• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #888372  autor: marson
 22 wrz 2016, 17:50
Witam

Piszę z Zamościa (woj. Lubelskie), jestem zainteresowany internetem internetem LTE z Playa, patrząc na mapę zasięgu widzę, że wg. niej powinienem być w zasięgu LTE advanced czy jak kto woli LTE ultra, poszedłem więc do salonu, żeby złożyć zamówienie na internet i dobrałem router Netgear AC810S ale sprzedawca upierał się, że to nie ma sensu bo przecież i tak w Zamościu nie ma LTE ultra i to strata pieniędzy. Czy jest tu ktoś na forum kto jest w stanie sprawdzić jaki jest stan faktyczny w mojej lokalizacji, jeśli ktoś mógłby powiedzieć coś wiięcej to mógłbym podać na pm dokładny adres.
 #888383  autor: Pawel1945
 22 wrz 2016, 19:37
Witaj,
No podziwiam logiczne myślenie konsultanta...jak nie ma to co, sprzęt nie działa?! Dobra konkrety- http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 59&zoom=13 masz trzy stacje z pozwoleniami, teraz piszesz lub dzwonisz czy na tych trzechnadajnikach są uruchomione częstotliwości Lte 800 i 2600Mhz. Jeszcze kwestia jaki router, fczy musi być mobilny i czy chcesz się wiązać umową? Alternatywa e5186 na olx ~550zł i play na kartę za 49zł 100GB
 #888387  autor: marson
 22 wrz 2016, 19:49
Dzięki za odpowiedź, co do pytania o umowę to powiem w ten sposób, docelowo plan mam taki, żeby właśnie kupić kartę i modem we własnym zakresie a umowę chcę wziąć na test, jak będzie działać to wtedy oddam sprzęt i kartę i później kupię sprzęt na wolnym rynku... Jak nie będzie działać to jedyne co będę stratny to chyba 30 zł na aktywację a nie 500 na modem, którego już tak łatwo nie zwrócę, fakt można go będzie używać bez agregacji tyle, że wtedy równie dobrze można kupić modem za 100 zł na allegro i wyjdzie na to samo a z kolei trzymać modem na lepsze czasy nie ma sensu bo wiadomo przecież jak szybko sprzęt tanieje.
 #888388  autor: bed
 22 wrz 2016, 19:52
To, że być może teraz nie ma LTE-A, nie oznacza że za miesiąc nie będzie. Skoro połowa stacji w mieście ma pozwolenia na L800 i L2600 to oznacza, że przymierzają się do uruchomienia LTE-A i kwestią czasu są kolejne pozwolenia i zapewne kolejne włączenia.

Czy to już działa? Sam powinieneś sprawdzić, chyba że ktoś tutaj jest akurat z Zamościa i sprawdzał już jak to wygląda.
 #888390  autor: Pawel1945
 22 wrz 2016, 20:05
Możesz sobie ściągnąć takie coś i sprawdzić co tam w eterze piszczy - https://play.google.com/store/apps/deta ... lnet&hl=pl tylko pamiętaj lte ma swoje kaprysy-obciążenie nadajnika, limity itp. zależy jakie masz wymagania. Jeśli masz jakiegoś dobrego dostawce po kablu(światło lub jakieś upc,vectra lub lokalny) to ja bym nie wchodził w lte. Zadzwoń do bok lub napisz oni powiedzą czy na danej stacji już jest uruchomione.
 #888415  autor: marson
 22 wrz 2016, 21:51
LTE ma być dla mnie łączem zapasowym, na co dzień mam VDSLa od orange, światełka na razie nie chcą dać a przy okazji liczę na ciut lepszy upload po LTE niż ok 8 Mbps na VDSLu, mam OwnClouda i szybki upload się przyda.
 #888417  autor: bed
 22 wrz 2016, 21:57
No to akurat LTE-A nic do uploadu nie ma. Upload zależy od tego w jakim "głównie" paśmie siedzi modem. Jak będzie na 2600 to upload będzie taki na ile pozwala to pasmo, jak 1800 to na tyle ile pozwala 1800. Wysyłanie się nie agreguje, niestety.

Czyli... Wysyłanie tak naprawdę możesz sprawdzić już teraz biorąc zestaw do testów, a po włączeniu LTE-A (razem z 2600 i 800 MHz) w Twojej okolicy pewnie wzrośnie, zresztą tak samo jak sama prędkość ściągania.
 #888419  autor: sindikat
 22 wrz 2016, 22:08
Ktoś mądry pisał kiedyś, że agregacja zadziała wtedy i tylko wtedy, gdy odbierany sygnał jest z tego samego sektora. 800 MHz dociera dalej. 2600 penetruje znacznie bliżej.
Jak jeżdżę z S5 Neo i obserwuję sytuację to wynika, że LTE-A działa na prawdę tylko blisko stacji.
 #888420  autor: Pawel1945
 22 wrz 2016, 22:15
Nic dodać, nic ująć :) musisz zrobić testy opów. Jednym słowem nie masz co tego netgeara kupować bo cena ,,kosmiczna"(jeżeli zależy tobie tylko na uploadzie), możesz kupić e3327 lub b315(tylko na gwarancji bo padają-mi padł po 9 miesiącach) bo upload tak jak bed napisał się nie agreguje niestety.Możesz też podjechać pod stację i wymusić konkretne pasmo na komórce i sprawdzić na speedteście przynajmniej tego opa co masz teraz.
 #888427  autor: bed
 22 wrz 2016, 23:32
sindikat pisze:Jak jeżdżę z S5 Neo i obserwuję sytuację to wynika, że LTE-A działa na prawdę tylko blisko stacji.
LTE-A może działać znacznie dalej niż przy stacji, ale wszystko zależy od tego jakie pasma można agregować. Dla przykładu 800+1800 będzie można agregować znacznie dalej niż 1800+2600, gdzie ten ostatni ma bardzo mały zasięg. Do tego zależy też w jakiej pozycji znajdujemy sie w stosunku do sektora.