• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #714941  autor: aquick
 04 maja 2014, 00:11
Witam

Od pewnego czasu będąc w roamingu T podczas wykonywania połączenia zauważyłem dziwną rzecz:

- u odbiorcy wyświetla się normalnie mój nr telefonu

Obrazek

- podczas uzyskiwania połączenia wyświetla się "połączenie" lub "numer zastrzeżony" (w zależności od telefonu), mimo aktywnej usługi ACR na jego nr

Obrazek
Obrazek
Obrazek

- podczas telefonowania słyszę komunikat "Abonent, którego nr wybrałeś nie przyjmuje połączeń z nr zastrzeżonych...", ale gdy po chwili próbuję jeszcze raz to słyszę sygnał a na telefonie wyświetla się mój nr lub "połączenie"

Te 3 w/w opcje występują w trakcie uzyskiwania połączeń w sposób losowy. W ustawieniach telefonu "Wyślij moje ID" mam wybraną opcję "Tak".

W związku z tym mam dwa pytania, może ktoś zna przyczynę:

- Czy to T-Mobile jako partner roamingowy nie przekazuje podczas telefonowania mojego nr i połączenie figuruje jako "połączenie samo w sobie bez numeru"?

- Dlaczego ACR raz blokuje połączenie a podczas wykonywania kolejnej próby "przepuszcza połączenie bezimienne"?

Pozdro :smt006

Obrazek

#715009  autor: inżynier
 04 maja 2014, 13:34
A czy możesz przełączyć się z TMobile na Orange, Playa albo Plusa i sprawdzić czy sytuacja wygląda tak samo?

#715046  autor: alkonauta
 04 maja 2014, 18:03
Bo to jest zdaje sie zwiazane z iinformacja ktora jest przesylana z realizowanym polaczeniem. Albo nie ma wogole info o numerze - wowczas jest "polaczenie", lub jest wysylane info ze numer jest zastrzezonwy - "numer prywatny" lub podobne. Wiem to na podstawie obserwacji gdy jeszcze byly analogowe centrale TPSA i dzwonilo sie na komorki - wowczas bylo na wyswietlaczu osoby do ktorej sie dzwoni "polaczenie" mimo ze na lini w TP CLIR nie byl wogole dostepny. Gdy zmienili centrale na cyfrowe wowczas numer sie zaczal wyswietlac, albo mozna bylo wlaczyc CLIR wowczas w nokiach pojawial sie monit "numer prywatny". Czesto gdy dzwoni sie z voip albo z jakiegos uslugodawcy internetowego pojawia sie "polaczenie". To kwestia czy informacja o numerze jest przesylana czy gdzies ginie po drodze (niekompatybilnosc).

#715123  autor: aquick
 05 maja 2014, 00:25
inżynier pisze:A czy możesz przełączyć się z TMobile na Orange, Playa albo Plusa i sprawdzić czy sytuacja wygląda tak samo?
Właśnie przed chwilą sprawdziłem w Plusie i Play (Orange nie sprawdzałem, bo od czasu modernizacji zalogowanie do nich graniczy z cudem, w ostatnich kilku miesiącach zalogowałem się max. 3 razy) i tutaj również pojawił się ten "mieszany problem", ale tylko wtedy, gdy do połączenia używam kodu *123*nr# na zasadzie callback. W Plusie jako jedynym mogę dzwonić wybierając nr bezpośrednio, czyli np. +49nr, a nawet telefonując na PL nr nie muszę podawać PL prefixu +48 tylko dzwonię np. 790500500 i wtedy nie ma problemu, nr za każdym razem się wyświetla. W CZ również nie mam problemu z "mieszańcem".

:hello2:

Obrazek