• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #835274  autor: Halset
 16 lis 2015, 23:27
Jest mały problem, który próbuje jakoś z bratem rozwiązać.
Otóż, mój brat kupił mieszkanie nowe u dewelopera i jest problem z zasięgiem w windach i w garażu podziemnym. W windzie mamy typową klatkę Faradaya. Drzwi się zamykają a Ty jesteś odcięty od świata.
W garażu i w piwnicach natomiast - blisko bramy wjazdowej jest zasięg ale w całym garażu jest szczątkowy w niektórych miejscach i to nie zawsze (jak wiatr zawieje) na E w granicach -111 -116 dBm ( i tylko Plus i TM i do tego - w jednym miejscu jest Plus, w innych Tmobile. Playa brak, Orange tylko przy bramie wjazdowej) . Czyli można powiedzieć zerowy. I zasada podobna jak w windach. Jak się brama wjazdowa otworzy lub jest otwarta, zasięg jest a gdy tylko się ją zamknie - można o zasięgu zapomnieć

Jak można legalnie to poprawić? Brachol jest w wspólnocie mieszkaniowej i w woli głosów wspólnoty (mieszkańców) chcą poprawy zasięgu w windzie, garażu i w piwnicach.
Na necie można poczytać o antenach zewnętrznych, reaptery, pikokomórki ale zgodnie z zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury z 19 sierpnia 2011 r. (Dz.U. nr 188, poz. 1122) tego typu urządzenia mogą stosować wyłącznie przedsiębiorcy telekomunikacyjni mający ogólnopolską rezerwację częstotliwości. Te, które sami kupimy na wolnym rynku, są nielegalne.
A mieszkańcy chcą wszystko legalne.

Co zrobić? Gdzie ewentualnie zgłosić (organ, urząd, może jakiś operator) potrzebę poprawy zasięgu aby skorzystali na tym wszyscy niezależnie z jakim operatorem mają podpisaną umowę?

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #835343  autor: bobix
 17 lis 2015, 12:02
Najlepiej jeśli deweloper zainstaluje reapetery w garażu.
U mnie w pracy nawet na -3 jest zasięg max
 #835348  autor: Halset
 17 lis 2015, 12:16
Ok. Ale zgodnie z rozporządzeniem, reapetery są nielegalne. Chyba, że operatorzy wyrażą zgodę na zainstalowanie takiego urządzenia.

#835350  autor: Kryniczanin
 17 lis 2015, 12:22
Patrz Halset jaki dramat - tylko Play na roamingu u brata będzie działał.
 #835353  autor: iPlus
 17 lis 2015, 12:27
Kryniczanin pisze:Patrz Halset jaki dramat - tylko Play na roamingu u brata będzie działał.
NetWorks nie działa :)?

przecież mają 10 000 nadajników i "najlepszy" zasięg, to jak może nie być zasięgu ?

może brat jest w strefie bez zasiegowej NetWorks :) ?

mieszkanie brata jest jak więzienie, jak się winda uszkodzi to nawet nie zadzwoni po pomoc, fajną pułapkę zafundował mu developer :)
 #835356  autor: Kryniczanin
 17 lis 2015, 12:36
może brat jest w strefie bez zasiegowej NetWorks :) ?
Przecież czegoś takiego nie ma!

T-Mobile PL przecież działa od 20m wgłąb ziemi do stratosfery :mrgreen:

Halset tym postem zwyczajnie sam się dobił i dał powód do szydzenia z niego.
 #835359  autor: Spacedust
 17 lis 2015, 12:45
Rewelacyjny blok, u mnie we windzie to mam 4 kreski LTE, a w garażu też praktycznie 3-4.

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #835367  autor: Mareah
 17 lis 2015, 13:07
w orange na firmę jest usługa ekstra sygnał, która bazując na internecie stacjornanym (obojętnie jaki operator) poprawia zasięg w budynku, więc podejrzewam, że jakby urządzenie postawić gdzieś w piwnicach i podłączyć do neta, to mogło by zdać egzamin :P

*600 BOK dla Firm i więcej informacji

http://www.orange.pl/kid,4000378054,id, ... ticle.html
 #835370  autor: p2225
 17 lis 2015, 13:18
na Plusie są testy wifi calling, więc część mieszkańców mogłaby z tego korzystać. Pozostałych trzech operatorów można by załatwić wspólną pikokomórką od T-mobile i Orange, ale to zapewne za wysoki koszt.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #835376  autor: Halset
 17 lis 2015, 13:41
Kryniczanin pisze:Patrz Halset jaki dramat - tylko Play na roamingu u brata będzie działał.
Ale Ty jesteś śmieszny że aż żal.
Nie ma zasięgu żadnej sieci więc jak Play w roamingu? Myslisz czasem?
Rewelacyjny blok, u mnie we windzie to mam 4 kreski LTE, a w garażu też praktycznie 3-4.
Tak budują teraz porządne bloki. Grube żel-betonowe ściany w garażach i gruba warstwa "grubej stali" w szybie windy aby chronić przed pożarem.
To nie są bloki z wielkiej płyty albo z kartonowych ścian, jak teraz większość deweloperów buduje i słychać nawet jak sąsiad po dobrym obiedzie puści bąka.
w orange na firmę jest usługa ekstra sygnał, która bazując na internecie stacjornanym (obojętnie jaki operator) poprawia zasięg w budynku, więc podejrzewam, że jakby urządzenie postawić gdzieś w piwnicach i podłączyć do neta, to mogło by zdać egzamin
Nie wchodzi w rachubę, bo ludzie musieli by przejść do Orange.
Pozostałych trzech operatorów można by załatwić wspólną pikokomórką od T-mobile i Orange, ale to zapewne za wysoki koszt.
Rozmawiałem dzisiaj z działem technicznym Plus TM i O. Nie ma opcji stworzenia wspólnie działającej pikomórki. TM/O i Plus od razu powiedzieli, że to koszty kilkunastu tysięcy złotych.
Więc raczej odpada i trzeba będzie się pogodzić z takim zasięgiem.
Jedynie O/TM może coś zmienią o ile zmienią, bo właśnie załatwiają sprawę z postawieniem w okolicy 3 wspólnego nadajnika.
przecież mają 10 000 nadajników i "najlepszy" zasięg, to jak może nie być zasięgu ?
Plus i TM mają po 2 nadajniki, Play ma jeden ale daleko. Play chodzi najgorzej, Orange niewiele lepiej. Jedynie dobrze chodzą TM i Plus. Mam na myśli mieszkania i reszta powierzchni bloków.

#835383  autor: Kryniczanin
 17 lis 2015, 14:09
Nie ma zasięgu żadnej sieci więc jak Play w roamingu? Myslisz czasem?
W odróżnieniu od Ciebie tak.
W garażu i w piwnicach natomiast - blisko bramy wjazdowej jest zasięg ale w całym garażu jest szczątkowy w niektórych miejscach i to nie zawsze
Szczątkowy zasięg to jednak zasięg - pozwala na utrudnioną, ale jednak rozmowę. Miliony ludzi w Polsce mają taką jakość w Polsce.
 #835392  autor: Halset
 17 lis 2015, 15:09
Masz problem z myśleniem.
Szczątkowy, czyli taki, że masz na telefonie napis sieci a kresek zasięgu brak. Dzwonić też nie idzie bo nawet nie jesteś w stanie zainicjować połączenia. Dochodzą przy maksymalnym szczęściu co najwyżej smsy. W niektórych miejscach się pojawia zasięg ale to raczej z przypadku. Masz ten zasięg a za góra 5min znowu jesteś bez zasięgu. Gdyby było można mieć pewność, że w danym miejscu łapiesz go na tyle że możesz chociaż zadzwonić nie byłoby problemu. Ale tak nie ma. Nie ma reguły i tej chwili masz ciut zasięgu a za chwilę go nie masz. Jak wiatr zawieje.

A co mnie inni ludzie interesują. I jakie znowu miliony? Znowu problem z matmą.
Nie truję na forach i na internecie jacy to operatorzy są źli, bo w garażu brak zasięgu, tylko szukam logicznego rozwiązania. I w sumie znalazłem, ale koszt jest nieopłacalny i będzie trzeba sobie razić bez zasięgu tam gdzie go nie ma.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2015, 15:28 przez Halset, łącznie zmieniany 1 raz.

#835396  autor: goral2099
 17 lis 2015, 15:19
Raczej nie pozostaje nic innego jak czekać z nadzieją na uruchomienie WiFiCalling komercyjne u wszystkich operatorów. A to aż taki wielki problem z tym zasięgiem w garażu? A windę można omijać schodami. :D
 #835397  autor: Halset
 17 lis 2015, 15:26
goral2099 pisze:Raczej nie pozostaje nic innego jak czekać z nadzieją na uruchomienie WiFiCalling komercyjne u wszystkich operatorów. A to aż taki wielki problem z tym zasięgiem w garażu? A windę można omijać schodami. :D
Problem bezpieczeństwa. Ostatnio padł falownik i zrobił zwarcie. Sąsiad spędził od 1 w nocy do ponad 3 czas w windzie, bo nikt nie słyszał jego wołania.

#835399  autor: KR2615
 17 lis 2015, 15:30
Nie oftopujcie panowie! Zainteresujcie się taką pikostacją jaką Orange sprzedaje pod nazwą Ekstra Sygnał. Nie musisz tego podłączać nawet do sieci stacjonarnej Orange tylko dowolnego łącza kablowego zakończonego skrętką.
 #835402  autor: goral2099
 17 lis 2015, 15:36
KR2615: No tylko rozwiązanie O zapewni kontakt klientom O i Play. A reszta?
Halset: Że niby w nowym budynku, w nowej windzie nie ma przycisku alarmu? Coś mi się nie chce wierzyć. Niektóre windy potrafią zadzwonić do serwisu... :) Jeżeli chodzi o kwestie bezpieczeństwa, to są inne rozwiązania niż zasięg operatorów komórkowych.
 #835467  autor: Yey
 17 lis 2015, 21:00
Wyposażenie windy w moduł GSM z anteną na zewnątrz kabiny, dzwoniący do serwsiu po przytrzymaniu przycisku "alarm" (nawet przy braku zasilania) to dziś raczej standard.

Jeśli chodzi o wzmacniacz to tu masz link do stanowiska UKE w sprawie wzmacniaczy:
http://www.uke.gov.pl/szkodliwe-wzmacniacze-gsm-13028
Fakt, że jak zastosujesz urządzenie dobrej jakości i małej mocy to nikomu nie będziesz przeszkadzał więc UKE szukać go nie będzie, ale jednak legalne to nie jest. Niektórzy dystrybutorzy próbują jeszcze omijać zakaz prosząc operatorów o zaakceptowanie instalacji - ale to śliski temat.
Ostatni, ale dość kontrowersyjny, sposób to zaproszenie jakiegoś operatora na własny dach (w miastach zwykle szukają nowych miejsc) - pod warunkiem wykonania instalacji w windach i garażach (był by z tego także comiesięczny dochód). Wspólnota musi jednak chcieć takiego rozwiązania. Przy instalacji Networks! będzie zasięg TM, O i w roamingu Play.
 #835513  autor: Halset
 18 lis 2015, 00:03
goral2099 pisze: Halset: Że niby w nowym budynku, w nowej windzie nie ma przycisku alarmu? Coś mi się nie chce wierzyć. Niektóre windy potrafią zadzwonić do serwisu... :)
Jasne, że jest. Ale wytłumacz to sąsiadkom, które mają dzieci??!! One nawet do wanny zasiadają z telefonem....
Jakąś godzinę temu przetestowałem. Plus 1-2 kreski LTE. TM O i P4 - jedna kreska spadająca do zera (do ok -109dBm) Na balkonie po wyjściu z mieszkania - stabilne 2 kreski w Plusie, 2 kreski w porywach w pozostałych sieciach ale z reguły jedna stabilna.

#848925  autor: areksz
 03 lut 2016, 09:38
montujcie reapater w tym kraju wszystko jest nielegalne co służy ludziom a legalne tylko dla korporacji.
Wspólnota mieszkańców nie podlega w większości pod jakiekolwiek prawo i nikt tego nie będzie ścigał , garaż cześć wspólna- nie zakłóca to działania sieci, i nie musicie mieć jakiś pozwoleń od operatorów komórkowych bo to wasz teren. WOLNOŚĆ TOMKU W SWOIM DOMKU.
 #849115  autor: Flash999
 03 lut 2016, 21:19
areksz pisze:montujcie reapater w tym kraju wszystko jest nielegalne co służy ludziom a legalne tylko dla korporacji.
Wspólnota mieszkańców nie podlega w większości pod jakiekolwiek prawo i nikt tego nie będzie ścigał , garaż cześć wspólna- nie zakłóca to działania sieci, i nie musicie mieć jakiś pozwoleń od operatorów komórkowych bo to wasz teren. WOLNOŚĆ TOMKU W SWOIM DOMKU.
Nie tak to działa.
Repeater ingeruje w sieć operatora, często te urządzenia nie mają zezwoleń, nie są zestrojone i w efekcie wprowadzają zakłócenia na paśmie, które w dodatku jest zastrzeżone dla danej sieci (to nie jest otwarta częstotliwość jak WiFi). Spróbuj swoimi tłumaczeniami przekonać UKE gdy zapukają do drzwi. Dział techniczny cały czas monitoruje działanie sieci i taka ingerencja zostanie wykryta.
Dobrym porównaniem jest to, jaki w 2,4 GHz syf robią kamery IP (chińskie, z kiepskimi modułami radiowymi), w efekcie zakłócają całe pasmo (nie tylko kanały, na których działają).

Stacje bazowe w województwie podlaskim