• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #785090  autor: TomekkG
 16 lut 2015, 10:20
Witam,

Właśnie zrezygnowałem z kablowego internetu z orange i "wpadłem" do netii :(
Nie działa mi router livebox 2.0 (choć pani z neti zaklinała się że on będzie działał) i już mam dość tego! teram jeszcze miałbym kupowac nowy router pod netie!!! nie!!!

Zaczałem szukać po ofertach i okazało się że internet mobilny jest w podobnej cenie, chciałbym go wykorzystac w sieci domowej.
Na kablu mam teraz ok 4MB przy ściąganiu i chyba ok 0,4MB przy wysyłaniu - to samo orange / netia
Jak deszcz pada to... intenet pada albo się często urywa :(
w orange na kablu płaciłem 100 zet/mies, dropss 50 zet/mies

Mysle w podobnych pieniądzach mozna miec mobilny internet o lepszych szybkościach.

Mam kilka watpliwości pytań i byłbym wdzieczny za pomoc:

- jak zbadać która siec telefoniczna ma najlepszą moc (zasięg) w mojej lokalizacji (chyba wtedy bedzie najsolidniejsze połaczenie); jakich można sie spodziewać prędkości?

- jaką ofertę polecacie (chyba w play miałbym dostęp do wszystkich sieci? czy dobrze kumam?) abonament / karta na poczatek moje akceptowalne miesiączne koszty do 50 zet

- jaki modem / router wybrać? bo to jedyne urządzenie, które chyba jest mi potrzebne... wpinam kartę sim do modemu / routera i już sieć działa.
Chodzi mi o urządzenie robiące wifi w domu, bo chciałbym internetem zasilić 2 laptopy i smartfony w domu.
Raczej sprzęt ma byc solidny i tani :) ale czy to możliwe?

Co proponujecie? Będę wdzięczny za rady
Pozdrawiam,
 #785093  autor: solidburn
 16 lut 2015, 10:39
zasięg sprawdzisz starterem z kiosku na teraz najtaniej i najbezpieczniej wychodzi LTE z red bull mobile na kartę (czyli play) 50zl za 100dni z limitem nie mniejszym niż 100GB puki jest trzeba korzystać jak zniknie promocja to to nic nie ryzykujesz to tylko prepaid

Ogólnie z netem mobilnym może być rożnie za parę miesięcy w twojej lokalizacji wiec podpisywanie cyrografu przykładowo na 24 miesiące może być ryzykowne jak np za 6 miesięcy nadajnik koło twojego domu się zapcha wiec jak masz możliwość neta z kabla to bym został jednak przy kablu spróbuj poprawić parametry linii LB żeby nie rwało w deszcz
 #785094  autor: kamil1221
 16 lut 2015, 11:05
Mam nadzieje że jesteś świadomy tego, że Livebox jest własnością Orange. Po zakończonej umowie powinieneś go zwrócić. W innym przypadku zostanie Tobie naliczona opłata specjalna za brak zwrotu.

Internet mobilny jak nazwa wskazuje jest dobry w przypadku przemieszczania się. Musisz mieć też uwagę na to że posiada limity pobierania danych, a zasięgu (prędkości) operator nie gwarantuje.
 #785135  autor: TomekkG
 16 lut 2015, 15:34
Tak, orange mi odpowiedziało na mail... mam 14 dni na zwrot liveboxa.

Dodam jeszcze - a propos mobilnego internetu - , że mieszkam pod Wawą i wg mapy Play jestem w zasięgu:
- 4G LTE wewnatrz budynku i
- Technologii LTE wewnatrz budynku.

Nikt jeszcze nie napisał o sprzęcie... chyba bym musiał mieć modem 3g lte + router wifi.
Ktoś może coś polecić do domu... kompromis jakość do ceny :)

Pozdrawiam,
 #785143  autor: Antyfcb
 16 lut 2015, 16:18
Modem LTE Huawei E3272 + router TP Link WL 3420 + SIM Red Bull Mobile.
Taka konfiguracja z mojej strony wydaje się na ten moment najsensowniejsza. Oczywiście wszystko zależy od zasięgu danego opa w Twojej lokalizacji.

Siempre en mi corazón
 #785497  autor: TomekkG
 18 lut 2015, 14:38
Antyfcb pisze:Modem LTE Huawei E3272 + router TP Link WL 3420 + SIM Red Bull Mobile.
Taka konfiguracja z mojej strony wydaje się na ten moment najsensowniejsza. Oczywiście wszystko zależy od zasięgu danego opa w Twojej lokalizacji.
A jak można się dowiedzieć o zasiegu różnych sieci w mojej lokalizacji?
jest jakas stronka? może link można dostać gdzie to można sprawdić?
 #785511  autor: qcom
 18 lut 2015, 15:12
Na stronie każdego operatora jest mapka z zasięgiem. Najlepiej sprawdzić zasięg samemu telefonem albo modemem, te mapki nie są na tyle dokładne żeby im w 100% wierzyć szczególnie gdy ktoś jest blisko granicy zasięgu.
 #785557  autor: Antyfcb
 18 lut 2015, 18:33
ryba229 pisze:Zakupilem wlasnie konfiguracje Huawei 3372 i Tp Link 3420. Lepsze bedzie Play internet na karte bez limitu za 45zl czy ten Red Bull Mobile? Jaka taryfe wybrac w RBM i ile doladowywac?
Moim zdaniem warto wziąć obecnie net w RBM póki jeszcze obowiązuje promocja.
Tutaj masz wszystkie informacje.
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 5&start=15

Siempre en mi corazón