• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #119601  autor: Cakes
 31 paź 2006, 23:24
Witam,

Mam malutki problem z ktorego moze sie zrobic naprawde duzy.
Otoz podpisywalem okolo roku temu umowe w Plusie w taryfie biznesowej.
Problem konkretnie dotyczy terminu trwania umowy. Chcialbym sie dowiedziec - jest to pytanie do innych abonentow Plusa - ktora opcje maja Panstwo zaznaczona na umowie w opcji Umowa zawarta na czas:
czy jest to opcja: nieoznaczony czy oznaczony.

Otoz z tego co wiem to powinna byc tu oznaczona opcja na czas oznaczony, gdyz umowe konkretnie podpisuje na 2 lata (konkretnie chodzi o okres trwania promocji).
Wiem z doswiadczenie iz inne sieci jak np. Era na swoich umowa okresla termin trwania umowy, a w regulaminie promocji zaznacza iz w przypadku braku rezygnacji umowe zostaje przedluzona na czas nieokreslony.

Celem mojego postu jest to iz w przypadku braku oznaczenia okresu trwania umowy (mam zaznaczone: nieoznaczony) czy moge rozwiazac po roku czasu umowe. Konkretnie chodzi o to ze nie jest zobowiazany na okres utrzymywania tego numeru przez jakis "okreslony umowa czas". Jeszcze dziwi mnie jedna rzecz iz jest tam wpisana kara umowna: 800zl. W jaki sposob moze ona funkcjonowac przy umowa na czas nieoznaczony?

Podam moze szczegoly promocji w jakiej podpisywalem umowa:

Data: 07.11.2005
Taryfa: MaxProfit! 50
Promocja: MaxProfit! X (MP/10)

Umowa zawarta na czas: nieoznaczony.
Kara Umowna: 800zl

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Rafal

#119603  autor: D@rio
 31 paź 2006, 23:33
Cakes pisze:czy jest to opcja: nieoznaczony czy oznaczony.
nieoznaczony. Zawsze się tak zaznacza. Dobrze masz zaznaczone. Tutaj podstawą jest regulamin promocji a wg. Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych Polkomtel S.A. każda umowa jest na czas nieoznaczony - dlaczego? A dlatego, że jakby była na czas oznaczony to byłoby niezgodne z owym regulaminem, który mówi o tym iż po okresie zaznaczonym w regulaminie danych promocji umowa przechodzi w czas nieokreślony. Jeśli by było inaczej, to wtedy aktywacja po tych 24 cyklach rozliczeniowych sama by wygasła...
Cakes pisze:czy moge rozwiazac po roku czasu umowe.
no możesz, ale poniesiesz karę. Pamiętaj, że podpisując umowę złożyłęś dwa podpisy. Jeden - na umowie. Drugi, pod kopią regulaminu promocji, z której korzystałeś ;)
Cakes pisze:chodzi o to ze nie jest zobowiazany na okres utrzymywania tego numeru przez jakis "okreslony umowa czas".
jesteś zobowiązany. To pisze jasno w regulaminie promocji.
Cakes pisze:Jeszcze dziwi mnie jedna rzecz iz jest tam wpisana kara umowna: 800zl.
ona się odnosi do regulaminu. Pozatym, rożróżnijmy dwie rzeczy. Czas tzw. utrzymania warunków promocji to jedno. A czas aktywacji karty sim to drugie - tutaj jest właśnie różnica między znaczeniem "czas trwania umowy" a tzw. czasem 'oznaczonym'.

Mam nadzieję że wyjaśniłem.
Pozdrawiam.

Obrazek

#119607  autor: Kaczy
 31 paź 2006, 23:39
Cakes pisze:Chcialbym sie dowiedziec - jest to pytanie do innych abonentow Plusa - ktora opcje maja Panstwo zaznaczona na umowie w opcji Umowa zawarta na czas:
czy jest to opcja: nieoznaczony czy oznaczony.
Na każdej umowie jest opcja na czas nieoznaczony. Nawet w Mix`ie.
Chodzi tutaj o to, że po zakończeniu trwania umowy (np. 2 latach) umowa przechodzi na czas nieoznaczony. Tzn., że masz możliwość dalszego korzystania z sieci. Dopiero rezygnacja powoduje zaprzestanie świadczenia usług.
Gdyby umowa była podpisana na czas określony to równo po 2 latach straciłbyś możliwość wykonywania połączeń.

...::: Made for loneliness :::...

#119610  autor: D@rio
 31 paź 2006, 23:44
Kaczy pisze:Chodzi tutaj o to, że po zakończeniu trwania umowy (np. 2 latach) umowa przechodzi na czas nieoznaczony
tu chodzi o z góry nieoznaczony czas aktywności karty SIM.

Obrazek

#119619  autor: Cakes
 01 lis 2006, 00:23
Ok.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Gdyz tak naprawde nie otrzymalem w punkcie regulaminu promocji oraz moja umowa zostala wydrukowana nie prawidlowym formularzu tzn. nie wiem czy praktycznie tak sie drukuje umowy czy to tylko ze wzgledy na oszczednosc papieru :), ale moj regulamin swiadczenia uslug telekomunikacyjnych znajduje sie na odwrocie umowy. Najlepsze jest to ze dotyczy on scisle i wyraznie jest zaznaczone: MIXPLUS`a.

Wedlug mnie jest to niescislosc z umowa.

Czy dolaczony taki regulamin ŚUT (zaznacze ze na odwrocie oryginalnej umowy) oraz brak dolaczonego regulaminu promocji moze byc podstawa do przedwczesnego rozwiazania umowy?Dodam ze bez ponoszenia kary umownej.

Czy jest jakis przepis ktory to reguluje do ktorego wrazie czego mozna sie odwolac??

#119624  autor: D@rio
 01 lis 2006, 01:00
Cakes pisze:Gdyz tak naprawde nie otrzymalem w punkcie regulaminu promocji oraz moja umowa zostala wydrukowana nie prawidlowym formularzu tzn. nie wiem czy praktycznie tak sie drukuje umowy czy to tylko ze wzgledy na oszczednosc papieru , ale moj regulamin swiadczenia uslug telekomunikacyjnych znajduje sie na odwrocie umowy. Najlepsze jest to ze dotyczy on scisle i wyraznie jest zaznaczone: MIXPLUS`a.
Powineneś napisać skargę na ten punkt sprzedaży. Takie rzeczy są niedopuszczalne. Regulamin promocji się drukuje, klient podpisuje i kopię regulaminu (wraz z cennikiem aparatów) wręcza się klientowi.

Co do formularza - prawidłowym jest że na odwrocie umowy masz regulamin świadczenia usług telekomunikacyjnych. Powineneś mieć. Tyle że....nie dla MixPlus'a a dla abonentow. Chyba ten, z kim podpisywałeś umowę "spał" w tym salonie...tak czy tak, to błąd.
Cakes pisze:Wedlug mnie jest to niescislosc z umowa.
ale to co tu jest nieścisłe? Umowa nieokreśla miejsca wydrukowania. Dla umowy się liczy tylko to, iż zostałeś zapoznany i to, czy jest podpis...
Cakes pisze:Czy dolaczony taki regulamin ŚUT (zaznacze ze na odwrocie oryginalnej umowy) oraz brak dolaczonego regulaminu promocji moze byc podstawa do przedwczesnego rozwiazania umowy?Dodam ze bez ponoszenia kary umownej.
Jeśli podpisałeś te dwa papierki to nie. Pozatym, regulamin promocji jak i ŚUT jest ogólnie dostępny. Generalnie, masz prawo sam się o Niego upomnieć...bo to w Twoim interesie jest zapoznać się z regulaminem i warunkami promocji - generalnie, powineneś wiedzieć co podpisujesz...
Cakes pisze:Czy jest jakis przepis ktory to reguluje do ktorego wrazie czego mozna sie odwolac??
to są raczej wewnętrzne zasady, procedury. ŚUT nie reguluje takich kwestii.

Obrazek

#119672  autor: sapv
 01 lis 2006, 12:00
Cakes pisze: Czy dolaczony taki regulamin ŚUT (zaznacze ze na odwrocie oryginalnej umowy) oraz brak dolaczonego regulaminu promocji moze byc podstawa do przedwczesnego rozwiazania umowy?Dodam ze bez ponoszenia kary umownej.
przyczytaj co pisze na pierszej stronie umowy drobnym drukiem tuż nad twoim podpisem a sprawa sie wyjaśni.