• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #696481  autor: andrzejgolota
 06 lut 2014, 21:45
Siemka pytanko w kwestii technicznej.
W moim rodzinnym domu [mała miejscowość na południu Polski] sprawa zasięgu wyglądała zawsze mniej więcej tak, że sygnał Plus i Orange był słabiutki, natomiast T-Mobile bardzo dobry, można było spokojnie wykonywać połączenia w zasadzie z dowolnego miejsca. Niestety w zeszłym roku przyszedł SMS o rozpoczętych pracach modernizacyjnych i od tej pory zasięg T gwałtownie się skundlił. Zakończenie prac nic nie pomogło, rozmowy są rwane, słychać co trzecie słowo, ogólnie rzecz biorąc - shit.

Kupiłem rodzicom [bo to o nich mi chodzi] startery z Plusa i Orange by przetestować czy któraś z tych sieci da choćby przyzwoitą jakość rozmów, niestety nic z tego. Doszedłem do wniosku, że niestety d@@a, bo już w zasadzie nie ma innej sieci [macierzysty Play do nas nie dochodzi] którą mógłbym przetestować. Aż tu przed trzema dniami, włożyłem do telefonu mamy w zasadzie z głupa kartę startową z Play, którą kiedyś gdzieś tam dostałem, ustawiłem sieć ręcznie na T-Mobile i... działa dobrze. Może nie idealnie ale i tak o niebo lepiej niż w przypadku numeru w T-Mobile.

Moje pytani brzmi - czy to jest możliwe i normalne, że zasięg T-Mobile w roamingu krajowym Play jest lepszy [lepsza jakość rozmów] niż macierzysty? Czym to może być spowodowane i czy ew. ktoś ma jakiś pomysł jak to ugryźć? Nie wiem czy bawić się w pisma do T czy to cokolwiek pomoże.

#696512  autor: grzegorz0plonka
 07 lut 2014, 00:07
Twój problem powinieneś zgłosić do uke utraty zasięg..

#696514  autor: marcin1980
 07 lut 2014, 00:20
Źle rozumujesz zasięg masz T-Mobile ale tylko częsciowo przechodzi to przez nadajniki TM a i tak wszystko dociera do rozdzielni pleya z kąd jest nawiązywane połączenie, a jakość rozmów i tak masz na poziomie pleya a nie t-mobile czy orange.
Plus ostatnio kuleje i z zasięgiem i z jakościa rozmów także tu nie dziwie się
Zasięg masz gorszy bo może karte TM masz starą lub zepsutą
Z kąd pochodzisz może jeszcze nie zmodernizowali nadajnków orange i t-mobile

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#696518  autor: ja.michal
 07 lut 2014, 01:19
andrzejgolota, masz tam jakieś stałe łącze?

#697093  autor: TechX
 09 lut 2014, 23:17
Cześć,

Nie chcąc zaśmiecać forum chciałbym się podłączyć do tematu z własnym pytaniem.

Mam abonament w Play. Korzystam z iPhone'a 4 ustawionego ręcznie w roamingu krajowym na nadajniki T-Mobile.

Korzystam w telefonie z internetu [500Mb pakiet] (cały czas włączone EDGE) i w związku z tym mam może idiotyczne, ale dla mnie zagmatwane w odpowiedni pytanie: czy włączając 3G, prócz baterii, będzie mi zjadany szybciej pakiet danych?

Przykładowo: mam 500 Mb w pakiecie i poprzez EDGE pod koniec okresu rozliczeniowego zostaje mi jeszcze ze 120 Mb.

Czy używając 3G (głównie iMessage, odbiór email + max 1h dziennie na czytanie stron www) ten sam transfer szybciej się skończy?
Czy tylko dane będą pobierane szybciej?

Pozdrawiam

#697099  autor: user_delete34
 09 lut 2014, 23:48
TechX pisze:czy włączając 3G, prócz baterii, będzie mi zjadany szybciej pakiet danych?
Czy używając 3G (głównie iMessage, odbiór email + max 1h dziennie na czytanie stron www) ten sam transfer szybciej się skończy?
Czy tylko dane będą pobierane szybciej?
Jeżeli jest normalnie, czyli Ty nie zmieniasz użycia, pobierasz i wysyłasz tyle samo MB (przez iMessage, przeglądarkę, e-mail itp), nie włączasz nagle dodatkowych usług korzystających z sieci - to liczba transferowanych danych powinna być podobna do obecnej. Podobna, bo to przyjdzie mail z grafiką, to wielokrotnie sesja danych zostanie zerwana (a naliczanie masz np co 100 KB i choć pobierzesz 10 KB i zakończysz, policzą Ci 100 KB).

Jeżeli sygnał 3G masz na poziomie niewiele gorszym, takim samym lub lepszym niż 2G - przesiądź się na 3G. Nie wiem, jak wygląda to w iOS - czy wymuszasz tryb 3G, czy jest możliwa preferencja: 3G, a potem 2G, gdy nie znajdzie sieci. 3G ma wiele zalet, a szybsze zjadanie baterii to negatywny argument tych, których sygnału 3G u siebie nie mają i zazdroszczą.

#697100  autor: TechX
 09 lut 2014, 23:53
Ok

Potestuje jakis czas bo ciekaw jestem czy apetyt wzrośnie przy starym użyciu w iOS wyglada to tak, Żr telefon wybiera 3G i ciągnie dopóki jest. Jesli wyjdę poza zasięg to wskakuje na EDGE'a po to , by w miarę możliwości znowu wejść w 3G.

Kiedyś powiedziano mi w Playu ze mając włączone 3G mam ogólnie lepszy zasięg calej sieci komorkowej i zgłaszane przeze mnie problemy z siecią ustapia.

Zobaczymy - posiedze tydzień na 3G i podziele sie spostrzezeniami.

Pozdrowienia :)

#697103  autor: user_delete34
 10 lut 2014, 00:01
TechX pisze:Kiedyś powiedziano mi w Playu ze mając włączone 3G mam ogólnie lepszy zasięg calej sieci komorkowej i zgłaszane przeze mnie problemy z siecią ustapia.
Przy przedłużaniu umowy? ;)
Nie wiem, jakie problemy zgłaszałeś. Ustąpią zależnie od sytuacji. Przy włączonym 3G masz większy zasięg sieci komórkowych, ale pod warunkiem, że w danym miejscu jest sygnał 3G i nie ma 2G. Mając włączone 3G z reguły masz lepszą transmisję (w tym mówię także o połączeniach - szybsze USSD itp.), ale jeśli problem nie leży po stronie transmisji, a po stronie reszty technikaliów sieci, w platformie billingowej czy gdziekolwiek - cuda nagle się nie staną. Wtedy lepiej przenieść numer.

Skorzystaj z 3G, bo nie ma sensu katować się na EDGE'u. Nigdy nie zaszkodzi sprawdzać stanu pakietu np. krótkim kodem - gdybyś się rozpędził, transfer zniknie szybciej.

Również pozdrawiam! :)