• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #152401  autor: ulmoz
 11 lut 2007, 21:52
Witam

Od pewnego czasu dziwne rzeczy dzieja sie z moja Nokią 6020. Czasami, kiedy wyjmuje ja z kieszeni pokazuje mi ze nie ma karty sim, nastepnie za pare sekund pokazuje ze karta sim nie jest gotowa i po pewnym czasie wszystko wraca do normy. Wyglada to tak jakby karta SIM tracila na chwile kontakt z telefonem. To samo dzieje sie gdy nacisne mocniej na telefon (tak jakbym chcial go wygiąć po przekątnych).

Czy mozliwe aby przyczyną takich cudów bylo zdjecie sim-locka (zdjąlem go wpisujac kod do telefonu)? Jest jakas szansa ze to nie uszkodzenie mechaniczne telefonu?

Pozdr.

#152402  autor: piotrz
 11 lut 2007, 21:56
a w domu też Ci sie tak dzieje? na mrozie różne rzeczy telefony wyprawiają... :|

#152404  autor: ulmoz
 11 lut 2007, 22:02
to samo jest w domu. temperatura nie gra tu chyba zadnej roli. Samoczynnie takie cos przytrafilo mi sie juz z 5 razy, ale za kazdym razem gdy "wygnę" telefon traci on kontakt z karta SIM.

#152405  autor: Prometo
 11 lut 2007, 22:04
Spróbuj docisnąć tą blaszkę w której trzyma się kartę sim, może tam są jakieś luzy i karta traci goni.

#152415  autor: ulmoz
 11 lut 2007, 22:35
Nie pomoglo. Dociskalem i sprawdzalem czy jest odpowiedni styk. Po wlozeniu karty musialem nawet kombinowac bo po wlaczeniu telefonu wyswietlalo mi "włóż kartę sim".

Czy wina moze lezec po stronie karty SIM czy to jednak ewidentnie telefon? Czy zdjecie simlocka moglo miec na to jakis wplyw?

#152432  autor: dechomenon
 11 lut 2007, 23:16
a więc tak przeprowadź 2 próby..jedna mianowicie włóż tą karte sim do innego telefonu zobacz jak będzie chodzic, druga próba do Twojego telefonu włóz karte sim...i juz bedziesz znał źródło zakłuceń....jeśli Twoja karta nie bedzie chodzic w innym telefonie poprawie tzn. ze nalezy zrobic duplikat, a jeśli bedzie działac to moze coś byc uszkodzne w telefonie!

#152448  autor: piwosz
 12 lut 2007, 00:23
a nie upadl Ci ostatnio? Jesli nie to zrob tak jak dechomenon radzi(swoja sim sprawdz na innym fonie i na swojej z inna sim)

:occasion5:

#152461  autor: castagnet
 12 lut 2007, 08:35
A czy telefon był kiedykolwiek rozkręcany? Może byc słabo dokręcona jedna z dolnych śrubek. Zciągnij przedni panel i sprawdź.