• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #176687  autor: yano
 23 kwie 2007, 09:43
Witam Wszystkich!!!
Jestem nowy na forum, więc z góry proszę o wyrozumiałość. :D
Ostatnio stwierdziłem w swojej Nokii 6230i nastepujący problem: dźwięki klawiszy przy wybieraniu numeru z klawiatury, dźwięki przy zablokowywaniu i odblokowywaniu klawiatury, dźwięki przy zmianie profilu, a także przy włączaniu i wyłączaniu telefonu stały się bardziej piszczące. Chodzi o dźwięki emitowane z głośniczka do rozmów - tak mi się wydaje. W czym może być problem :?: Czy jest to wina głośniczka - dodam, że rozmówców słyszę bez zauważalnych zmian. Znajomy (informatyk i elektryk w jednej osobie) stwierdził, że chodzi o wysokie tony i że najprawdopodobniej oznacza to uszkodzenie głośniczka, który trzeba będzie wymienić. :( Ja jednak nie chciałbym oddawać telefonu do serwisu.
Głośnik, z którego są odtwarzane dźwięki dzwonków oraz mp3 działa bez zarzutu.
Telefon jest na gwarancji - kupiony w salonie ERY w połowie listopada 2006 r.
Proszę o poradę osoby będące w temacie - z góry dzieki za pomoc!!!
pzdr dla wszystkich! :lol:
yano

Motto urzędnika: tu nie ma kultury, tu są procedury!!!

#177013  autor: castagnet
 24 kwie 2007, 10:01
Typowe objawy uszkodzenia głośniczka. Oddaj na gwarancje i po problemie.
A czy telefon sie wpadł Ci do czegoś sypkiego (piasek itp.)?

#177092  autor: yano
 24 kwie 2007, 13:37
Wielkie dzięki za odpowiedź. :D Okazało sie jednak, że powód był prozaiczny - przeczytałem gdzieś na forum, że do głośniczka mogły się dostać jakieś śmieci. Po prostu postukałem telefonem kilka razy mocniej o biurko - pomogło!!! :o Mam nadzieję, że to tylko wina zabrudzenia.
pzdr
yano

Motto urzędnika: tu nie ma kultury, tu są procedury!!!

#177111  autor: george
 24 kwie 2007, 14:08
yano pisze:Wielkie dzięki za odpowiedź. :D Okazało sie jednak, że powód był prozaiczny - przeczytałem gdzieś na forum, że do głośniczka mogły się dostać jakieś śmieci. Po prostu postukałem telefonem kilka razy mocniej o biurko - pomogło!!! :o Mam nadzieję, że to tylko wina zabrudzenia.
pzdr
yano
W tym watku wypowiadalem sie na ten temat... problem bardzo podobny. U mnie pomoglo przedmuchanie itp. Od stukania o biurko caly problem sie zaczal wiec z ta metoda uwazaj :D

Btw. odkrylem nowe dziwne zachowanie tela. Jak mocno dmucham w bok obudowy (chcialem sprawdzic czy moze w ten sposob uda mi sie przedmuchac kurz z wysweitlacza) to telefon ..sie ZAWIESZA :D Zapala sie podswietlenie ekranu i nic nie moge zrobic. dopiero po 30 sek do minuty telefon sie odwiesza. Raz zdazylo mi sie nawet ze na jakis czas przestal dzialac przycisk wlaczajacy telefon ale za nim wyciagnalem z szuflady gwarancje samo sie naprawilo. Ta Nokia w ogole kosztuje mnie duzo nerwow (samopsujace i samo naprawiajace sie wibra, glosniczek no i ostatnio ten wlacznik 8)

pozdr