• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #24585  autor: bigman
 12 paź 2005, 22:11
Mam pytanie do uzywajacych tego prepaida: jak Wam dziala GPRS? Dzis kupilem ten starter i jednym slowem okreslajac: TRAGEDIA :(
Slabe transfery i na dodatek zrywa polaczenia. Na tym samym sprzecie karta Idei smiga po GPRS, non-stop 5.5 KB/s i zadnych przestoi. W obu sieciach sila sygnalu jest maksymalna. Czym to moze byc spowodowane? Konsultanci w BOK PlusGSM nie potrafili mi odpowiedziec.

#24603  autor: WitekT
 12 paź 2005, 22:42
Poziom sygnału może nie mieć wiele wspólnego z transferami. Twoja stacja może być po prostu obciążona...
 #24610  autor: LukaszB
 12 paź 2005, 22:51
bigman pisze:Mam pytanie do uzywajacych tego prepaida: jak Wam dziala GPRS?
Mi działa bez zastrzeżeń i to nie tylko GPRS, EDGE śmiga aż miło ;-)
Czym to moze byc spowodowane?
To o czym pisze Witek jest prawdopodobne, spróbuj połączyć się o niestandardowych porach np: o 03:00 nad ranem i zobacz jaki będzie efekt.

TELEPOLIS.PL >> telekomunikacja jak na dłoni

#24656  autor: bigman
 13 paź 2005, 01:44
Probowalem sie laczyc przed chwila (1:30 w nocy) i... modem gubi siec (plus). Wlozylem ponownie karte idei i mimo iz modem pokazal troche mniejszy zasieg (o jedna kreske z 5) to bezproblemowo net dzialal. Karte z Idei mam dosc stara 3 lata - jest to tzw czarna karta. Z plusa mam nowa z PlusMega 3. Czy mozliwe zeby to PlusMega zaklocalo prace modemu?

#24678  autor: WitekT
 13 paź 2005, 11:18
A jaki masz modem?
Ale SAT nie powinien w żadnym stopniu zakłócać pracy modemu...

#24688  autor: koralowiec1
 13 paź 2005, 13:37
HEHEHE..... W sierpniu kupiłem sobie Modem USB z aktywacją Internet Plus w Plusie. Przez miesiąc miałem także słabe transfery ok. 2,5 KB/s. Dopiero niedawno modem zaczął działać jak powinien i ciągnie stale 4,5-5 KB/s. Najlepsze jest to, że sam nie wiem czemu tak się stało.
PS. Na początku miałem problemy jakieś z "obudzeniem" SIM. BOK polecał włożenie SIM do normalnego aparatu i próby połączenia się z WAP. Normalnie jaja nie z tej ziemi...
Może Twoja SIMDATowa karta też musi zdobyć jakiś staż w sieci? :wink:

#24690  autor: WitekT
 13 paź 2005, 13:50
To są znane problemy z tą aktywacją w telefonie, a dopiero potem włożeniu jej do modemu. Jednak wystarczy jednokrotnie wykonać taką czynność, potem powinno już chodzić ok. :)

#24723  autor: bigman
 13 paź 2005, 19:09
WitekT pisze:A jaki masz modem?
Modem to ENFORA GSM0110.
WitekT pisze:Ale SAT nie powinien w żadnym stopniu zakłócać pracy modemu...
W ulotce dolaczonej do zestawu SIMDATA juz jest napisane ze nie z kazdym telefonem dziala. Dzis bylem pytac sie w sklepie Plusa (mpunkt) to koles mi powiedzial ze nowe karty Plusa z SAT sa problematyczne dla czesci telefonow. Sugerowal udac sie do salonu firmowego z reklamacja i prosba o wymienie na karte SIM bez SAT.
W ogole modem dziwnie sie zachowuje bo zauwazylem ze restartuje sie na tej karcie co jakis czas, proszac ponownie o pin. Co jeszcze sproboje to nawiazac polaczenie WAP na zwyklym telefonie uzywajac SIMDATY - moze sie "przebudzi" - chociaz wizyta w salonie tez nie wykluczona. Dzis testowalem caly dzien karte Idei na GPRS - chodzi na prawde bardzo ladnie - no ale cena za przesylanie danych..

#24775  autor: koralowiec1
 13 paź 2005, 21:41
A nie ma czasem jakiejś promocji na transmisję danych w Orange/Idea teraz? Usługa Orange World i internet..... jest chyba coś takiego 5 gr/50KB. Ale najlepiej jakbyś wykupił sobie abonament. 60 zł i masz ze wszystkim spokój.

#25829  autor: bigman
 18 paź 2005, 16:30
A wiec tak: sprawdzilem dokladnie modem i co sie okazalo:
- PlusGSM: nie chce sie w ogole laczyc, bez wzgledu czy karta SIM jest z SAT czy nie
- Idea/Orange: loguje sie do sieci kazda karta (sprawdzalem na "czarnej" karcie Idei, SIM Inteligent z JInK oraz zwyklej SIM z POP-a "na okraglo). Pingi w granicach 800-900 ms (norma) oraz transfery na poziomie 45-53 kbit/s (tez norma)
- Era: specjalnie kupilem starter Tak-Tak zeby sprawdzic jak dziala, karta SIM zawiera SAT. Zaskakujace sa parametry transmisji GPRS: Pingi: okolo 450 ms, transfery na poziomie 70-80 kbit/s (staly transfer na poziomie 9.1 KB/s)

Modem jest urzadzeniem klasy 8 (4+1). Moze ktos mi wytlumaczyc skad w sieci Era takie osiagi? W sumie to jestem zdecydowany placic wiecej ("mozesz wiecej placic" hehehe) za jakosc tej sieci. Nie sciagam duzo a GPRS uzywam jedynie do GG, SSH i RSS.

#25832  autor: WitekT
 18 paź 2005, 16:35
Widocznie u Ciebie w okolicy mało ludzi korzysta z transmisji danych w Erze. :)

#25946  autor: gosciu
 18 paź 2005, 20:43
Z moich obserwacji bezprzewodowego dostepu do internetu (uzywam SE 85) wynika, ze Era jesli jest dostepny EDGE hula w okolicach 10-12 KB/s, Plus (te same zalozenia) - 17-22 KB/s, a Idealni (znaczy Pomaranczowi) sa gdzies po srodku. Jesli nie ma EDGE tylko GPRS najlepiej hula Plus. Erzany GPRS jest dramatyczny.
Zaznaczam, ze inaczej (EDGE/GPRS) jest w domu, inaczej np. na dzialce. Teoterycznie najwieksze pokrycie EDGE ma teraz Orange. Plus/Era wydaja sie byc na podobnym poziomie, ale trzeba wziac poprawke na to ze jedni sa tu, a inni tam ;-)
Jakosc sygnalu ma bardzo duze znaczenie. EDGE jest na nia bardzo czuly ;-( Podobno pomaga antena zewnetrzna (niektore karty maja maja odpowiednie wyjscie).

#25947  autor: gosciu
 18 paź 2005, 20:44
I jeszcze jedno: SIMDate odpalilem w karcie bez zadnego klopotu ;-)

#25970  autor: D@rio
 18 paź 2005, 22:22
gosciu pisze:Z moich obserwacji bezprzewodowego dostepu do internetu (uzywam SE 85) wynika, ze Era jesli jest dostepny EDGE hula w okolicach 10-12 KB/s, Plus (te same zalozenia) - 17-22 KB/s, a Idealni (znaczy Pomaranczowi) sa gdzies po srodku. Jesli nie ma EDGE tylko GPRS najlepiej hula Plus. Erzany GPRS jest dramatyczny.
Zaznaczam, ze inaczej (EDGE/GPRS) jest w domu, inaczej np. na dzialce. Teoterycznie najwieksze pokrycie EDGE ma teraz Orange. Plus/Era wydaja sie byc na podobnym poziomie, ale trzeba wziac poprawke na to ze jedni sa tu, a inni tam ;-)
Jakosc sygnalu ma bardzo duze znaczenie. EDGE jest na nia bardzo czuly ;-( Podobno pomaga antena zewnetrzna (niektore karty maja maja odpowiednie wyjscie).
Nie zgodze sie ze z GPRS w Erze jest tak tragicznie. Sam testowalem i uzywalem nie raz i nie bylo zadnego problemu. Testowalem GPRS na N6310i i EGDE Ery na 6820. Obydwa sposoby chodza bez zarzutu, nie zrywa polaczenia ani nic. GPRS w Erze wynosi ok. 4,5kB/s natomiast przy EDGE jakies 11kB/s no czasem troszeczke lepiej (zwlaszcza w nocy). Ale nie ma zadnych problemow z polaczeniem. A wiec jesli o mnie chodzi nie mam powodow do narzekan ;)

#26091  autor: gosciu
 19 paź 2005, 18:09
Uzywasz erzanego GPRS w jakims bardzo szczesliwym miejscu, albo ja uzywam go w jakichs bardzo nieszczesliwych ;-) Opisalem swoje subiektywne odczucia, Ty opisales swoje. Ja pozostane przy swojej opinii, Ty zapewne przy swojej. Takie zycie

#26192  autor: D@rio
 19 paź 2005, 19:57
gosciu pisze:Uzywasz erzanego GPRS w jakims bardzo szczesliwym miejscu, albo ja uzywam go w jakichs bardzo nieszczesliwych ;-) Opisalem swoje subiektywne odczucia, Ty opisales swoje. Ja pozostane przy swojej opinii, Ty zapewne przy swojej. Takie zycie
Uzywam go na peryferiach miasta Lublin. Czerpie sygnal z BTSa 900MHz. I wlasnie w takich godzinach GPRS chodzi w/w przeze mnie parametrach. A wiec nie mam powodow do narzekan. No coz, Lublin to duze miasto ;) moze tutaj Era sie stara poprostu :-) ...ale telefon przy GPRS tez jest wazny i klasa GPRSu ;) ...a wiec moze posiadany terminal Twoj ma poprostu jakies gorsze parametry ;)

#26280  autor: gosciu
 20 paź 2005, 09:37
Uzywam nie telefonu, a karty SE GC 85 co zreszta napisalem w pierwszym moim poscie na ten temat. Parametry wiec sa - IMHO - bardzo dobre

#26287  autor: bigman
 20 paź 2005, 15:17
Jesli chodzi o SIMDATE to chodzi mi bez problemu w telefonie komorkowym. Nie chce zas dzialac w modemie. Jesli chodzi o parametry GPRS Ery - to takie osiagi mam na Os. Zacisze w Zielonej Gorze. Modem jest "GPRS only" a mimo to osiaga transfer ponad 9 KB/s :> Jutro sprawdze jak dziala Era w mniejszym miescie (okolo 14 tys, postawione dwa BTS-y na cale miasto) i dam znac czy rzeczywiscie moze chodzic tak tragicznie jak pisze gosciu.

Z moich wlasnych doswiadczen - zawsze najbardziej bylem zadowolony z sieci GPRS Idei/Orange. Plus zawsze chodzil tak sobie a z Era mam do czynienia pierwszy raz. Potestuje jeszcze w kilku miejscach i jesli bedzie OK to byc moze zdecyduje sie na BLUECONNECT :)

#26306  autor: gosciu
 20 paź 2005, 17:09
Dla ulatwienia dodam, ze mieszkam w polnocnej, europejskiej czesci Kaczogrodu ;-)