• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #648906  autor: martinesz1
 21 lip 2013, 17:22
Witam,

Po raz pierwszy od bardzo dawna (zmiana pracy) zaczalem rozgladac sie za ofertami sieci komorkowych i chociaz wstepnie cos wybralem to im wiecej czytam tym wiecej watpliwosci sie pojawia i w zwiazku z tym chcialbym sie poradzic. Nie mam niestety statystyk ilosci prywatnych rozmow/smsow/uzycia netu z poprzednich lat. Ogolnie chcialbym oferte jak najtansza, w ktorej:
* moge rozmawiac ze wszystkimi sieciami bez limitu
* jest w pakiecie lub mozna tanio dokupic jakies 100 sms'ow/msc
* jest w pakiecie lub mozna tanio dokupic tyle netu, zeby moc korzystac przede wszystkim z google maps/JakDojade/gmail. Po wyczerpaniu limitu dobrze by bylo, zeby sie dalo dokupic tanio kolejny pakiet. Spadek predkosci do 8 kb/s podejrzewam, ze nie wystarczy do sensownego korzystania z wymienionych aplikacji.
* duzy zasieg sieci
* ze wzgledu na brak statystyk nie chcialbym sie na razie wiazac dlugoterminowym cyrografem dopoki nie zdobede tych statystyk
* mozliwosc przeniesienia numeru
Poki co przejrzalem oferty Njumobile oraz Redbull Mobile i sklaniam sie ku Redbull Mobile (wiekszy zasieg Playa). Ale dowiedzialem sie, ze w prepaidzie tez podobno mozna przeniesc numer i zaczalem sie przygladac ofercie MiniMax aczkolwiek nie do konca na razie rozumiem i potrafie porownac te oferty.

#648909  autor: zygikuleczka
 21 lip 2013, 17:35
martinesz1 pisze:aczkolwiek nie do konca na razie rozumiem i potrafie porownac te oferty.
Zasada jest taka sama. 29-rozmowy, 9 smsy i 9 za np. 500 megsów internetu. Na pewno będzie lepsze niż redbull bo nie będzie aktywacji w cenie 49 zł.

5XX XXX XXX: Plus :arrow: Orange :arrow: Play :arrow: T-mobile
6XX XXX XXX: T-mobile :arrow: Nju mobile :arrow: Play

#648920  autor: miki4g
 21 lip 2013, 18:26
Jeżeli chcesz korzystać z internetu to Nju mobile.(jak nie to lepsza Formuła mini Max, bo doładowania 100 zł są za 90 zł). No limit rozmowy masz za 29 zł, do tego no limit SMS za 9 zł i pakiet 700 mb za 7 zł, jak Ci za mało MB to wykup więcej pakietów (max.5).

#648924  autor: Blank
 21 lip 2013, 18:37
nju mobile z rachunkiem - 19gr/min|MMS|MB, 9gr/SMS, maks. 9 zł (SMSy, MMSy), 19 zł (internet), 29 zł (rozmowy głosowe). Opłata aktywacyjna: 0 zł, lub 200 zł w wypadku wyboru faktury papierowej. Umowa na czas nieokreślony. W ramach dedykowanej oferty internetowej, po osiągnięciu 19 zł jest 1 GB internetu, a potem lejek 16 kbps. Dostępny jest ewentualnie pakiet 700 MB za 7 zł. Można aktywować 5 pakietów jednocześnie. Zasięg sieci Orange.
Przewidywana cena: 45 złotych

Play formuła "mini Max" - oferta prepaid. 29gr/min, 19gr/MMS, 2gr/100 kB, 9gr/SMS, 0gr za połączenia/SMSy/MMSy do Play. maksymalnie: 29 zł (rozmowy), 9zł (SMSY, MMSy), 5 zł (internet, 25MB, potem 8kbps). Pakiety internetowe: 500 MB (9zł), 1,5 GB (20 zł). Zasięg sieci Play (wraz z partnerami roamingowymi).
Przewidywana cena: 47 złotych

RedBull mobile - oferta abonamentowa. 29 zł za nielimitowane rozmowy, 9 zł za nielimitowane SMSy i MMSy. Internet wliczony w cenę abonamentu (25 MB, potem 32 kbps). Lejek powinien starczyć na wszystkie wymienione usługi, z wyj. Google Maps. Pakiety internetowe: 300 MB za 6 zł, 2 GB za 20 zł. Dodatkowo bezpłatny Youtube w telefonie. Zasięg sieci Play (wraz z partnerami roamingowymi). Opłata aktywacyjna: 49 zł. Opcjonalny pakiet SMS zamiast no limit: 222 SMS za 4 zł.
Przewidywana cena: 39 zł (29 zł + 6zł za pakiet internetowy + 4 zł za pakiet SMS).

Heyah non stop - oferta abonamentowa. 29 zł za nielimitowane rozmowy, 9 zł za nielimitowane SMSy. 500 MB za 9 zł, po przekroczeniu automatycznie aktywowany będzie kolejny (brak lejka). Opłąta aktywacyjna: 1 zł. Zasięg sieci T-Mobile.
Przewidywana cena: 47 zł.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#648949  autor: galtom
 21 lip 2013, 20:30
Wlasnie z Play przenisolem się do Nju - poki co bardzo pozytywnie (i jeśli chodzi o koszty i o obsluge klienta). Dodatkowo, net chodzi znaczaco szybciej niż w Play.

Pozdrawiam,
Galtom

#648997  autor: pakierhakierxd
 22 lip 2013, 00:23
Wszystko zależy od miejsca u mnie np. lepiej chodzi Play niż Orange,miałem w Orange parę lat telefon ale głównie z powodu zasięgu i po części z lepszych cen przeszedłem i jest lepiej ...

Najlepiej wybrać parę ofert jak coś i kupić startery czy coś,przetestować.
Na karcie Play można przetestować jakoś Plusa i Orange i jego własny zasięg.

Pozdrawiam :)

#649015  autor: galtom
 22 lip 2013, 07:20
pakierhakierxd pisze:Wszystko zależy od miejsca u mnie np. lepiej chodzi Play niż Orange,miałem w Orange parę lat telefon ale głównie z powodu zasięgu i po części z lepszych cen przeszedłem i jest lepiej ...

Najlepiej wybrać parę ofert jak coś i kupić startery czy coś,przetestować.
Na karcie Play można przetestować jakoś Plusa i Orange i jego własny zasięg.
Troche tez się balem, ze Orange będzie mieć gorszy zasieg niż Play. Ale z Play czasem miałem kłopoty z przelaczaniem się miedzy sieciami (tzn. telefon niby był zalogowany, pokazywal sygnal ale dozwonic się do mnie nie dalo, bo byłem poza zasięgiem). Tu licze, ze NetWorks! z każdym miesiącem będzie sprawiać, ze problemy z zasięgiem będą sporadyczne. Poki co jest OK.

Pozdrawiam,
Galtom

#649025  autor: KA
 22 lip 2013, 09:08
Testowanie przed decyzją jak najbardziej OK, ale trzeba pamiętać, że sprawdzenie zasięgu Plus i Orange przy pomocy karty Play nie odzwierciedla w pełni zasięgu i możliwości tych sieci. Druga sprawa to telefon. Jestem teraz w okolicy, gdzie macierzystego Playa nie ma wcale(!), a pozostałe 3 sieci są tak na pół gwizdka, czyli w pokoju czasem rozłącza, na zewnątrz jest tak około połowy zasięgu u wszystkich - najlepiej Plus 2G i Orange 3G (Kretowiny k.Morąga na Mazurach). Jednak zasięg jest o wiele lepszy na tych samych kartach w moim starym SE K850i niż w Wave I. Oprócz tego Orange jest "mocniejszy" na karcie Orange-nju żony (przeniesione z POPa, więc karta nie wymieniona) niż na Orange z mojej karty Play (abo).
Tak więc najlepiej testować na oryginalnych kartach operatorów oraz na aparacie, który będzie naszym głównym.
 #649037  autor: Andrzej24
 22 lip 2013, 10:39
Jak chcesz przetestować i mieć jako takie rozpoznanie ile potrzebujesz to prostszego rozwiązania jak MiniMax w Play nie znajdziesz. Kupujesz byle jaki starter Play w kiosku czy w salonie, przełączasz się kodem *163*9#. Najlepiej zrobić to wieczór idąc spać a rano już wszystko działa jak należy. Oczywiście w dzień też przełączysz lecz może system dłużej to robić. Po zmianie od razu do Play masz darmowe połączenia. Jedynie gdzie płacisz to do obcej sieci lecz do kwoty 29 zł. Potem już jest za darmo do końca miesiąca kalendarzowego a od nowego miesiąca od nowa płacisz za rozmowy do obcych sieci po 29 gr a jak dojdziesz do 29 zł wydatków to licznik stop i dalej dzwonisz za darmo. I tak w kółko.
Zaletą tej oferty jest to, że nie czekasz na umowę i nic nie podpisujesz. Idziesz, kupujesz i od razu korzystasz.