• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #743539  autor: Anthrax
 25 sie 2014, 20:16
Witam!

Niedawno sprawiłem sobie internet LTE u jednego operatora. Mieszkam w domu jednorodzinnym, ze względu na nieco grube ściany musiałem chwilę poszukać zanim znalazłem dobre miejsce na umieszczenie routera LTE. Ostatecznie znalazłem miejsce na piętrze i tam gdzie mam jeden z komputerów osiągam dobre wyniki.
Pojawił się jednak problem ze sprzętem, który znajduje się niżej, ponieważ sygnał tam jest znacząco słabszy (na dole download ledwo osiąga 2Mbps, a na górze potrafi być nawet 10-krotnie wyższy).
W związku z tym poszukuję niewielkiego wzmacniacza. Od razu mówię, nie potrzebuję ceglastych konstrukcji z allegro, chodzi mi o niewielkie urządzenie, o małej mocy, które pozwoli na korzystanie z LTE przynajmniej w zbliżonych warunkach. Przeszukując internet spotkałem się z czymś takim jak femtokomórka (przepraszam jeśli przekręciłem nazwę).
Druga sprawa - znalazłem też nietypowe artykuły na temat legalności tego typu urządzeń. O co dokładnie chodzi?

#743543  autor: Flash999
 25 sie 2014, 20:22
Skoro masz router, to po co Ci femtokomórka? Femto jest do zupełnie innych zastosowań.

Jeśli masz sieć WiFi, to wystarczy zakup obojętnie jakiego repeatera (najlepiej w technologii N).
To, jaki wybrać zależy od kwoty, którą chcesz przeznaczyć na ten cel.

Repeatery wyglądają w ten deseń http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... =TL-WR710N

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#743562  autor: Anthrax
 25 sie 2014, 21:17
Flash999, nie znam się na tym dokładnie, dlatego też puściłem tutaj pytanie :)
Takie urządzenie jakie podesłałeś też z pewnością może spełnić swoje zadanie. Dzięki za pomoc.
Masz jakieś jeszcze inne propozycje urządzeń jak ten TP-LINK?

#743572  autor: cyanoone
 25 sie 2014, 21:57
Zwykły router z alternatywnym oprogramowaniem da radę. Na przykład taki tp link wr 740. Wgrywanie trwa chwilkę i jest łatwe. Jeśli nie chcesz się w to bawić to weź po uwagę ten sprzęt co polecił kolega Flash999.
Pozdrawiam ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#743586  autor: Flash999
 25 sie 2014, 22:17
Zamiast tego TP-Linka warto dopłacić do WRT-300:
http://www.ceneo.pl/15384611

Dwie anteny, nie trzeba zmieniać firmware, a i przepustowość większa.

Wracając do WR740N, dobry router, jednak istnieją różne wersje tego sprzętu. Nie jestem pewien, czy jest chociażby ddwrt na każdą z nich. Kiedyś eksperymentowałem z v3 i udało mi się znaleźć ddwrt wgrywane przez webgui. Działało znośnie, jednak miało sporo bugów i musiałem się przenieść na oryginalny soft.
Jeżeli wygląd nie ma dla Ciebie takiego znaczenia, to warto zapłacić za nieco większy sprzęt (w sensie nie miniaturyzacja, jak ten TP-Link co podałem poprzednio). Będzie taniej, zasięg większy i możliwości. Możesz router sprytnie schować, potrzebujesz jedynie gniazdka, gdzie podłączysz zasilacz.

W razie konieczności do takiego routera możesz podłączyć kablem komputer, a nawet telewizor. Repeater tym różni się od zwykłej konfiguracji, że Internet do niego nie dociera przez RJ45 lub RJ11, a przez inny AccesPoint. Dalej możesz korzystać jak ze zwykłego routera i podpinać urządzenia przewodowo.

#743600  autor: maker3
 25 sie 2014, 22:59
Podaj jaki masz ten model routera LTE. Bo nie jestem pewien czy się dobrze rozumiemy.

Skoro szukałeś wzmacniacza LTE, bo sygnał był słaby na parterze, to może masz dongla LTE?
No chyba, że pomyliłeś siłę sygnału WIFI z sygnałem LTE, to ok.

Ten TL-WR710N wygląda fajnie ale raczej antenę będzie mieć podobną do tej w tym routerku LTE, więc też może się nie przebić przez ściany.

Niezbyt ogarniasz temat, więc lepiej nie kupuj tego drugiego TP-Linka, bo nie dasz rady z nieoficjalnym softem.

Ten 8level będzie mieć out-of-box wszystko co potrzebujesz.

#743601  autor: Benjamin Linus
 25 sie 2014, 23:03
kup zwykły router tp-linka podłącz ( ustaw w menu) go jako mostek do swojego routera z lte, poszerzysz wtedy zasięg i będziesz mieć w całym domu

#743609  autor: Anthrax
 25 sie 2014, 23:15
Sprzęt jaki posiadam to Orange Airbox (Huawei E5372s-32). Postawiłem go na piętrze w miejscu gdzie mam 4 kreski, LTE łapie tam szybko i sygnał jest stabilny. Mam też jeden komputer na górze (stoi jakieś około 6 metrów od routera) i na speedteście mam prędkości od 15 do 21 Mbps, czyli jest przyzwoicie.
Natomiast na dole próba speedtestem dała ledwo ponad 2 Mbps a siła sygnału jest słaba (ledwo 2 na 5 kresek). Niestety grube ściany chyba robią swoje...
Chciałbym, aby na dole były większe prędkości (i oczywiście lepsza stabilność połączenia). Od razu mówię, nie mam możliwości przesunięcia routera, bo tam gdzie stoi to jedyne miejsce, gdzie jest najsilniejszy sygnał.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem, a wszystko wskazuje na słabość WiFi.
PS. Warto kupować do tego routera jeszcze jakąś dodatkową antenę? Jeśli tak, to jakie polecacie?

#743657  autor: Benjamin Linus
 26 sie 2014, 08:51
A jaką masz kartę na dole w tym 2 kompie ? b/g/ czy n ?

#743675  autor: Anthrax
 26 sie 2014, 10:03
Benjamin Linus, wszystkie standardy z tego co wiem, ale dopytam się jeszcze. Komputer jest nówka z zeszłego roku bodaj, więc powinien mieć wszystkie.

#743726  autor: maker3
 26 sie 2014, 14:08
Anthrax pisze:Benjamin Linus, wszystkie standardy z tego co wiem, ale dopytam się jeszcze. Komputer jest nówka z zeszłego roku bodaj, więc powinien mieć wszystkie.
To laptop czy stacjonarka?
Może w nim trzeba szukać problemu, a nie w routerze?
Jak stacjonarka, to możesz kupić kartę Wifi z anteną zewnętrzną. Lub jeśli już masz kartę, wymienić samą antenę na większą.

#743737  autor: Anthrax
 26 sie 2014, 15:05
maker3, to jest laptop od IBM Lenovo. Przeniosłem go na chwilowo i prędkość około 20 Mbps. Nie ma tam jednak stanowiska do pracy, więc przeniesienie nie wchodzi w rachubę.

#743815  autor: zajadacz
 26 sie 2014, 19:27
Ja polecam (jeśli chcesz żeby dobrze działało) wiertarkę SDS, długie wiertło fi 10-12 i kabel na dol do drugiego routera/komputera. Ewentualnie spróbuj przestawić kanał na routerze, może coś nadaje na tym samym i zamiast 2 Mbit będzie 5 Mbit. I z wiertarka mówię całkiem serio.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#743818  autor: cyanoone
 26 sie 2014, 19:37
Można puścić sieć po instalacji elektrycznej. Zero wiercenia tylko potrzeba odpowiedni sprzęt.
Pozdrawiam ;)

[ Dodano: 2014-08-26, 19:47 ]
Coś like this
http://www.ceneo.pl/27366876#tab=click

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#743834  autor: Flash999
 26 sie 2014, 20:16
cyanoone,
Także dobre rozwiązanie, z tym że ma pewne ograniczenia. Ważna jest jakość instalacji elektrycznej i ilość podłączonych urządzeń (szybkość przesyłu może spadać po włączeniu dużej ilości urządzeń). Kable elektryczne nie są przystosowane do transmisji danych ;).

#743850  autor: maker3
 26 sie 2014, 20:58
Ten Airbox nie ma i tak gniazda ethernet, więc bez dodatkowego urządzenia i tak by się nie obyło.
Kup jakiś router z trybem repeater, ważne żeby miał zewnętrzne anteny. Ustawisz go w środku domu i powinno działać. Nic więcej tu nie wskóramy.

#743969  autor: Benjamin Linus
 27 sie 2014, 09:30
najlepszy sposób:

kupujesz router N300 ( np. tp-link - z własnego doświadczenia)

w menu ustawiasz sobie :Enable WDS Bridging

tuner wyszuka Ci Twoje wifi i połączy się z nią poszerzając zasięg.
koniec kropka.