• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #671373  autor: radar77
 30 paź 2013, 07:14
Od jakiegoś czasu, na Androidzie 4.1.2 w wyniku wyszukiwania sieci mam 3 sieci o nazwie PLAY. Jest to wkurzające, gdyż nie wiem, czy telefon pracuje w roamingu, czy też nie. Da się z tym coś zrobić ? Nie jestem pewien, czy to wina aktualizacji Cyanogena czy operatora.
Inne telefony wyszukują normalnie 4 różnych operatorów.

Obrazek

--
pozdrawiam
radar77

#671376  autor: MaciejM
 30 paź 2013, 07:40
Mam to samo na fabrycznym sofcie od Samsunga, ale nauczyłem się prostej rzeczy. Pierwsza sieć o nazwie Play to w rzeczywistości Play, druga sieć to Plus, trzecia Orange, ostatnia jak widać. Zainstaluj program NetMonitor, tam masz więcej informacji czy telefon jest w roamingu czy też nie.

By było dziwniej wkładałem do swego telefonu jeszcze inną kartę Play i wszystkie sieci wyświetlało prawidłowo.
 #671396  autor: darek638
 30 paź 2013, 09:13
radar77 pisze:Jest to wkurzające, gdyż nie wiem, czy telefon pracuje w roamingu, czy też nie.
Przecież jest litera "R" przy sile sygnału.

Nigdy więcej Play.

#671408  autor: kszaq
 30 paź 2013, 09:37
Jeśli w CyanogenModzie jest włączona opcja "Dane w roamingu krajowym", literka "R" nie pojawia się. Sposobem na rozróżnienie do której sieci zalogowany jest telefon jest wymiana karty SIM, gdyż na najnowszych sieci rozpoznawane są jako "PLAY", "PLAY (Plus)" i "PLAY (Orange)", a być może w postaci aktualizacji pojawi się "PLAY (T-Mobile.pl)".

Na Androidzie to, jaka nazwa sieci pokazuje się na ekranie zależy od oprogramowania modułu radiowego (bo ono dostarcza nazwy sieci) oraz konfiguracji karty SIM - może ona wymusić w systemie operacyjnym zastępowanie nazwy operatora lub dopisywanie do niej dodatkowej linii (pamięta ktoś jeszcze: "IDEA MILEGO DNIA"? :) ).

#671409  autor: darek638
 30 paź 2013, 09:42
Przecież na tym zrzucie ekranu widać"R".

Nigdy więcej Play.

#671420  autor: marcin1980
 30 paź 2013, 10:23
W innych telefonach masz Cyanogena jeśli tak spróbuj ta tym telefonie co wyszukuje tylko niby sieć play wgrać inny modem, literka R pokazuje, że jesteś w krajowym roamingu. Próbowałeś nacisnąć od góry palcem tak aby tylko lekko szufladka wysunęła się i co tam pisze sam play czy może play/orange naprzykład. Na oryginlanym sofcie 4.1.2 na moim Note2 pokazuje normalnie play,play/plus itd.

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#671429  autor: grzegi
 30 paź 2013, 10:59
marcin1980 pisze:iterka R pokazuje, że jesteś w krajowym roamingu.
Błąd. R oznacza, że jest w roamingu, ogólnie, w tym wypadku akurat krajowym.

#671447  autor: radar77
 30 paź 2013, 11:58
darek638 pisze:Przecież na tym zrzucie ekranu widać"R".
Tak, na zrzucie jest R, bo telefon w ramach wczorajszego testu pracował akurat w Tmobile ;) Podczas pracy w innych sieciach R jest niedostępne.
Wspomniana w wątku "szufladka" pokazuje PLAY w każdym innym przypadku niż Tmobile.
Sprawdzałem na dwóch kartach SIM i jest to samo. W innym "oficjalnym" Cyanogenie, konkretnie 7.2 na Blade jest ok.
Ten konkretny przypadek, to Cyanogen, modyfikowany przez niejakiego quarxa specjalnie dla Defy.
Rozwiązanie z programikiem Phono jest już wystarczające. Co prawda wskazuje provider: PLAY, not in roaming, ale logo Orange widać. W przypadku Tmobile status jest poprawny In roaming.

--
pozdrawiam
radar77

#671499  autor: grzegi
 30 paź 2013, 14:37
Problem, to źle skonfigurowane nazewnictwo operatorów w samym ROM-ie. Pomoże na bank zmiana romu, albo grzebanie w RIL-u.