• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #150465  autor: Maciat
 06 lut 2007, 01:58
Witam
Prosze odpowiedzcie mi na jedno pytanie.. Dlaczego nie wykrywa mi telefonu przez irde ?
Uzywam PC Suite (a raczej uzywalbym gdyby to bylo mozliwe:)
Pozdrawiam

>>> Maciat <<<

#150471  autor: castagnet
 06 lut 2007, 08:25
Musisz mieć zainstalowane (prócz Nokia PC Suite) sterowniki od iRDy, jak już je zainstalujesz, następnym krokiem jest zainstalowanie Nokie PC Suite.
Później podłączasz Irde do PC , w telefonie też włączasz. Odległość nie powinna przekraczać 0,5 metra.
Włączasz PC Suite, wchodzisz w "uzyskaj nowe połączenie" (na dole) i wybierasz
"płącz przez podczerwień."
Powinno wykryć twój telefon.

#150473  autor: frgt/10
 06 lut 2007, 08:30
Zasady tytułowania postów to #1. #2 - wszystko to co napisał castagnet :D

btw. a masz w ogóle adapter irda w kompie? :D i czy na pewno robisz to blisko i irda z irdą, a nie jak bt, że kładziesz gdzie chcesz?

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#150480  autor: esox
 06 lut 2007, 09:31
Tu nie potrzeba żadnych sterowników! Nokia PcSuite ma w pakiecie wszystkie sterowniki! Twój problem to prawidłowe ustawienie modułu IrDA, bo IrDA w Nokia nie współpracuje poprawnie z wszystkim urządzeniami nadawczo-odbiorczymi IrDA- tylko trzeba w panelu sterowania-Łącze podczerwieni-urządzenia podczerwieni-wybrać odpowiedni typ urządzenia nadawczo-odbiorczego! Napisz jakie tam masz urządzenia! {każde port IrDA ma przeważnie 3 urządzenia nadawczo-odbiorcze!}

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#150492  autor: Krisu6230i
 06 lut 2007, 10:16
Maciat, a byc moze ty przy instalacji tlefonu wybrales sterowniki nokii? to trzeba wybrac te pierwsze z gory z certyfikatem windy i wtedy wsztstko smiga (standardowe), przynajmniej u mnie tak jest.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#150511  autor: castagnet
 06 lut 2007, 12:33
esox pisze:Tu nie potrzeba żadnych sterowników! Nokia PcSuite ma w pakiecie wszystkie sterowniki!
Zapewniam Cie esox że nie wszystkie

#150521  autor: esox
 06 lut 2007, 13:14
castagnet najpierw polecam to sprawdzic- Wersje PcSuite NOKIA od 6.8 maja wszystkie sterowniki do IrDA w pakiecie tak samo steriowniki do cabli!

Moge Ciebie nawet zapewnic....

#150567  autor: castagnet
 06 lut 2007, 16:02
esox pisze:steriowniki do cabli!
Do cabli też, no co ty? A co to jest cabel??

Jak kupisz jakąś tanią chińską irde to musisz miec do niej sterowniki!
Ja już się o tym przekonałem, a jeżeli chcesz się kiedyś niemiło zaskoczyć to dalej żyj ze swoją świadomością.

#150649  autor: esox
 06 lut 2007, 18:26
No, nie wiem czy wiesz ale sterowniki do IrDA potrzebne sa tylko wtedy gdy telefon sluzy jako modem! I to jeszcze nie sa konieczne! Bo mozna skonfigurowac połączenie ręcznie/bez zakładki Łączenie z Internetem w PcSuiteNokia/ na tzw.standardowym modemie -na sterownikach Xp. Co do IrDA, czy to markowa czy nie, tak jak wiekszosc elektroniki produkowana jest w Chinach lub innym azjatyckim kraju.... 99% Portów IrDA nie wymaga dodatkowych sterowników i są instalowane w systemie Xp automatycznie! Co do telefonów Nokia czesto trzeba wybrac odpowiednie urządzenie nadawczo-odbiorcze w porcie IrDA i gotowe!

Ps.Co do ,,cabli" za dużo pisze po angielsku... I często właśnie zamieniam polskie k na c...-przyzwyczajenie...wiem wiem, Polska= język PL :-)

[ Dodano: 2007-02-06, 18:33 ]
Maciat- Może to banalne ale mam pytanie czy masz wybrane połączenie IrDA w NokiaPcSuite w zakładce Zarządzanie Połączeniami?

#150656  autor: lukasm
 06 lut 2007, 18:35
A czy może masz tanią irdę z Allegro?

#150894  autor: piwosz
 07 lut 2007, 03:55
ja jak kupowalem podczerwien to po wlozeniu wtyczki do usb szukal sterownikow, mialem dolaczona plytke ze sterownikami wiec problemu nie bylo :) jak cos tu masz ode mnie sterownik(moze zadziala z Twoja Irda):

http://rapidshare.com/files/15287577/sterownik.rar.html

wypakuj to do jakiegos folderu i wskaz ten folder jak Ci o to 'kreator znajdowania...' poprosi.

nastepnie (jesli ten sterownik zadziala) uruchom pcsuit i kliknij na 'uzyskaj polaczenie'

typ polaczenia -> polaczenie na podczerwien

odpal w telefonie podczerwien i umiec tak zeby odbiorniki sie "widzialy"(czyli skieruj adapter irda na prawy bok telefonu z odleglosci ok 10-15cm)

pomysli,pomysli i zalapie.... :D bynajmniej ja tak zrobilem i zadzialalo (jeszcze z moja n6020)

powodzenia!!!

:occasion5: