• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #642600  autor: radinfo
 27 cze 2013, 04:28
Witam Państwa,

bliska mi osoba posiada zadłużenie w pewnej sieci telekomunikacyjnej sięgające blisko 25 tysięcy złotych.
Powiem wprost - podczas gdy brakowało do następnej wypłaty, brała sobie urządzenie, które potem sprzedawała i miała kasę. Dodam, że parę abonamentów spłacała, najczęściej kilka.
Kwota ta składa się z: kilku kar umownych oraz niezapłaconych FV.

Proszę o informację albo o pomoc co zrobić w tej sytuacji?
Może ktoś z Państwa miał podobny problem? Otrzymaliśmy pismo od Operatora, który prosi o kontakt, dziś do południa przedzwonię tam i dam znać jak sprawa wygląda.

Proszę o poważne wpisy, samemu też mi nie jest łatwo, ale chcę pomóc.
Z mojego punktu widzenia, Operator nie da rat na 24 czy na 36 miesięcy,

25000/24= niemal 1050zł /mc
25000/36= prawie 700zł/mc
a na dłużej Operator się pewnie nie zgodzi.

Kwota jaką osoba może spłacać miesięcznie to 200-300zł. Marne szanse, co?
Mimo to, proszę o jakieś rady, wskazówki... Bo może jak wyżej wspomniałem ktoś miał doświadczenia z windykacją operatorską.

Z góry dziękuję, a w razie pytań, odpowiem.

#642603  autor: Kryniczanin
 27 cze 2013, 06:43
Spróbować w abonamencie gdzie ma największą karę do spłaty reaktywację, może się udać. Jednak to tylko częściowo rozwiązuje problem.

#642960  autor: orson_dzi
 28 cze 2013, 13:47
Na początek, jaki to operator?

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#644731  autor: user_delete56
 04 lip 2013, 23:42
Generalnie to za dużo tutaj nie wynegocjujesz. Prawda jest taka, że każdy operator unika takich osób. Dług nie do ściągnięcia? Zostanie sprzedany do firm windykacyjnych, a dodakowo napaćkane w papiery.

#645224  autor: buba1234
 06 lip 2013, 17:24
Przede wsystkim pamiętaj w takich sprawach nigdy nie rozmawiaj z szeregowym pracownikiem, musisz rozmawiać z kims kto ma stanowisko kierownicze [no ktos nad szeregowym pracownikiem]. Od szeregowca zawszedostaniesz standardową odpowiedź.

Chyba z dziesiec telefonów/abonamentow. Wyglada to strasznie, może niech po prostu weźmie kredyt w banku? Kredyt w banku na 25 tyz zł nie wyglada juz tak strasznie. Nie mam pojecia czy banki daja takie kredyty na przyklad na 5 lat?

Inna mozliwośc to przepisac wszystko na rodzinę. Jak robi to ten kucharz Gessler z Warszawy czy Krakowa, nawet pensji nie brał tylko jakos inaczej to załatwiał, bo komornik by mu na nia wszedł. Komornik przychodzi i nic nie może zabrać, choć pewnie takiemu gesslerowi wolno wiecej niz nam szaraczkom.

[Przy okazji coś mi sie przypomnniało, podobno komornik z konta w banku nie moze zabrać 3-krtonosci sredniej krajowej brutto [tereaz okolo 11 tys. zł], a banki ją oddają komornikom bezprawnie. Czyli mozna zażadac od banku zwrotu, inaczej prokurator idzie do banku].

#645253  autor: orson_dzi
 06 lip 2013, 18:51
buba1234 pisze:Przede wsystkim pamiętaj w takich sprawach nigdy nie rozmawiaj z szeregowym pracownikiem, musisz rozmawiać z kims kto ma stanowisko kierownicze [no ktos nad szeregowym pracownikiem]. Od szeregowca zawszedostaniesz standardową odpowiedź.
Idealna rada. Zadzwoń i od progu rób awanturę, że koniecznie chcesz do kierownika. Załatwisz wszystko :lol: .

Zawsze trzeba pamiętać, że operatorowi nie jest na rękę sprzedawanie zadłużenia, bo dostanie z tego jakieś 10-20% maksymalnie.

#645331  autor: buba1234
 07 lip 2013, 01:18
A czy ja mówię o awanturze? Po prostu grzecznie prosisz o rozmowe z przelożonym, bo to ważniejsza sprawa niż przecietnie i tyle, kiedys w innej sprawie tak rozmawiałem i nikt do mnie pretensji nie miał. Była pełna kultura z obu stron i wszystko załatwiłem. :D Oczywiście mowie nie o telefonie, a o rozmowie w 4 oczy.

#645549  autor: orson_dzi
 08 lip 2013, 13:17
Nie wiem jak u innych operatorów, ale w Orange kierownik siedzący nad konsultantem nic by w tej sprawie nie zrobił. Tutaj trzeba by się gdzie indziej kierować.

#649255  autor: gaskabalbinka
 23 lip 2013, 00:14
Tutaj sprawa jest raczej przegrana. Jedyne co można zrobić to prosić operatora ew. firmę windykacyjną, która dostanie sprawę o rozłożenie długu na raty. Tutaj to już sprawa indywidualna w zależności jak się kto dogada z konsultantem. O kredycie można pomarzyć, bo dane już na pewno siedzą w BIG itp. Nie chodzić do salonów tylko prosto na infolinię, podkulić ogon i starać się po prostu dogadać. Bo historia kredytowa i tak pozamiatana..