• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #148340  autor: Agata19
 01 lut 2007, 00:15
mam nastepujacy problem, mialnowicie chodzi o to ze jak dotad wszystko bylo ok ale dzis chcialam zmienic motyw ale nie stety nie moge bo mi wyskakuje " za malo pamieci" no wiec wywalilam wszystko ale to doslownie wszystko co nie potrzebne (zostal tylko ten motyw na ktory chcialam zmienic) i znow to samo sie dzieje i wciaz mi wyskakuje ze nie ma miejsca!!!
co mam zrobic???
pomocy :(

Każdy inny_wszyscy równi

#148344  autor: tomico
 01 lut 2007, 00:34
Dziwne bo to tak jakby mu ramu brakło. Może ty usunęlaś rzeczy z karty pamięci a usuń z pamięci telefonu i może się uda. Możliwe że motyw jest źle zrobiony i się nie chce załadować.

#148436  autor: frgt/10
 01 lut 2007, 09:41
Ja to samo miałem. Pousuwaj rzeczy z telefonu i sprawdź czy działa. Poza tym nawet jak się załaduje to będzie chodził wolno. Mój telefon aktualnie leży w serwisie nokii w sprawie z MMS'ami i właśnie tym Ramem. Zobaczymy jak wróci jak się będzie sprawował.

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#148441  autor: esox
 01 lut 2007, 09:53
Motywy zajmują ogromna ilosc pamieci! Szczególnie te które zawieraja animacje i ikony, powstaja wpisy konfiguracyjne w pamięci tel i to bardzo duuuuze/zawieraja one ustawienia i parametry tematow/
uruchom telefon ponownie /wyłacz i włacz/ powinno to spowodowac przeczyszczenie pamieci z plików tematów/
Moja rada jest taka zeby w 6280/6288 uzywac tematów tak maxmalnie do 200KB.

[ Dodano: 2007-02-01, 10:04 ]
Info: sytuacja ta wystepuje najcześciej gdy zmieniamy czesto tematy np. tak dla sprwdzenia wygladu, jeden po drugim... i wasnie wtedy mamy info "brak pamieci" mozna wtedy sprawdzic stan pamieci telefonu ---> i zobaczymy ze mamy cała pamiec tel/ mimo ze na karcie miniSD mamy duzo wolnego miejsca/.nie ma róznicy czy temat bedzie instalowany z karty pamieci czy tez z pamieci tel. -po instalacji tematu z karty mini SD pliki tematu zostana przeniesione do pamieci tel jako tzw. pliki systemowe.

[ Dodano: 2007-02-01, 10:22 ]
Jesli nie pomaga ponowne uruchomienie tel nalezy usnac pliki z folderu ''systemowego" o nazwie PreviewData lokalizacja folderu: 6280/6288/C:/Gallery/Themepreview/PreviewData

/znajduja sie tam pliki z poprzednich tematów (tapety, wygaszacze, skrypty uruchamiania tematów)/

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#158414  autor: .:IRaS:.
 02 mar 2007, 13:47
Z podobnym zjawiskiem "niskiej pamięci" staram się uporać w moim telefonie. Przyczyna była taka jak opisywana w poprzednich postach: mieszanie profilami. Teraz pamięc strasznie zmalała.

W jaki sposob dostać się do katalogu "systemowego" telefonu z poziomu PC, aby wykasować pliki tymczasowe. W eksploatorze Nokia PC Suite widać tylko katalogi główne, ale żadnych systemowych.

Jaki program wykorzystać??

Pozdrawiam!

#158428  autor: esox
 02 mar 2007, 14:36
najprostszą metodą jest tak jak pisałem właczenie i wyłączenie tel. jesli mamy komunikat "pamiec pelna"

poprawiono znacznie usuwanie zbednych plików systemowych w sofcie v5.92 telefon nie przechowuje juz tylu zbednych plików, aż do ponownego właczenia tylko usuwa je plynnie, ale tez jeszce moze sie pojawic informacja o baraku pamieci.

:arrow:

najlepiej jest przechowywac wszystko na karcie pamieci, a pamiec tel miec tylko na sms bo one prawie nie zajmują miesca :roll:

:arrow:

co do, dostania sie do folderu systemowego to PcSuite nie wyswietla takich folderów, najlepiej skorzystac z MobiMB Mobile Media Browser :D

#164275  autor: bari
 20 mar 2007, 23:59
ja w swojej nokii 6280 zauważyłem taki problem:

kupiłem sobie kartę 2GB kingstona i załadowałem całą muzyką

i problem jest taki, że jak muza załaduje mi się w odtwarzaczu to wtedy filmy klatkują lub leci sam dźwięk w filmie, a obraz jest czarny

po restarcie telefonu filmy chodzą normalnie dopóki nie włączę odtwarzacza

pewnie chodzi znowu o to, że ma za mało ramu :?

ale z pamięci telefonu usunąłem wszystko co się dało i mam jakieś 5,5 MB wolnego

mieliście coś takiego? jak się z tym uporać?

#172261  autor: konrad
 10 kwie 2007, 08:27
czemu nie można tej pamięci jakoś rozbudować o te 70mb ? :? mam styl Orange którzy wazy 900kb i trochę zajmuje pamięci aparatu, nie da sie czegoś "zrzucić" na kartę ?

#172263  autor: esox
 10 kwie 2007, 09:01
konrad pisze:czemu nie można tej pamięci jakoś rozbudować o te 70mb
w 6280 mamy okolo 6MB pamieci telefonu oraz 64MB na dołaczonej w zestawie karcie pamieci miniSD. pamiec mozemy rozbudowac do 2GB wymieniajac karte na wiekszą.

co do braku pamieci to pierwszą sprawa to soft jesli masz soft starszy niz v5.52 to komunikaty o braku pamięci mogą wsytepowac częściej.

komunikat ten wystepuje najczesciej przy zmianie tematów i sciaganiu obrazów z przegladarki internetowej zainstalowanej w telefonie

duze tematy /wielkosc +-1MB/ tzn. takie które zawieraja duzo animacji i są rozbudowane graficznie, powoduja nadpisywanie plików systemowych w pamieci telefonu nawet wtedy gdy temat jest na karcie pamieci.

jesli pojawia sie ten komunikat o barku pamieci najlepiej jest uruchomic telefon ponownie.
co do tematu Orange to mozna go przenies na karte lub usunac z telefonu nie jest on chroniony prawami autorskimi NOKIA.

cześć obrazów mozna przenieść na karte, wszystkie gry i aplikacje mozna usunąć z pamieci telefonu jesli nie są Tobie potrzebne

#172273  autor: konrad
 10 kwie 2007, 09:34
ja dostałem od Orange akurat 128mb ale szczegół, troszkę nie rozumiem dlaczego w takim telefonie mając te ~70mb mam tylko 6mb na te podstawowe elementy bez możliwości rozbudowy o te pozostałe 64mb :? przy innym temacie (ok 70kb) mam wolnego 1,6mb, przy orange.htm mam juz 700kb

żadnych trików co do tej pamięci niestety brak ? :?

ps: jaki jest najnowszy soft dla 6280 ? i jakie są zmiany ?