• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #696232  autor: hanna
 05 lut 2014, 21:29
Hej

czy w Orange dalej jest kompresja obrazków, niby jak przeglądam WWW to obrazki wyglądają normalnie ale jak coś uploaduję to jest jakieś pikselowate.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2014, 15:59 przez hanna, łącznie zmieniany 1 raz.

#696239  autor: pipawolowa
 05 lut 2014, 21:39
Nadal jest Kompresja nawet na LTE, na szczęście można ja łatwo ominąć instalujac dodatek do Firefoxa o nazwie modify headers, lub pobierając program Orange Romania Mobile Data Accelerator.

"Fantazja jest ważniejsza od wiedzy." A Einstein

#696248  autor: hanna
 05 lut 2014, 21:51
to czym się ona objawia gdyż jak oglądam obrazki w wyszukiwarce google to są normalne

i czy jakos konfigurowac to modify headers

#696361  autor: Orange Ekspert
 06 lut 2014, 13:08
W ofertach internetowych do połączeń wykorzystywany jest punkt dostępowy APN internet. Jest w nim stosowana kompresja danych. Kompresja grafiki, która jest stosowana w ofercie Orange free ma na celu szybsze otwieranie stron internetowych, zmniejszenie kosztów korzystania z internetu (zmniejszenie ilości ściągniętych danych wpływa na koszty korzystania z transmisji w przypadku Orange Free na kartę a w wersji abonamentowej wpływa na mniejsze zużycie przysługującego miesięcznego limitu danych). Jeśli chcesz zobaczyć obrazem w oryginalnej, jakości wystarczy użyć kombinacji klawiszy Ctr+F5 (oczywiście mam na myśli korzystanie z internetu na komputerze czy też laptopie).

Pozdrawiam
Tomek

#696389  autor: user_delete34
 06 lut 2014, 15:14
Orange Ekspert pisze:Jeśli chcesz zobaczyć obrazem w oryginalnej, jakości wystarczy użyć kombinacji klawiszy Ctr+F5
I zapłacić podwójnie - za dwukrotny transfer danych czegoś z powodu usługi, której nie można normalnie wyłączyć.

#696410  autor: hanna
 06 lut 2014, 16:35
Ale czym się ona objawia, skoro mogę zobaczyć w pełnej rozdzielczości zdjęcia z google czy mapy.

#696672  autor: orson_dzi
 07 lut 2014, 20:42
I zapłacić podwójnie - za dwukrotny transfer danych czegoś z powodu usługi, której nie można normalnie wyłączyć.
Jakby nie było kompresji, to przecież transfer będzie 2x większy?

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#696680  autor: user_delete34
 07 lut 2014, 21:31
Z kompresją: waga skompresowanego + pełnego obrazka (po odświeżeniu).
Bez kompresji: tylko druga składowa.

#696683  autor: Flash999
 07 lut 2014, 21:45
W prepaidach Orange nie chodzi tylko o stosowanie kompresji, a o traktowanie ich jako klientów drugiej kategorii. Śmiesznym, acz prawdziwym jest stwierdzenie że lepiej działa już roaming Orange w Play. Nie zamraża sesji, nie zrywa połączeń, nie ma kompresji - poza niższą prędkością to same zalety.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#696775  autor: JaszczurQ
 08 lut 2014, 18:24
Czy polecilibyście OFnK jako ofertę do korzystania z Internetu w laptopie?
W mojej lokalizacji trudno o dobrego operatora ISP, a obecność nadajników orange jest całkiem przyzwoita i zastanawiam się właśnie nad ofertą internetu na kartę.

Hagenuk(?)->Samsung C100->SE T630->Nokia 3410->Motorola E398->Nokia 3410->SE W810i->Nokia 3410->SE W595->LG GT540+Nokia 6210->Xperia X8->SE LWW :)

#696788  autor: marcin1980
 08 lut 2014, 19:40
Flash999 pisze: Śmiesznym, acz prawdziwym jest stwierdzenie że lepiej działa już roaming Orange w Play. Nie zamraża sesji, nie zrywa połączeń, nie ma kompresji - poza niższą prędkością to same zalety.
Nie ma kompresji bo nie idzie to przez serwery Orange a przez Pleya bo orange tylko udostepnia nadajniki i nie ma to nic wspólnego z kompresją, gdzieś ten artykuł na telepolis był :-)
JaszczurQ pisze:Czy polecilibyście OFnK jako ofertę do korzystania z Internetu w laptopie?
Tak o ile ich kompresja danych ciebie nie zabije może porozglądaj sie za t-mobile za jakas oferta

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#696805  autor: Flash999
 08 lut 2014, 20:51
marcin1980 pisze:
Flash999 pisze: Śmiesznym, acz prawdziwym jest stwierdzenie że lepiej działa już roaming Orange w Play. Nie zamraża sesji, nie zrywa połączeń, nie ma kompresji - poza niższą prędkością to same zalety.
Nie ma kompresji bo nie idzie to przez serwery Orange a przez Pleya bo orange tylko udostepnia nadajniki i nie ma to nic wspólnego z kompresją, gdzieś ten artykuł na telepolis był :-)
A co ja napisałem? :smt006 Uwierz mi, działanie roamingu jest mi dobrze znane ;).
Flash999 pisze:Nie zamraża sesji, nie zrywa połączeń, nie ma kompresji - poza niższą prędkością to same zalety.
Ja nie polecę OFnK jako Internet mobilny. Są dni gdzie działa w porządku, ale jak zacznie zamrażać sesję to człowieka krew zalewa. Zdarzały się także sytuacje, gdy upload praktycznie nie istnieje (http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=67680).
Na pewno o niebo lepiej działa T-Mobile, zasięg podobny (NetWorkS!) a pakiety neta też są dość tanie (10 zł - 1 GB, 20 zł - 3 GB, 30 zł - 6 GB). Za doładowanie 50 zł dostajesz 2,27 GB, a dla porównania w Plusie - 4,1 GB.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#698093  autor: manyaky
 14 lut 2014, 02:33
Orange Ekspert pisze:Kompresja grafiki (...) ma na celu szybsze otwieranie stron internetowych, zmniejszenie kosztów korzystania z internetu (zmniejszenie ilości ściągniętych danych wpływa na koszty korzystania z transmisji w przypadku Orange Free na kartę a w wersji abonamentowej wpływa na mniejsze zużycie przysługującego miesięcznego limitu danych)
I nieobciążanie tak bardzo wrażliwej sieci Orange kosztem niewyedukowanych klientów. :wink:
 #909826  autor: manyaky
 07 lut 2017, 01:13
Odśnieżam wątek.

Czy kompresja nadal jest? Jak to sprawdzić?

Czasami mam wrażenie, że jakiś obrazek jest ścięty - ale chciałbym mieć pewność, że to wina Orange.
 #910027  autor: sa
 08 lut 2017, 05:29
manyaky pisze:Odśnieżam wątek.

Czy kompresja nadal jest? Jak to sprawdzić?

Czasami mam wrażenie, że jakiś obrazek jest ścięty - ale chciałbym mieć pewność, że to wina Orange.
Szczerze mówiąc od listopada jadę na necie od orange na 2laptopach i modemie i kompresji nie udało mi się wypatrzeć ,stąd wniosek albo ją złagodzili , albo jestem ślepa jak kret. 8)