• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #797307  autor: Sig
 20 kwie 2015, 11:39
Co tu tłumaczyć, bo mogą opylić wyznawcy droższy model z większą ilością pamięci?
Zwróć uwagę na słowo-klucz, wyznawcy. Coś takiego z trudem przechodzi u innych producentów. U Apple specjalnego problemu nie ma, więc z tego korzystają. Trudno się zresztą dziwić. Jeżeli kiedyś pojawi się dal nich realna konkurencja, lub będzie seria naprawdę nieudanych modeli, to się slot na karty pojawi, sprzedawany jak ponowne wynalezienie koła i emejzing.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #797371  autor: Invi.
 20 kwie 2015, 16:08
Fanbojem apple'a nie jestem, ale tak obiektywnie patrząc
-imo to nie jest sprzęt do zabawy a do pracy, 99% użytkowników nie instaluje na nim gier i pierdyliona innych badziewnych aplikacji
-odczyt danych z zewnętrznej karty zawsze będzie wolniejszy niz z pamięci wewnętrznej

Jak do "wyznawców" mają sie nowe szajsungi?
 #797398  autor: user_delete27
 20 kwie 2015, 18:23
99%? Skąd te dane? Amerykańscy nastolatkowie nie instalują żadnych aplikacji i gier? Jestem w stanie się z tym nie zgodzić.
iPhone do pracy powiadasz? A jak tam bezproblemowo dodać załącznik do maila inny niż zdjęcie? Jak spakować kilka plików do rar z poziomu telefonu? Jak otworzyć skompresowane załączniki? Jak odtworzyć film bez konwersji?
No chyba że przez pracę rozumiesz dzwonienie i sms/mail.
 #797844  autor: znawca
 22 kwie 2015, 16:43
A dlaczego Google również odchodzi od stosowania wymiennych kart pamięci? Dlaczego wprowadzono ograniczenie w instalowaniu aplikacji na karcie?

Raz, że promują w ten sposób chmurę i pakiety internetowe, dwa że karty mają zwykle gorsze standardy zapisu/odczytu niż pamięć wbudowana. Przez to trudniej zadbać o szybkość/stabilność aplikacji, która część kodu ma na zewnętrznym nośniku... dlatego też Apple wraz ze slotem na stówę wprowadziłby własne karty pamięci, żeby mieć kontrolę nad każdym elementem ekosystemu. No chyba, że ktoś woli opcję: "iPhone ci się wiesza? To wina karty, kup droższą"

A do listy życzeń dla "telefonu do pracy" dodałbym jeszcze pobieranie i zapisywanie plików przez mobilną przeglądarkę... wszystkie te rzeczy na stocku są niemożliwe, ale da się je zrobić w zewnętrznych aplikacjach.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

Re:

#798336  autor: Niezgodna7
 25 kwie 2015, 17:19
Chmurę to my mamy za oknem, na niebie. Jakieś dziwolągi wymyślają, a inni podchwytują i rozpowszechniają
:- @
 #798338  autor: WitekT
 25 kwie 2015, 17:32
Ja tam w chmurze mam wszystko - i publicznej (Dropbox, Onedrive), i prywatnej (domowe Synology). Jeżeli Krita się do tego przyzwyczai, to okazuje się to bardzo wygodnym rozwiązaniem. Wtedy brak karty pamięci nie jest problemem. Tak ładuje zdjęcia, bo muzykę mam z WiMPa (też chmura). Aktualnie w żadnym smartfonie nie nam karty pamięci, wystarczy mi"standardowa" pamięć.
 #798342  autor: slavi
 25 kwie 2015, 18:21
Moim zdaniem większą wagę problemu można winić stronę software'ową gdyż jak wiadomo jest to system dość zamknięty i mija się z celem ingerowanie w ten ekosystem zewnętrznymi plikami jak ma to m.in miejsce w androidzie, gdzie spotkać możemy się ze złośliwym oprogramowaniem.
Na ios występują wirusy, jednakże zauważono iż ma to miejsce na tych iphonach, które zostały uprzednio złamane (jailbreak -> cydia)

Osobiście 16gb + 5gb icloud + 50gb dropboxa co mi po sgs4 zostało całkowicie wystarcza, choć czasem brak szybkiego wyciągnięcia i przełączenia na inne urządzenie - kwestia przyzwyczajenia.

jak komuś mało to polecam większą wersję bądź też ibridge ;)
 #798390  autor: cyanoone
 25 kwie 2015, 21:59
Jak dla mnie to brak karty SD może być zaletą. Jak nie lubię Apple to ten pomysł jest niezły. Dzięki temu klient nie włoży sobie karty klasy 1,2,4, co może mieć wpływ na tempo pracy telefonu. Ja w telefonie mam 2,5 GB na aplikacje, co jest ponad moje możliwości, dużo wolnego miejsca.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)