• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #153441  autor: Krisu6230i
 15 lut 2007, 00:10
Dokonalem backupu danych z pamieci telefony , wylaczajac karte pamieci. Powodem byla zmiana softu z 3,81 na 3,88 po zmianie softu usiluje wgrac dane spowrotem ale nie udaje sie to poniewaz na kablu przy 66% telefon sie restartuje a pc wywala komunikat o zerwaniu polaczenia z telem, ale to akurat logiczne. przez BT dochodzi maks do 66% ale czasem zrywa tez wczesniej.
Wchodzenie do galerii to istna katorga, czasem sie udaje po dluuugim czasie, a niekiedy nastepuej zwiecha. karta pamieci pokazuje z nie jest zapelniona a gdy usiluje do niej wejsc uprzejmie informowany jestem o tym iz karta nie jest sformatowana... ale to nic bo tam nic waznego nie ma. za to stracilem themesy, zdjecia smsy z archiwum i ze skrzynki odbiorczej czesciowo, podejrzewam ze tylko te zostaly ktore sa zapisane na simie (pamiec telefonu nie jest chyba przywracana, a wogole w tej nokii sprawa smsow to jakas pomylka ale to juz inny temat).
w dzienniku pokazuje mi ze owszem polaczenie zerwano ale dane wszystkie przywrocono, poza ustawieniami telefonu, ktore to sa wlasnie przywracane przy 66% operacji, ja jak wyzej napisalem takiego faktu nie odnotowalem, braki sa znacznie wieksze. Bogu tylko dziekuje ze ksiazka tel sie odzyskuje za za kadym razem gdy usiluje zrobic przywracanie.
.Pytanie moje jest takie: naturalnie czy da sie cos z tym zrobic i ktos mial podobny problem albo ma koncepcje na usuniecie owego klopotu,a dwa to czy da sie jakos edytowac plik kopii zapasowej (wiem ze bedize zapewne ciezko gdyz na pewno ejst zabezpieczony poniewaz zawiera wszystkie<poza portfelem> informacje z pamieci sluchawki).

dodam tylko ze pc fiut zachowywal sie normalnie podczas backupu i wczesniej tez nie sprawial zadnych klopotow. wersja najnowasz dostepna , bodajze 6,82.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#153454  autor: castagnet
 15 lut 2007, 08:41
Krisu6230i miałem taki sam problem. Zrobiłem backup na sofcie 3.80 bo chciałem zmienić na 3.88. I jak wgrywalem backup to wywalało zerwanie połączenia przy wiadomościach. Skopiowałem do telefonu osobno wszystko po kolei, ale wiadomości już nie odzyskałem.Zaznacz poprostu przy wgrywaniu wszystko prócz ustawień- bo przy tym wywala błąd.Powinno Ci wgrać wszystko bez ustawień.
Zauważyłem też, że jak włącza się wygaszacz to wywala zerwanie połączenia, czyli czekałem aż się włączy i dopiero puszczałem transfer.

#153479  autor: Krisu6230i
 15 lut 2007, 10:27
castagnet, dobrze ze mi przypmniales: z wygaszaczem to jescze sa takie jaja ze jak sie zalacza to mam efekt znany min z samsuna z tym ze to chyba nie jest normalne, kalwaitura ledwo sie swieci a ekrean troche mocnie ale na pewno nie jest to normalne.
a jesli chodzi o wgrywanie danych to ja nie mam juz ich skad przywrocic bo to bylo robione troche "na szybko" i gdzie w pcfiucie jest mozliwosc wyboru tego co chcesz przywracac? tam ejst tylko wybor w ustawieniach co ma byc backup'owane.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/

#153491  autor: piwosz
 15 lut 2007, 11:05
tak,chyba backup pcsuit jest niedoskonaly :roll: jak robilem powrot na e50 to owszem wrocila wiekszosc(dlaczego nie wszystko :?: ) a a z tym samoczynnym podswietlaniem tez tak mialem jak jeszcze 6230i uzywalem. Nawet wygaszacz sie nie wylaczal... Nie znam przyczyny...

#153499  autor: Krisu6230i
 15 lut 2007, 11:24
ale moze dlatego ze na e50 wracales z czegos innego, to wtedy normalne ze wsystkiego ci nie przywroci, a podswietlanie samoczynne w 6230i to inna historia bo sie tak dzieje gdy spada ci kreska baterii. ale u mne to wyglada inaczej jescze.

#153520  autor: castagnet
 15 lut 2007, 12:40
Krisu6230i pisze:gdzie w pcfiucie jest mozliwosc wyboru tego co chcesz przywracac?
Wydawało mi się że jak wybierasz kopia zapasowa i później 1 lub 2-ga pozycja - przywróć dane z Pc do Gsm- to następnie "zachaczasz ptaszkami" co chcesz wgrać:
-kontakty
-pliki
-MMC

U mnie tak jest na 6230i przez BT. Jak robisz backup to wybierasz i jak chcesz wgrać spowrotem to tez wybierasz.

#153533  autor: Krisu6230i
 15 lut 2007, 13:22
wiec tak, wersje pcfiuta mam 6,82,22,0
program do backupu to content copier 3,0
wybierajac piewsza opcje (uwtorz kopie zapasowa) jak i druga (przywroc) nie mam mozliwosci wyboru co chce przywrocic.
testowalem wlasnie na kablu i bt. przez irde mi sie nie chce.

#153549  autor: castagnet
 15 lut 2007, 14:50
Raczej nie zależy to od rodzaju połączenia.
Ja mam PC Fiuta oryginalnego co był z 6230i i dziala mi to tak jak opisywałem bez problemu. Jutro napisze co to za wersja bo dziś nie mam fizycznie możliwości.

#153557  autor: Krisu6230i
 15 lut 2007, 15:14
castagnet, wiem ze nie zalezy do rodzaju polaczenia.
sprawdz ta wersje, bede wdzieczny, dzieki.

#153563  autor: piwosz
 15 lut 2007, 15:24
Krisu6230i pisze:ale moze dlatego ze na e50 wracales z czegos innego, to wtedy normalne ze wsystkiego ci nie przywroci
zrobilem teoretycznie pelna kopie zapasowa jednak nie wszystko wrocilo... :roll:

#153564  autor: esox
 15 lut 2007, 15:31
No od wersji 6.8 NOKIA tak cudownie udoskonalila PcSuite, ze: backup zawsze robiony i przywracany jest z ,,automatu''. Jest z tym mnóstwo problemów! Brak możliwosci wybrania danych podczas tworzenia kopii zapasowej. Tak jak pisalem wczesniej np.6280 z Orange, po wgraniu do tel no brand np.6280/6288 tracimy aktywny tryb gotowosci! Bez mozliwosci przywrócenia go w ustawieniach tel! OrangeMenu nie zostaje wgrane. Aktywnyw Tryb Gotowości można przywrócić dopiero po przez czysta kopie tel.
Co do portfela w 6230i to dane sa kopiowane i zachowane w pliku kopii zapasowej! We wczesnejszych modelach np.6310i portfel nie byl zachowywany w kopii zapasowej!
Próbowaliście przeinstalowac PcSuite i wgrac backup do czystego tel - bez żadnych danych i ustawień? napewno dotyczy to wersji PcSuite 6.8.

w wersji 6.7 byla mozliwośc wybrania poszczególnych składników backupu

[ Dodano: 2007-02-15, 15:33 ]
a jescze najlepsze jest to ze nowsza wersja PcSuita nie jest w pełni kompatybilna z poprzednia wersją!
Nie czyta plików z poprzednich wersji.
Dla mnie taki produkt to porażka!

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#153588  autor: Krisu6230i
 15 lut 2007, 16:47
rzecz byla w karcie mmc... problem rozwiazany. szczegoly podam pozniej ;)

-----------------------edit-------------------------
chodzilo o to ze karta nie byla wlozona dokladnie, nie mialem wczesniej jak tego sprawdzic wiec dopiero dzis udalo mi sie dorwac sluchawke i pokombinowac.
troche w tym zasluge ma kobieta, ktora jest wlascicielka tej sluchawki:)
jedyny mankament calej operacji to to ze nie przywrocilo w ksiazce tlefonicznej grup :|

#153804  autor: castagnet
 16 lut 2007, 08:20
Krisu6230i sprawdziłem wersje PC Fiuta na której możesz wybierać poszczególne składniki Backup'a: 6.5.12
A jeżeli chodzi o Nokia content copier: 2.0
Ja mam tego PC Fiuta i nie narzekam. Po co mi nowszy?

#153834  autor: Krisu6230i
 16 lut 2007, 10:45
castagnet, skoro stara wersja jest ok, to nie ma sensu zmieniac, mi po prostu wygodniej wziac instalke z netu:)
gdzies tu czytalemze starsze wersje sa ubozsze w stery i chyba to jest prawda bo na tej npwej i ogolnie od 6,80 nie mam klopotow z polaczeniami

#153840  autor: castagnet
 16 lut 2007, 11:04
Ja na 6.5 też nie mam żadnych problemów z połączeniem telefonu przez BT.
Ale jak juz tak wolisz to ok. A nie masz w zestawie z telefonem płyty z PC Suite??

#153841  autor: Krisu6230i
 16 lut 2007, 11:11
castagnet, mam mam ale pudelko lezy w piwnicy, a w pudelku plytka ;) jest ok, tyke troche wlasnie brakujetego wybierania przy backupie bo po co ma mi robic kopie ustawien skoro i tak ich nie przywraca...

#153845  autor: castagnet
 16 lut 2007, 11:16
Ale jak zaznaczysz sobie backup samych ustawień to później je przywrócisz.

#153848  autor: Krisu6230i
 16 lut 2007, 11:20
musialbym wrocic do starsxzej wersji a wole nie kombinowac, bo narazie wsystko sie laczy dobrze i bezproblemowo, swoja droga nie wiem skad pomysl uszczesliwiania userow na sile, skro nie chce wszystkiego sobie backuup'owac no fotek to po co mi je zgrywa? content copier w wersji 2 widac jednak lepszy byl troche, pod tym wzgledem.
ale bedzie uz tej dyskusji, problem rozwiazany - to najwazniejsze.
gdybym mial ten telefon przy sobie to bym chyba wpadl wczesniej na to i nie pisalbym nawet. ech...

#154228  autor: marcinb
 17 lut 2007, 15:37
Panowie, a może na to znajdziecie radę?

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.