• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #637871  autor: Ciekawski65
 06 cze 2013, 18:39
Witam
Obawiam się że padłem ofiarą wyłudzenia. Wystawiłem na sprzedaż na Allegro nowy telefon komórkowy. Został kupiony w 10min - cena była atrakcyjna. Kupujący poprosił o podanie nr IMEI w celu sprawdzenia jaki to telefon i obiecał zapłatę do wieczora. IMEI podałem, zapłaty nie otrzymałem. Zacząłem się interesować po co komu taki nr. Okazało się, że możne być wykorzystany do uruchomienia i używania skradzionego telefonu lub wręcz do wykonania połączeń w celach przestępczych. Czy jakieś organy interesują się takimi przypadkami? Jak sprawdzić czy IMEI jest wykorzystywany przez kogoś poza mną? Co z tym zrobić?

#637878  autor: wook
 06 cze 2013, 19:10
myśle, że kupujący chciał sprawdzić czy telefon nie był przypadkiem kradziony (jak pisałeś atrakcyjna cena to mogł się obawiać).

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#637884  autor: user_delete27
 06 cze 2013, 19:31
Na allegro jest mnostwo zdjec telefonow z wyjeta bateria na ktorych widac numer imei, podobnie sprawa ma sie z fotografowaniem pudelek, tez czesto widac numery imei. Kupujacy moze chcial sprawdzic oryginalnosc urzadzenia i stad cala afera ;) wedlug mnie mozesz spac spokojnie. A co do przelewu to moze zapomnial i zrobil go dopiero dzis, a wszyscy doskonale wiemy jak banki spiesza sie z ksiegowaniem popoludniowych przelewow :)

#637909  autor: Ciekawski65
 06 cze 2013, 21:42
Dzięki
Trochę mnie uspokoiliście :)

#639179  autor: Spioszek
 12 cze 2013, 20:32
Także jak kolega wyżej wspominał, napewno sprawdzał czy telefon nie widnieje jako kradziony.

W innym przypadku raczej nie potrzebny by był mu twój IMEI, jesli miałby się podszyć pod czyjś IMEI to by sobie by go poprostu wymyślił.
Zresztą to w nowych telefonach nie jest takie łatwe jak w tych starych.