LTE Plusa na początku potrafiło wyciągnać nawet 50 Mbps jak dobrze zawiało, teraz niestety jest zawsze poniżej 20 - i to jeszcze wczoraj na potrzeby redakcyjne robiłem test (modem był do 150 Mbps - kat 4).
W Plusie na HSPA+ udało mi się wyciągnąc niecałe 15 Mbps na modemie HSPA+, to chyba absolutne maksimum. Zaś Orange coś koło 8, podobnie maksymalnie w Play miałem i to na wsi, gdzie ledwo co postawili nadajnik. W mieście mam max 6, ale już nie spada poniżej 2, kiedyś to prędkości niczym EDGE bywały....
A od strony technicznej to najlepszą sieć ma Plus ze względu na cały wachlarz łączności, od LTE poprzez HSPA+ DC, HSPA+. Najgorzej Play - bo tu max HSPA+ i nawet jak będzie LTE, to prędkości realne wg mnie będą na poziomie 3G. I jak tak będzie, to chyba zrobię uroczyste rozstanie z Play. Plus ma podobne ceny i limity do Play, teraz już mnie do fioletowych nic nie ciągnie. Mają jedynie lepszą ofertę na telefon (ale i tak telefony drogie). Coś się z nimi złego dzieje, zbierają na spłatę 1800