• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #124691  autor: Blondyn28
 17 lis 2006, 10:16
Za każdym razem jak wyciągnę baterię musze wpisywać godzinę i datę. Kiedyś tego nie było. Nie wiem gdzie jest i czy w ogole jest bateria która za to odopowiada. Powiedzcie mi cos na ten temat

#124712  autor: ywis
 17 lis 2006, 12:02
Blondyn28, hm... to normalne że się resetuje pamięci, jeśli wyciągniesz baterię na chwilę, to wtedy Ci się zegar i data nie resetuje, natomiast jeśli wyciągasz na dłuższą chwilę, to musisz liczyć się z tym, że będzie reset ustawień daty jak również zegara. To normalna rzecz, aczkolwiek jest już to poprawiane w coraz to nowszych telefonach jakie wchodzą na rynek.

#128591  autor: art
 29 lis 2006, 18:26
Mam to samo...

Dziwne wlasnie jest to ze wczesniej tak nie bylo, to znaczy jak wyjmowalem baterie nawet na dluzsza chwile to po jej ponownym zalozeniu nie musialem do nowa ustawiac daty i godziny, od jakichs 3 meisiecy jednak cos sie zmienilo i teraz jak wyjme baterie to bez znaczenia czy na dlugo czy na krotko data i zcas zawsze sie restartuja i musze wklepywac od nowa...

ciekawe

Nokia N95 8GB + Abonament w sieci Era (Nowy Komfort)

#128596  autor: RobertX
 29 lis 2006, 18:34
Hmm moze jest jakas bateryjka za to odpowiedzialna!? Tez mialem takie wrazenie przy tym fonie...
 #131018  autor: marcinb
 08 gru 2006, 12:33
Blondyn28 pisze:Za każdym razem jak wyciągnę baterię musze wpisywać godzinę i datę. Kiedyś tego nie było. Nie wiem gdzie jest i czy w ogole jest bateria która za to odopowiada. Powiedzcie mi cos na ten temat
Tu tez troche o tym było

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#131077  autor: marektomek
 08 gru 2006, 16:22
art pisze:Mam to samo...

Dziwne wlasnie jest to ze wczesniej tak nie bylo, to znaczy jak wyjmowalem baterie nawet na dluzsza chwile to po jej ponownym zalozeniu nie musialem do nowa ustawiac daty i godziny, od jakichs 3 meisiecy jednak cos sie zmienilo i teraz jak wyjme baterie to bez znaczenia czy na dlugo czy na krotko data i zcas zawsze sie restartuja i musze wklepywac od nowa...
dokładnie mam to samo...... nawet na chwilke jak wyciągne to jest lipa i trzeba ustawiac od nowa, a jeszcze niedawno mogłem wyciągnąć baterię na dobre pół minuty i było ok

#131812  autor: enigma1024
 10 gru 2006, 22:01
mniej wiecej przez rok uzywania telefonu moglam wyjac baterie na baardzo dlugo i godzina sienie zresetowala, a teraz przy kazdym nawet najkrotszym wyjeciu baterii musze date i godzine wpisywac, wiec cos w tym jest...

#131898  autor: Paramarimbo
 11 gru 2006, 08:47
No bo dali mały kondensator taki mały akumulatorek i dlatego tak krótko trzyma jak by dali większy to by więcej trzymał

C-60 > C-75 > 6230i

#131904  autor: frgt/10
 11 gru 2006, 09:00
Paramarimbo pisze:No bo dali mały kondensator taki mały akumulatorek i dlatego tak krótko trzyma jak by dali większy to by więcej trzymał
enigma1024 pisze:mniej wiecej przez rok uzywania telefonu moglam wyjac baterie na baardzo dlugo i godzina sienie zresetowala, a teraz przy kazdym nawet najkrotszym wyjeciu baterii musze date i godzine wpisywac, wiec cos w tym jest...
Chyba jednak nie. Po prostu coś tam się musiało popsuć, skoro najpierw działało normalnie, a dopiero teraz coś się wali.

Enigma - po prostu nie wyjmuj baterii :P Obstawiam, że gwarancji już nie masz więc raczej serwis nie pomoże, ale może jakiś update softu?

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#132490  autor: majkel2020
 13 gru 2006, 13:20
ech, widze ze znowu musze co nieco rozjasnic ludziom w glowach:
w telefonie masz baterie podtrzymujaca, ktora powinna trzymac ustawienia daty i czasu po tym jak wyjmiesz baterie, skoro mowisz, ze za kazdym razem po wyjeciu baterii musisz wstukiwac date i godzine, to najzwyczajeniej w swiecie masz ta bterie juz slaba, albo odlutowala Ci sie z ktorejs strony i nie styka w srodku jak powinna, ja wczoraj wyjalem baterie na okolo 10 minut i po wlozeniu nie muisalem nic ustawiac, jak byla poprawna godzina tak i zostala. Nie jest to jakas szczegolna wada. Jezeli Cie denerwuje to rozkrec sobie telefon i zobacz jak wyglada sprawa z ta bateria, moze jej najzwyczajniej w swiecie tam nie ma, a jezeli jest to sprawdz czy styka tak jak powinna, jezeli i to jest dobrze to po prostu ja wymien. Tyle

#132494  autor: b@sho
 13 gru 2006, 13:26
majkel2020 tak jak mowisz, w kompach jest tak samo, mala denrwujaca bateryjka ktora potrafi napsuc mnostwo krwi jesli kots nie wie co sie dzieje :wink: swoja droga w siemsie s40 bateryjka ta jes praktycznie na wierzchu, a teraz to trzeba tele rozkrecac :|

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#132531  autor: gomez1982
 13 gru 2006, 15:23
Owszem jest bateria nawet w 6310 była już.Musisz ją po prostu wymienić na nową.Zobacz jakie bateryjka ma oznaczenia i kup taką samą.

#132545  autor: marcinb
 13 gru 2006, 16:38
majkel2020 pisze:Jezeli Cie denerwuje to rozkrec sobie telefon i zobacz jak wyglada sprawa z ta bateria, moze jej najzwyczajniej w swiecie tam nie ma, a jezeli jest to sprawdz czy styka tak jak powinna, jezeli i to jest dobrze to po prostu ja wymien. Tyle
:? No to teraz zgadnij człowieku co jest co - gdzie ona jest, a jak nie wiesz gdzie to pewnie jej nie ma. :|
Jakiś 'schemacik' by się przydał albo foto kogos kto rozkręci i 'poniucha'.

#132579  autor: majkel2020
 13 gru 2006, 18:03
nie chce Cie obrazac ale na prawde trzeba byc kretynem zeby na plycie glownej nie zauwazyc baterii, nie potrzeba do tego zadnego schematu bateria wyglada jak... bateria np, w zegarku, jest moze troche grubsza, zobacz co ja boli i wymien a jak nie styka to podlutuj czyms delikatnie od i cala filozofia, nie wiem po co Ci schematy ale jak juz tak koniecznie chcesz to w sieci jest pelno manuali google.pl l Twoim przyjacielem, pozdrawiam

#132734  autor: marcinb
 14 gru 2006, 07:45
majkel2020 pisze: nie potrzeba do tego zadnego schematu bateria wyglada jak... bateria np, w zegarku, jest moze troche grubsza,
Telefon otwieram raz na '5 lat'. To po pierwsze, Po drugie dałem swoją N6230 do 'przeglądu' w wakacje, zmiana softu, problem z 'widzeniem' pełnej wielkości karty pamięci i sprawdzenie baterii podtrzymującej zegar. Cóż mi powiedzieli 'panowie specjaliści', że ta niby jakas bateryjka działa, jest z nia wszystko w porządku, a zegar i tak sie resetuje. Ich diagnoza: ten typ tak ma, bateria odpowiaada za cos innego. I tyle.
Powtarzam tylko co mi powiedzieli. Nie jestem panem Słodowym i nie chce sie wymądrzać.

#132741  autor: majkel2020
 14 gru 2006, 08:59
tzn ze w tym serwisie masz d@@a nie fachowcow, kazdy szanujacy sie serwisan tnie powie klientowi "ta bateria jest od czego innego ale nie powiemu Panu od czego" bo ta bateria jest wlasnie od podtrzymuwania zegara, a ten typ tak nie ma, skoro napisalem ze moja nokia nawet po 10 minutach bez baterii trzyma zegar. No sorry ale ze slonca energii na to nie bierze :P a skoro nie chce Ci sie ruszac fona to lepiej daj sobie spokoj i przyzwyczaj sie do swojego stanu rzeczy

#132780  autor: b@sho
 14 gru 2006, 13:11
dokladnie bateria na plycie glownej czy kompa czy komorki sluzy do tego samego :wink: pozatym jesli ten typ by tak mial (a nie sadze ze tak ma) to na forum bylo by mnostwo o tym :wink: apropo ten serwis to przy komisie byl czy autoryzwoany :?:

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#133328  autor: marcinb
 16 gru 2006, 14:33
majkel2020 pisze:tzn ze w tym serwisie masz d@@a nie fachowcow
Być może, uważałem że są dobrzy w tym co robią ponieważ gdy jeszcze używałem N6310 zrobili mi z nią to co chciałem bez żadnych skutków ubocznych.
majkel2020 pisze: a ten typ tak nie ma, skoro napisalem ze moja nokia nawet po 10 minutach bez baterii trzyma zegar. No sorry ale ze slonca energii na to nie bierze :P a skoro nie chce Ci sie ruszac fona to lepiej daj sobie spokoj i przyzwyczaj sie do swojego stanu rzeczy
Nie nie. Skoro piszesz, że tak nie powinno być jeszcze raz wezmę się za to. Akurat ta 'drobnostka' bardzo mi przeszkadza. Chociaż nie robi się tego często, ale przy jakimkolwiek wyciągnięciu baterii (zamiana karty sim, wyciąganie karty pamięci) resetuje się zegar i data, jest to dla mnie irytujące - nie w takim telefonie, w jakiejś N1600 tak ale nie w tym. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-12-16, 14:36 ]
b@sho pisze: ten serwis to przy komisie byl czy autoryzwoany :?:
Przy komisie :lol:
Ale jak pisałem wyżej, jak dotąd byłem zadowolony z ich usług.

#134898  autor: castagnet
 22 gru 2006, 09:45
Baterie Nokia montowala do modeli "wyzszej" polki. bez znaczenia jak dawno to bylo. Np. moja zabytkowa nokia 5110 ma baterie(ktora dziala do dzis (6lat)). Natomiast nowsze modele od niej np.3510i nie maja baterii bo to telefony dla "szarych" ludzi (bez obrazy oczywiscie).