• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #734607  autor: djreed
 23 lip 2014, 20:22
Witajcie !

Jestem dość daleko od nadajnika (nadajnik w Bochni, ja mieszkam w Sufczynie - można w google maps obczaić). W ogóle nie wiem jakim cudem mi zasięg łapie - chyba, że Play nie zaktualizował jakiegoś nowego nadajnika na swoich mapach :D).

No i teraz sytuacja wygląda tak:

Stawiając router 2 metry około przed oknem (->Zachód) router potrafi złapać 3/5 kresek zasięgu (nie wiem dokładnie jakie to są parametry, bo nie widze w opcjach tego routera żadnych szczegółowych opcji) i się łączy z siecią Play - wynik 50ms pingu, 4/5MbitDOWN, 0,20MbitUP. Router nie zrywa połaczenia, chyba że się go ruszy ( :D ). W innych miejscach w ogóle zasięgu nie da się złapać (pomimo to, że w wielu miejscach mam 3 kreski zasięgu to ten się łączy i łączy itd.... itd...).

A i najważniejsze - routerek przestawiłem sztywno na 4G ( nie ma prawa się połaczyć z 3G).

No i teraz pytanko:

Jak poprawić zasięg, tak aby osiągać lepsze pingi i prędkości??
Jaka antena do tego (router ma 2 wejścia antenowe - nie mam pojęcia dokładnie od czego każda jest, wiem tylko, że żadna nie jest od WiFi, bo router ma antene Wifi wbudowaną w środku obudowy)?

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 22 sie 2014, 16:28 przez djreed, łącznie zmieniany 1 raz.

#734609  autor: mikkel
 23 lip 2014, 20:34
Nie wiem czy bardzo Ci pomogę ale na allegro jest pełno anten od lte. Trzeba tylko zwrócić uwagę aby złącza pasowały.

#734611  autor: djreed
 23 lip 2014, 20:47
No własnie ja szukam takich co by pasowały dobrze pod ten router bo widze na allegro dużo anten LTE tylko jedne są "DUAL" a inne zwykłe. Poza tym słyszałem już nie raz, że anteny niektóre to takie dziadostwo, że nawet pogarszają zasięg...

#734629  autor: kaspeed
 23 lip 2014, 22:17
Ogólnie potrzebna jakas kierunkowa antenka pod pasmo 1800 na dach;)

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:

#734638  autor: djreed
 23 lip 2014, 22:54
Potrafi mi ktoś polecić coś z tej strony:
YAGI.PL
??

:)