O, to moja działka więc chętnie się wypowiem. Nie będe się przechwalał, ze pracuję dostawcy intrentu i dysponuję prawie nielimitowanym (max 1Gbps) łączem. Powiedzmy, ze mam 300mbps symetryczne i router Dual Band. Zauważyłem, że Android był w stanie wykorzystać ok 1/10 tego łącza. Zawsze zastanawiałem się, czy to wina karty wifi czy procesora ale ostateczna dpowiedź otrzymałem dopiero po przejściu na IOSa.
Jeszcze słowem wstępu: na prędkość nie ma takiego wpływu pasmo (2,4 GH/5GHz) co standard i szerokość kanału. Dla dual n w 40mhz max to 300mbps chociaż realny speedtest na poziomie połowy z tego to bardzo dobry wynik. Analogicznie jest dla 20Mhz (150mbps, 70-80 w realu)
Tyle poszlo mi na lapku z kartą Intel Dual Band 7260-AC w paśmie 2,4Ghz:

A tyle max idzie w 5Ghz:

Chociaż w 5Ghz wyniki z reguły oscylują w granicach 120mbps. Co ciekawe, na iPhone 5s wyniki sa zupełnie odwrotne i potwierdzają to co mówiłem wcześniej (produkt spod znaku jabłuszka spina się w 20Mhz tylko):

To jest w 2,4Ghz, poniżej w 5Ghz:

A na Androidzie (Xperia SP LTE, też Dual Band i tylko 20Mhz) oscylowało w granicach 40mbps na 5Ghz i max chyba 39mbps raz popłynęło na 2,4. Odpowiedzią był procesor i system operacyjny.
Co do tej niewidoczności sieci 5Ghz, zauważ, że w obrębie budynków dozwolone są tylko kanały 5180-5320Mhz a routery dodatkowo potrafią pracowac w 5500-5700 a nawet w całym paśmie 4920-6100Mhz. Producenci telefonów chcąc uzyskać CE na kartonki muszą przestrzegać norm i używać tylko tych kanałów indoor'owych