Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
China Mobile oferuje roaming VoLTE z USA, Japonia oraz Tajlandią:ja.michal pisze: ↑05 mar 2019, 20:28Wiesz, VoLTE to w końcu usługa w warstwie IP. Nie do końca orientuję się jak to jest rozwiązane i pewnie problemem jest taryfikacja. Wiem, że takie VoWiFi robi tunel VPN z serwerem operatora. Jeżeli VoLTE działa podobnie (obsługę realizują serwery operatora macierzystego bo w końcu wszystko leci po IP) to jak napisałem wyżej, chodzi o "kasę" czyli jak się rozliczyć z danym operatorem roamingowym. W końcu minuta połączenia w roamingu jest więcej warta niż ilość danych, które np. wykorzystuje taka rozmowa idąca po IP.
Testy roamingu po VoLTE już są gdzieś między krajami bliskiego wschodu i bodajże w Ameryce Południowej.
A jednocześnie ATT nie wpuszcza swoich klientów do voLTE z telefonami bez brandu ATT...W USA od prawie dwóch lat AT&T oferuje roaming VoLTE w Japonii, Hong Kongu oraz Korei Południowej
Barciur pisze: A jednocześnie ATT nie wpuszcza swoich klientów do voLTE z telefonami bez brandu ATT...
...
tylko na iPhone to działa. na Androidach nie - musi być wtedy brand ATT.klaudia123 pisze: ↑07 mar 2019, 21:22Barciur pisze: A jednocześnie ATT nie wpuszcza swoich klientów do voLTE z telefonami bez brandu ATT...
...
A to w USA już iJapko bez sim-locka + odpowiednia taryfa, nie załatwia sprawy? AT&T ma VoWiFi i numer od Wuja normalnie w PL śmiga...
uważam że w ogóle cała koncepcja VoLTE jest skopana z technicznego punktu widzenia i niestety nic nie wskazuje żeby miało się to zmienić. Nawet najnowocześniejsze smartfony (bawiłem się Galaxy Fold) "jadą" po CSFB bo akurat sieć nie wspiera... Oby Vo5G było bardziej przemyślane i co ważne uniwersalne.piotrzet pisze: ↑09 mar 2019, 21:48Jeszcze długo nie będzie roamingu w VoLTE po pierwsze jest VoWiFi, które działa praktycznie na tych samych modelach co VoLTE i jest do tego bezpłatne to i druga opcja nie każdy telefon, który wychodzi ma VoLTE dla każdego operatora w standardzie jeszcze.
Swoją drogą szkoda, ze operatorzy nie chwalą się ile % idzie po VoWiFi za granicą.
w południowej Anglii w dużej mierze ten pro ces jest juz zakończony. w Londynie znam dwa miejsca z zasięgiem U2100, reszta to U900 a w LTE 2100 to pasmo podstawowe.Spacedust pisze:Vodafone dokona całkowitego refarmingu U2100 do L2100, ale 3G pozostanie jako U900:
https://www.gizmodo.com.au/2019/03/rip- ... -spectrum/
I coż w tym dziwnego ? w UK jest to samo ŻADEN operator oficjalnie nie wpuszcza do VoLTE telefonów bez brandu. Chwalebny wyjątek to Samsungi z Androidem 8 lub nowszym, OnePlus oraz Iphone'yBarciur pisze:A jednocześnie ATT nie wpuszcza swoich klientów do voLTE z telefonami bez brandu ATT...W USA od prawie dwóch lat AT&T oferuje roaming VoLTE w Japonii, Hong Kongu oraz Korei Południowej
Czyli tak trochę kiepsko, bo cała sprawa z voLTE zaczyna trochę przypominać sytuację z USA jak było CDMA - telefony tylko aktywowane przez operatora, kontrolowane na tym poziomie. Opcja GSM zawsze dawała wolność posiadania jakiegokolwiek telefonu - byleby zakresy się zgadzały. Teraz wszystko będzie działać opróćż rozmów...
Zgadzam się w pełni z tymi słowami.lord_kr pisze: ↑29 kwie 2019, 18:30uważam że w ogóle cała koncepcja VoLTE jest skopana z technicznego punktu widzenia i niestety nic nie wskazuje żeby miało się to zmienić. Nawet najnowocześniejsze smartfony (bawiłem się Galaxy Fold) "jadą" po CSFB bo akurat sieć nie wspiera... Oby Vo5G było bardziej przemyślane i co ważne uniwersalne.piotrzet pisze: ↑09 mar 2019, 21:48Jeszcze długo nie będzie roamingu w VoLTE po pierwsze jest VoWiFi, które działa praktycznie na tych samych modelach co VoLTE i jest do tego bezpłatne to i druga opcja nie każdy telefon, który wychodzi ma VoLTE dla każdego operatora w standardzie jeszcze.
Swoją drogą szkoda, ze operatorzy nie chwalą się ile % idzie po VoWiFi za granicą.
SIMlock to przy tym "pikuś". I pomyśleć, że bardziej obawiałem się dodania jakichś "blokujących" funkcjonalności do eSIM…Barciur pisze:A jednocześnie ATT nie wpuszcza swoich klientów do voLTE z telefonami bez brandu ATT...W USA od prawie dwóch lat AT&T oferuje roaming VoLTE w Japonii, Hong Kongu oraz Korei Południowej
Czyli tak trochę kiepsko, bo cała sprawa z voLTE zaczyna trochę przypominać sytuację z USA jak było CDMA - telefony tylko aktywowane przez operatora, kontrolowane na tym poziomie. Opcja GSM zawsze dawała wolność posiadania jakiegokolwiek telefonu - byleby zakresy się zgadzały. Teraz wszystko będzie działać opróćż rozmów...