• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #155277  autor: oSA
 20 lut 2007, 18:28
Witam Serdecznie Wszystkich Użytkowników ;)

dzisiaj zakupiłem sobie nową Nokie 6230i przywiezioną z Anglii. Został do niej wgrany język polski i ściągnięty sim-lock.

A więc pierwszy mój problem:

Wszystko z telefonem byłoby OK gdy nie to, że podczas słuchania MP3 wchodzę w książkę telefoniczną (lub wybieram numer z klawiatury) dzownię, rozmawiam, kończę rozmowę i telefon się zawisza. Podświetlanie gaśnie, po 1-3 min. wyłącza się. Następnie włączam telefon, brak tapety chociaż, że była ustawiona :/ Dlaczego tak się dzieje ? Może przez grzebanie w oprogramowaniu ?

Karta pamięci oryginalna, zestaw słuchawkowy także.

Wersja oprogramowania:

Nokia 6230i
V 03.88
28-July-06
RM-72
GSM -1.1
(c) NMP.

Language:
v 03.88
28-July-06
RM72_73_- GSM P1.b

Drugi:

Posiadam oryginalny kabel do Nokii E50 czy mogę go użyć do Nokii 6230i ?

Aaa czy mogę wgrać do tej Nokii jakiś program który będzie mógł łączyć się z moim serwerem w domu przez protokół SSH ?

SSH - INFO

Czy wykonać formatowanie baterii ? Jeśli tak to wygląda to tak:

Rozładowuje na FULL, ładuję 24h i tak 3 razy.

Mam nadzieje, że podałem wystarczającą ilość informacji.

Dziękuje z Góry za Wszelką Pomoc ;)

Pozdrawiam

#155282  autor: esox
 20 lut 2007, 18:50
co do problemu z softem to proponuje wgranie jeszcze raz softu, bo to raczej wina softu byc moze podczas wgrywania PL wystapiły jakies błedy, tam gdzai w wgrwałes PL powinni Tobie to zrobic free tylko powiedz pokaż jaki jest problem

kabel CA-53 jest przeznaoczony również do 6230i bedzie jak najbardziej OK, mozesz smiało uzywac!

co do komunikacji z serwerem to mozesz tylko zapomniec nie ma takiej mozliwosci

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#155288  autor: oSA
 20 lut 2007, 19:01
Dzięki za szybką odpowiedź ;)

POMÓGŁ dla Ciebie.

Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl

#155289  autor: Damiano
 20 lut 2007, 19:05
Co do baterii. Teoretycznie litowo jonowych nie trzeba już formatować, ale ja tam i tak bym zrobił tak jak piszesz, czely 3 razy rozładować do zera i naładować na full :)

A jedyną opcją tego problemu z zawieszaniem jest ponowne wgranie softu, na 90% pomoże ;)

#155292  autor: oSA
 20 lut 2007, 19:19
Damiano, a czemu na 90% ?

Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl

#155296  autor: esox
 20 lut 2007, 19:31
Damiano pisze:A jedyną opcją tego problemu z zawieszaniem jest ponowne wgranie softu, na 90% pomoże
spoko, spoko raczej na 100% pomoze :mrgreen:

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#155310  autor: piwosz
 20 lut 2007, 19:52
kabel na 200 % bedzie dzialal (przed chwila robilem probe)

jak wgrasz soft jak sie nalezy to nie powinno byc zadnych problemow, bez watpliwosci :wink:

:occasion5:

#155396  autor: oSA
 20 lut 2007, 22:41
Podłączyłem telefon przez kabel do kompa, usunąłem przez kompa pliki z karty pamięci (jakieś mp3) wrzuciłem nowe i teraz jak włączam przez odtwarzacz muzyki telefon się zawiesza:/

Idę jutro niech mi nowy soft wgrają ;)

#155409  autor: znal
 20 lut 2007, 23:51
oSA pisze:Wszystko z telefonem byłoby OK gdy nie to, że podczas słuchania MP3 wchodzę w książkę telefoniczną (lub wybieram numer z klawiatury) dzownię, rozmawiam, kończę rozmowę i telefon się zawisza. Podświetlanie gaśnie, po 1-3 min. wyłącza się. Następnie włączam telefon, brak tapety chociaż, że była ustawiona :/ Dlaczego tak się dzieje ? Może przez grzebanie w oprogramowaniu ?
ja miałem podobny problem na sofcie 3.50 z tym ze to co piszesz trwało nie 1-3 min tylko 1-3 sek. co więcej taka sama sytuacja byla też (a moze tylko) wtedy gdy ktoś do mnie dzwonił

soft zmienili mi na 3.70 (już jakiś czas temu) z innego powodu (opisanego zresztą na tym forum) i problem pozostał
na początku nie wiedziałem o co chodzi, dopiero jak 2 raz ktos do mnie zadzwonil w czasie odtwarzania mp3 to sie zorientowalem o co chodzi - to bylo juz po tej naprawie i zmianie softu

oSA jak Twój fon wróci z serwisu to napisz czy pomogło i co dokładnie zrobili (notka w karcie gwarancyjnej) bo nie wiem czy się opłaca uziemiać telefon na pare dni
bo bardzo rzadko się zdarza sytuacja powodująca problem (rozmowa w czasie odtwarzania mp3/mp4)

#155422  autor: Krisu6230i
 21 lut 2007, 02:33
oSA, co do zwiech telefonu to nie wgraj jeszcze raz soft, nowszego nie ma. ale przy sluchaniu muzyki one sie zdarzaja jesli m asz karte 512 albo 1giga to tak czasem sie zdarza, tak samo jak i w np 6280. taka wada mala.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#155446  autor: castagnet
 21 lut 2007, 08:41
Krisu6230i pisze:oSA, co do zwiech telefonu to nie wgraj jeszcze raz soft, nowszego nie ma. ale przy sluchaniu muzyki one sie zdarzaja jesli m asz karte 512 albo 1giga to tak czasem sie zdarza, tak samo jak i w np 6280. taka wada mala.
Wydaje mi sie Krisu6230i że to jednak soft uwalony bo telefon resetuje się cały czas w tym samym momencie (zakończenie połączenia) a nie byle kiedy. Z tą kartą (1GB) to 6230i lubi sie resetować kiedy jej się zachce :D :mrgreen:

#155470  autor: Krisu6230i
 21 lut 2007, 10:01
castagnet, tak tak wiem, dlatego pisze zeby soft zmienil, ale po tym tez restarty moga sie mu zdarzac ze wzgledu wlasnie na ta karte i to juz nie bedzie nic dziwnego...

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/

#155917  autor: znal
 22 lut 2007, 16:35
no ale co z tego ?
1 GB to jeszcze rozumiem, ale 512 MB jest oficjalnie obsługiwane i jeśli nie działa tzn. że telefon nie jest w pełni sprawny, a że ew. ten problem jest nie do rozwiązania (z powodu braku nowszego softu) to już inna sprawa, poza tym nie wiadomo na 100% czy wina leży w sofcie

w sumie z tego co pamiętam to mi resety zdarzały się podczas słuchania muzy z karty 1 GB

#155988  autor: oSA
 22 lut 2007, 19:41
Na razie nie mam kiedy skoczyć wgrać nowy soft, ale jak wgram dam znać co i jak ;)

Można skądś legalnie ściągnąć oprogramowanie do 6230i ? Najlepiej domyślnie z językiem polskim.

#156067  autor: Krisu6230i
 22 lut 2007, 23:59
znal, mi przy 512 tez sie zdarzaly choc nie jakos czesto, i na bank rzadziej niz przy gigówce.
a co do tego problemu zauwazylem ze wystepuje czesto po zmianie listy lub wlaczeniu telefonu i zaladowaniiu wszystkich plikow do playerka, wtedy jakakolwiek szybka operacja, np wyjscie do stanu gotowosci czerwona sluchawka konczys ie (czesto) resetem. jednakze wystarczy odczekac pare chwil (zalozmy minute) i fonik juz reaguje spokojnie na wszystkie nasze komendy, mialem tez inne cuda takie ale to z wczesniejszym softem teraz mam 3.88 i wzgledny spokoj :-D