. To przemawia za przepisaniem telefonu na teściową.

Pamiętaj jednak o ryzyku! Jeśli podpdniesz teściowej lub żonie to ...... :P

Pozdrawiam