• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #684741  autor: maniek89
 22 gru 2013, 18:07
No więc zaznajomiłem się już ze wszystkimi funkcjonalnościami Androida, ogarnąłem mego desire 500 oraz system - nadszedł czas wrzucic nieco plików na telefon. W związku z tym mam kilka pytań co do robienia tych operacji w systemie Android. Będe nawiązywał do wczesniej posiadanej nokii e72. Nie chce zamulić, zasmiecić telefonu więc pytam:
1. Czy po to aby wrzucic pliki musze koniecznie używać HTC Sync? (ten program od HTC).
2. Czy zwyczajnie mogę podpiąć telefon kablem i wyskoczy mi wtedy dysk wymienny tak jak w poprzedniej e72? Czy będą na karcie odpowiednio utworzone foldery np muzyka, obrazy, żebym wiedział co w który bez szkody dla telefonu mogę wrzucić?
3. Czy po każdorazowym wrzuceniu muzyki na HTC muszę uaktualniac fonotekę jak to było w nokii? Czy po prostu HTC sam aktualizuje odtwarzacz automatycznie po odpięciu go od komputera.
4. Często system sam się aktualizuje, aplikacje też pobierają aktualizacje kiedy mają połączenie z siecią. Czy podczas aktualizacji systemowych pobieranych przez telefon moge stracić pliki? Zastanawia mnie to, ponieważ podczas instalacji bądź to łatek systemowych przez telefon bądź aktualizacji aplikacji zawsze mam komunikat co zmiany wprowadzaja i do czego mają dostęp - jedną z takich opcji jest "modyfikowanie i usuwanie zawartości karty SD" czy jakos tak. Mam się tym przejmować czy nie? Nie chce by po jakiejś aktualizacji systemu bądź tez aplikacji okazało się że straciłem ważne dla mnie dane, które przed aktualizacją posiadałem. Co prawda telefon aktualizuje sie tylko pod wifi ale jak już ściąga aktualizację to męczy mnie by ją zainstalować ;p
Jak będę miał jeszce jakieś pytania to będę pisał ;p

#684796  autor: wook
 22 gru 2013, 21:34
Po podpięciu do kompa powinno pojawić się menu z wyborem trybu (tak mam w myPhone i w LG) i tam jest opcja pamięci masowej. W myPhone po każdym odłączeniu od kompa przygotowuje kartę pamięci, uaktualnieniając bazę multimediów.

Zwykle modyfikowanie i usuwanie zawartość karty SD wiąże się z aplikacjami służącymi do modyfikowania, tworzenia i zarządzania plikami.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#684874  autor: Xy
 23 gru 2013, 08:53
maniek89 pisze:1. Czy po to aby wrzucic pliki musze koniecznie używać HTC Sync? (ten program od HTC).
Nie musisz.

maniek89 pisze:2. Czy zwyczajnie mogę podpiąć telefon kablem i wyskoczy mi wtedy dysk wymienny tak jak w poprzedniej e72? Czy będą na karcie odpowiednio utworzone foldery np muzyka, obrazy, żebym wiedział co w który bez szkody dla telefonu mogę wrzucić?
Dokładnie jest tak jak piszesz. Masz foldery "music", "pictures", "video". Oczywiście możesz utworzyć własny folder ze zdjęciami i nazwać go jak chcesz. Obrazy będą się wyświetlały w galerii albo w innym programie do otwierania obrazków.

maniek89 pisze:3. Czy po każdorazowym wrzuceniu muzyki na HTC muszę uaktualniac fonotekę jak to było w nokii? Czy po prostu HTC sam aktualizuje odtwarzacz automatycznie po odpięciu go od komputera.
Aktualizacja muzyki na Symbianie w Nokii to było chore... Na szczęście tutaj nie ma czegoś takiego. Wrzucasz muzykę i nic nie musisz robić aby była widoczna w odtwarzaczu.Playlisty możesz sobie ułożyć ;-)

maniek89 pisze:4. Często system sam się aktualizuje, aplikacje też pobierają aktualizacje kiedy mają połączenie z siecią. Czy podczas aktualizacji systemowych pobieranych przez telefon moge stracić pliki? Zastanawia mnie to, ponieważ podczas instalacji bądź to łatek systemowych przez telefon bądź aktualizacji aplikacji zawsze mam komunikat co zmiany wprowadzaja i do czego mają dostęp - jedną z takich opcji jest "modyfikowanie i usuwanie zawartości karty SD" czy jakos tak. Mam się tym przejmować czy nie? Nie chce by po jakiejś aktualizacji systemu bądź tez aplikacji okazało się że straciłem ważne dla mnie dane, które przed aktualizacją posiadałem.
To jest zabezpieczenie producentów na wypadek "co by było gdyby". U mnie w Androidzie 4.0.4 mimo aktualizacji nic nie ginie, nic nie przepada. Co więcej. Aktualizując całe oprogramowanie telefonu nie straciłem żadnego pliku, kontaktu ani smsa. Także nie ma się czego bać.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#684880  autor: maniek89
 23 gru 2013, 09:05
O to mi chodziło :D super :D jak ktos ma coś jeszce do dodania to piszcie ;p

#684914  autor: orson_dzi
 23 gru 2013, 11:42
Xy pisze:Wrzucasz muzykę i nic nie musisz robić aby była widoczna w odtwarzaczu
To jeszcze zależy od telefonu. Czasami są takie wynalazki, że trzeba zaktualizować ręcznie. Ale to jednostkowe przypadki.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#684960  autor: maniek89
 23 gru 2013, 15:09
Bo i tak najbardziej wystraszył mnie komunikat przy aktualizacjach o tym modyfikowaniu zawartości karty SD. Mam nadzieję, że to jakoś powoli ogarnę. :) Ogólnie na szczęście częstotliwość aktualizowania czegokolwiek wreszcie spadła i od kilku dni mam spokój. Telefon jest świetny, płynny i poręczny no ale dla pewności musiałem zapytać o tych kilka spraw :P

#685082  autor: orson_dzi
 23 gru 2013, 23:58
Aktualizacja głównie leci na początku. Ostatnie modele po pierwszym uruchomieniu średnio pochłaniały mi kilkadziesiąt MB na samym starcie.

A tak przy okazji aktualizacji, SGS 4 aktualizuje wszystko, co tylko jest w stanie już dobre 1,5 godziny i nie widać końca. Cały czas coś leci.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#685203  autor: maniek89
 24 gru 2013, 17:27
orson_dzi pisze:Aktualizacja głównie leci na początku. Ostatnie modele po pierwszym uruchomieniu średnio pochłaniały mi kilkadziesiąt MB na samym starcie.
No mnie około 200 mb pociągnęło - jak dobrze że miałem domyślnie ustawione pobieranie po wifi. Jeszce mam pytanie co do pamięci. W telefonie mam karte 32 GB. Jeszcze nic nie wrzuciłem, ale obserwuje taką reakcję. Mam zajęte 16 mb na karcie. Zrobię zdjęcie, skasuję czy też wejdę w aplikację i mam zajęte 35 mb na karcie. po nacisnięciu opcji "wyczyśc pamięc podręczną" stan wraca do poprzednich 16 mb zajętych. To normalne? Z ciekawości, co ta pamięc podręczna zawiera? Co kasuje się podczas jej czyszczenia?