• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #5438  autor: robtus
 10 maja 2005, 22:28
Witam, wszystkim wiadomo, że 6230 to fantastyczny telefon, który ma tylko jedną, zasadniczą wadę - nieszczelną obudowę. Jak ją uszczelnić ?.
Pisałem już w tej sprawie do speców z Noki w Polsce, ale odpisali żeby skontaktować się z lokalnym serwisem :lol: Nawet podesłali adresy kilku :lol:
A ma ktoś pomysł jak to zrobić domowym sposobem ? Bez silikonu oczywiście ...

#125799  autor: speque
 20 lis 2006, 16:12
sugeruję pokrowczyk :)

spek

#125819  autor: ywis
 20 lis 2006, 17:18
robtus pisze:który ma tylko jedną, zasadniczą wadę - nieszczelną obudowę.
Roześmiałem się jak to przeczytałem, to nie jest wada, nie można tego tak nazwać, ponieważ większość telefonów które posiadają wymienne obudowy mają ten sam problem, że kurz dostaje się nam pod obudowę jak i wyświetlacz.
robtus pisze:Jak ją uszczelnić?
Kup sobie watę i napchaj do środka :twisted:
To taki żart, a na poważnie, to po co uszczelniać? Wystarczy ściągnąć obudowę (żadna filozofia) i wyczyścić, przecież chyba nie pracujesz w młynie, że dzień w dzień Ci się od razu zabrudzi.
robtus pisze:Pisałem już w tej sprawie do speców z Noki w Polsce, ale odpisali żeby skontaktować się z lokalnym serwisem :lol:
Nic Ci na to nie poradzą. Pójdziesz i Cię wyśmieją ;)

#125930  autor: Lesiu_gda
 20 lis 2006, 22:50
speque chyba troche przesadziles :P
To jest telefon a nie fabryka procesorow.On nigdy nie bedzie szczelny.

#125939  autor: Krisu6230i
 20 lis 2006, 23:05
ywis pisze:Roześmiałem się jak to przeczytałem, to nie jest wada, nie można tego tak nazwać, ponieważ większość telefonów które posiadają wymienne obudowy mają ten sam problem, że kurz dostaje się nam pod obudowę jak i wyświetlacz.
ja tez czepiam sie szczegolow, ale racja... logiczne ze w telefonie z wymiennymi obudowami takie cos sie dzieje, a ze tel w kieszeni to i kurz sie dostaje, nie chcesz kurzu to polecam (z autopsji) siemensa ME45. tu problem nie wystepuje:)
a tzw. pokorowczyk, czyli rozumiem ze ten foliowy kondom to najgorszy pomysl jaki znam, lepiej czyscic tel co jakis czas niz kisic go w tym g....nie:/ a jak dostanie ci sie wilgoc do srodka troszke to robis ie para wodna i penetruje wnetrze sluchawki, sam ocen co lepsze , kurz czy wilgoc :twisted:

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#126047  autor: ywis
 21 lis 2006, 13:37
Jeśli chcesz mieć coś podobnego do N6230 i szczelnego, to proponuje N6233, troszkę droższa, ale przynajmniej problemu nie będziesz miał, który dla mnie nie jest żadnym problemem :-D

#141033  autor: murjak
 12 sty 2007, 21:47
Krisu6230i pisze:kurz czy wilgoc
Odwieczna walka kurzu z wilgocią kto wygra kto ma większe szanse:]

To ja jednak wybiore brak kurzu i wilgoci może by tak wpakował do koszulki i dołożyć kulki z butów i wszystkiego co sie kupuje mogą być kulki co zostają jak sie płyte główną rozpakuje:D nie będzie kurzu ani wilgoci lecz pojawia sie trzeci problem będzie grzechotało:D

#141043  autor: tymis
 12 sty 2007, 22:18
robtus pisze:ma tylko jedną, zasadniczą wadę - nieszczelną obudowę. Jak ją uszczelnić ?
Nie wiem czy da się coś z tym zrobić. Część osób nie widzi takiego problemu, część narzeka mimo noszenia telefonu w marynarkach. To co widziałem u tych ostatnich wyglądało beznadziejnie.
Jak telefon ma skręcane obudowy to zwykle nie ma tego problemu...

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#141195  autor: castagnet
 13 sty 2007, 12:35
Te silikony są dobre, (jak te tanie zegarki "wodoszczelne" z bazaru) :
Wilgoć wpuszczą, ale nie wypuszczą :D :D
Nie zepsuje on telefonu, co najwyzej psuje efekt wizualny :wink:

#141458  autor: dawid333
 14 sty 2007, 12:29
Ja nie mam tego problemu za to mialem go w Nokii 6020. Cala szybka od srodka byla w kurzu.

#152832  autor: PawełS
 13 lut 2007, 11:08
Zaklej taśmą izolacyjną :)

#152862  autor: castagnet
 13 lut 2007, 12:37
Co ma zakleić? Cały telefon?? To już lepszy silikon... :mrgreen:

#152871  autor: PawełS
 13 lut 2007, 13:11
To taki żart miał być :) Chyba mało kto ośmieszyłby sie sklejając telefon taśmą. Jasne, że lepszy silikon

#152881  autor: castagnet
 13 lut 2007, 13:33
ale ja nie cierpie silikonów! One są beznadziejene! Obsługa klawisza kierunkowego 6230i jest dręcząca w silikonie! Poza tym telefon się "poci" po zmianie temperatury otoczenia...
Za darmo nie chciałbym silikonu.

#152883  autor: PawełS
 13 lut 2007, 13:35
Rzeczywiście, obsługa 6230(i) w silikonie jest do kitu... Ale jeżeli nie silikon to nic. Trzeba będzie czyścić telefonik co jakiś czas

#153133  autor: castagnet
 14 lut 2007, 08:15
Nie trzeba czyścić, wystarczy solidnie dmuchnąc :D

#171201  autor: mareksiwek
 06 kwie 2007, 20:05
tylko sobie nie napluj hiehiieehiei